СЪВРЕМЕННО ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛОВИЕ

ЖАН КЛОД ЛАРШЕ
Д-р Жан-Клод Ларше (род. 1949) е един от изтъкнатите съвременни православни богослови. Има докторати по философия (1987) и теология (1994). Смятан е за един от най-добрите познавачи в света на духовното наследство на св. Максим Изповедник, на което е посветил три монографии: Обожението на човека според св. Максим Изповедник (1996), Максим Изповедник, посредник между Изтока и Запада (1998) и Св. Максим Изповедник (2003). С голяма популярност се ползват книгите му, в които той, в светлината на патристическата традиция, разглежда днешни биоетични теми: Богословие на болестта (бълг. превод 2011), Терапевтика на менталните болести (1992), Терапевтика на духовните болести (1997), Християнинът пред лицето на болестта, страданието и смъртта (2002), Богословие на тялото (2009) и др. Тук предлагам откъси от негови книги ...
За душата и тялото
Положителният смисъл на болестта и страданието
 
Архимандрит Рафаил (Карелин) е роден през 1931 г. в Тбилиси, в семейството на инженер и учителка. През 1954 г. е ръкоположен за йеромонах. От 1975 г. преподава в Мцхетската духовна семинария славянски език, история на религиите, а после в Тбилиската духовна академия – славянски език, история на религиите, богословие и аскетика. Последно място на свещеническата му служба е храмът на св. Княз Александър Невски в Тбилиси. Занимава се с литературна дейност от 1988 г. Автор на книгите: “В ада на земята”, “В търсене на истината”, “Вектори на духовността”, “Падението на гордите”, “Тайната на спасението” и мн. други. На български са издадени книгите му: “Без Църквата няма спасение. За митрополит Антоний (Блум) или как повяхва православният цвят на ствола на икуменизма и други слова” /2004/, “За Църквата и разкола. Православие и модернизъм. Други слова” /2004/, “Що е модернизъм? За какво ни търпи Господ? Символът и християнската символика и други слова” /2004/, “Изобличителни слова срещу половото развращение и греха на аборта” /2005/.
Свещеник д-р Николай (Нено) Иванов е роден на 20 февруари 1947 г. в Русе. Детските си години прекарва в с. Зафирово (Силистренско), откьдето са и двата рода - на баща му и майка му. Расте в патриархална среда, пропита с благочестието на народа ни. След като по-малкият му брат Иван загива при злополука, Нено се обръща живо към вярата. През 1974 г. завършва Медицинския университет. През 1980 г. придобива специалност „Нервни болести“. Работи като невролог в родния си град, а през 1990 г. става главен лекар на II-ра поликлиника. Още като студент става духовен син на приснопаметния архимандрит Пантелеймон (Старицки, ф 1980 г.), поддържа тесни духовни връзки и с прис-нопаметната игумения Серафима (Дивен, ф 2004 г.), като черпи обилно от техния проникновен усет и богат опит в православния духовен живот. През 2000 г., е ръкоположен последователно за дякон и за свещеник от Негово Високопреосвещенство Триадицкия митрополит фотий, предстоятел на Българската Православна Старостилна Църква. Това отваря нова страница в неговия живот. Преди да пристъпи обаче към това ново служение, той до последно се грижи за своя духовен събрат Георги, който години наред боледува тежко, прикован в инвалидна количка. След неговата кончина продава жилището си в Русе и поема по трудния път на свещенослужението. О. Николай години наред е член на Църковния съвет на Българската Православна Старостилна Църква. Ерудиран духовник и лекар, познаващ не само интелектуално, но и духовно-практически аскетическата светоотеческа литература, която е здравата основа на неговия дълбок православен светоглед, той остави жива и неизлечима диря в сърцата на всички, които го познават. През времето на своето жертвено служение на Христовата Църква той всеотдайно обгрижва, подкрепя и лекува мнозина както като свещенослужител, така и като лекар. След кратко боледуване се преставя в Господа на 24 май 2016 г.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки