СВИДЕТЕЛ ЗА ХРИСТОВАТА ВЯРА

 През 2011 година се изпълват 170 години от мъченическата кончина на св. Димитър Сливенски - един от многобройните свидетели за Христовата вяра, напоили с кръвта си нейното семе в душата на православните балкански народи през епохата на османското владичество.
Доброволният мъченически подвиг на цял сонм Христови свидетели най-вече от XVIII и XIX в. едва ли е понятен за нас, съвременните християни. Та ние, увлечени от всеобщия стремеж към все по-лек, удобен и приятен живот, явно или пък скришом в себе си отбутваме встрани такива основни начала на християнския живот като себеотрицание, търпение на изпитания и несгоди, на човешки слабости и недостатъци. Да, ние можем да си представим страданията на мъчениците. И да заключим, че те са невероятни, непоносими. Тук ние спираме. Не можем да продължим нататък, не можем да вместим в себе си смисъла на тези страдания. Защото не познаваме опитно дори и частица от вярата, от надеждата, от любовта на мъчениците.
Вярата на мъчениците в Богочовека Христос, в дарения ни от Него вечен живот побеждава ужаса от мъките и страха от телесната смърт. А нашата вяра..., нашата вяра не е достатъчна, за да проходим в християнския живот, да тръгнем към Христа, да заживеем с Него в дух и истина. Семето на нашата вяра е обгърнато от плевели, които, уви, ние нерядко вземаме за пшеница, а те напират да задушат това крехко семе на вярата ни.
Надеждата на мъчениците се извисява над всички човешки надежди за здраве, дълъг живот и земно добруване. Наистина, не е лесно да се закопаят всички земни надежди, за да останеш богат и пребогат с една единствена, небесна надежда, която не умира в гроба и не изчезва с тлението. Но християнинът е призван тъкмо към това. А ние..., ние като всички съвременни люде тичаме подир много желания и много надежди. Само с тази разлика, че имаме и надежда Бог да изпълни преди всичко тия наши желания, които отлитат във времето и се стапят в пространството, за да не остане от тях и следа...
Любовта на мъчениците. Колко непостижима е тя за нас! Несметни са страданията на Христовите свидетели, но любовта им към Христа е неизмеримо по-голяма от всички тях. Пред тази любов страданията се смаляват, болката от тях пресъхва. Как да разберем тази любов, когато познатата ни земна любов неизбежно носи страдание, по-голямо от самата нея? Как да разберем тази любов, когато себелюбието плътно огражда сърцето ни, не пуска в него благодатните струи на Христовата любов и властно определя мярата, в която ни позволява да бъдем „християни"?
Ала нима можем ние да се сравняваме с мъчениците? Не, разбира се. Но можем и трябва да следваме тяхната цел. А целта им е по-голяма от този необятен свят. Целта им е вярност до смърт, вярност към Спасителя чрез вяра, надежда и любов. Не е ли това цел на всеки християнин? „Бъди верен до смърт и ще ти дам венеца на живота" - казва словото на Живия Бог (Откр. 2:10). Ако съпоставим тази цел с нашите ежедневни желания и цели - спокоен, удобен, охолен тукашен живот, живот според нашите си разбирания, то какво ще отсъди християнската ни съвест? Да, нашата цел, нашето отечество, нашият дом не са тук, в мимолетните, в студените обятия на този свят, в оковите на времето и пространството. През дебрите и пустините, през урвите и пропастите на този век Добрият Пастир, нашият Господ Иисус Христос води Своите верни към Себе Си, към Своето Царство, което не ще има край. Дано и ние бъдем сред тях!
Свети свидетелю Христов Димитре, моли Бога за нас!
Триадицкий епископ Фотий

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки