БДИНСКИ СБОРНИК


„С изволението на Отца и с изпълнението на Сина и с помощта на Светия дух в дните на благоверния, превисокия и самодържавен наш цар на българите и гърците Иван Срацимир, благородната и светородна царица Анна се погрижи и по повеля на царя се написа тази книга, наречена „Съборник за светите преподобни и страстотерпци/мъченици/ жени". Нека тя да бъде за утвърждение на царуването на господин царя и царицата и техните чеда, за телесното им здраве и за душевното им спасение. И се написа в града Бдин в година 6868 (= 1359—1360). На нашия Бог пък слава во веки. Амин.
Бдинският сборник е важен извор за политическата и културна история на България и Балканите през втората половина на XIV в. Поръчан е през 1359–1360 г. от царица Ана, съпруга на българския цар Иван Срацимир от Видин (1356–1396). Особено ценен обаче го прави неговият състав – множество подбрани пространни жития на жени- светици: 
блаж. Мария, племенницата на преп. Аврамий; преп. Теодора Александрийска; първомъченица и равноапостолна Текла; преподобномъченица Параскева Римска; великомъченица Варвара; великомъченица Марина; преп. Таисия; преп. Ефросина Александрийска; мъченица Юлиания; преп. Мария Египетска; преп. Евпраксия. Към тях е присъединен текст, наречен „Слово за блажената царица Теофана“, представляващ компилация от четири синаксарни четива, взети от близки календарни дати (за св. Теофана, съпруга на император Лъв VI Мъдри (886‒912); за сестрите мъченици Агапия, Хиония и Ирина; за св. Теодотия и чедата ѝ; и за св. Евгения). Представям ви мой превод от църковнославянски език на житията, съдържащи се в него:

1. СЛОВО ЗА БЛАЖЕНИЯ АВРАМИЙ, КАК СПАСИ ДЪЩЕРЯТА НА БРАТА СИ ОТ ПРИМКАТА НА ЛУКАВИЯ

2. БЛАЖЕНА ТЕОДОРА, ПОДВИЗАВАЩА СЕ КАТО МОНАХ ТЕОДОР

3. ЖИТИЕ НА СВЕТА ТЕКЛА- ПЪРВОМЪЧЕНИЦА

4. ЖИТИЕ НА СВЕТА ПЕТКА- ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА

5. ЖИТИЯТА НА МЪЧЕНИЦИТЕ ВАРВАРА И ЮЛИАНА

6. ЖИТИЕ НА МЪЧЕНИЦАТА СВЕТА МАРИНА

7. ЖИТИЕ НА ПРЕПОДОБНА ТАИСИЯ

8. ЖИТИЕ НА БЛАЖЕНА ЦАРИЦА ТЕОФАНА

9. ЖИТИЕ НА ПРЕПОДОБНА ЕФРОСИНИЯ

10. ЖИТИЕ НА СВЕТА ЕКАТЕРИНА- ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА

11. ЖИТИЕ НА МЪЧЕНИЦАТА СВЕТА ЮЛИАНИЯ

12. ЖИТИЕ НА ПРЕПОДОБНА МАРИЯ ЕГИПЕТСКА

13. ЖИТИЕ НА ПРЕПОДОБНА ЕВПРАКСИЯ

работи се....

В известния Бдински сборник от 1360 г. се съдържа в края пътепис за пътуване в Палестина от непознат автор. Пътеписът носи надслов «Слово за светите места в Ерусалим». Изложението започва без всякакъв увод, а завършва също така някак неочаквано, без завършек. Неизвестният автор на пътеписа се е интересувал еднакво от библейските, новозаветните и раннохристиянските забележителности. Схематично и еднообразно, с цел да се даде ръководство на поклонниците в Палестина, са описани накратко забележителностите вътре в града Йерусалим и в неговата околност. След като изброява забележителностите на планината Сион и нейните околности, съставителят на пътеписа се насочва по отделните пътища. Така, като поема пътя към Витлеем, той говори за намиращите се там бележити християнски култови места. По-нататък той се насочва по пътя към реката Йордан и дава описание на тамошните забележителности. Така в пътеписа поклонникът можел да намери вести за Йерусалим, Сион, Селото на грънчаря, Силоамовата купел, Йосафатовата долина, Кедърския поток, Гетсимания, Витания, Витлеем, Ханаанската земя, града Хервон, Хаврут, Хозивската пустиня, Ерихон, реката Йордан и нейните околности, после за Емауса, Лида, Кесария, планината Кармил, града Назарет, планината Тавор, Кана Галилейска, Галилейската планина, Тивериадското езеро и др. Изобщо, пътеписът е наситен с твърде много посочвания на местности, селища и други старини. Като свои извори съставителят на пътеписа използувал не само личното познаване на местата, но очевидно и някои съчинения от агиографски характер. 

Бдински сборник оригинал (намира се в Университетската библиотека на гр. Гент — Белгия)

Бдински сборник на църковнославянски език

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки