СЛОВО ЗА СВЕТИТЕ МЕСТА В ЙЕРУСАЛИМ- БДИНСКИЯ СБОРНИК (1360 г.)

Разгледайте стари снимки на Йерусалим

Първото на изток от светия Йерусалим е Давидовата пещера, в която той създаде псалтира и гуслата. И като се излезе оттук се отива към Христовата църква. Христовата църква е без покрив. Сред нея - гробът Господен, който има три двери, негови вход и изход. И като се влезе тук, има камък, който ангелът Господен отвали от дверите на гроба. И тук са малките двери, през тях се влиза за Светия гроб и се целува мястото, където е лежало тялото Господне. Тая църква е пъпът на земята. Наляво са дверите, където ангелът забранил на Мария Египетска да влезе. А тук е мястото, където лежал Честният кръст. Тук Мария Магдалена след възкресението видяла Господа. Близо до това място е Христовата тъмница, в която Господ бил затворен. Тук е мястото, където били Господа по главата и се поругали с него, като плюели в лицето му и му възложили трънен венец на главата.
И от това място следва Голгота, Адамовото лобно място, където земята се  разтърсила и разтворила, за да приеме течащата от ребрата честна кръв на Господа, защото това е мястото, където е стоял Кръстът Господен. Тук бил положен и Господ, като го снели от кръста. Тук Авраам искал да заколи своя син Исаак. Тук разделили ризата му. Зад светата Голгота е мястото, където Христос стоял вързан, а от това място следва мястото на намирането на Честния кръст- храм Обретения/съборен/. Тук положили Честния кръст върху мъртвата девица и девицата станала.
Близо до църквата, където лежи свети Кириак/Лаврата на св. Кириак/, на изток, Божията майка оплакала разпнатия Господ. А оттук е домът на светите Козма и Дамян/църквата „Свети Козма и Дамян“, построена от кръстоносците/. На изток е стъпката на Света Богородица и кръвоточивото място. А оттук - дома на Йоаким и Анна, в който се родила Света Богородица, тук е и нейният гроб. Тук е и Овчата купел, в която Христос изцелил недъгавия.
На Соломоновия двор в Светая светих е камъкът, на който спал Яков и видял лествицата/стълбата/, издигната от земята до небето, и Божиите ангели, възхождащи и слизащи от нея. А на него/камъка/ стъпката на ангела Господен. Тук бил внесен Господ и праведният Симеон го поел на ръце, тук е и гробът на праведния Симеон. Тук била внесена Света Богородица и хранена от ръката ангелска. Тук е пещерата, където бил убит Захария, тук е и гробът му. Тук Христос спорил с жреците юдейски и стоял Христос в църквата, и изгонил вън продаващите овни и гълъби, и съборил масите им.
Зад Светая Светих е дървото, наречено „анакави”/от гръцки-очистение/, под което Христос четял Евангелието. А оттук са дверите Христови, през които влязал на Връбница. Тук свети Петър с Йоан изцелил хромия, тук са и пръстените на портите Христови. На Соломоновия двор е люлката Христова и пелените, и локана/корито за къпане на бебе/.
А като се тръгне по Сионския път, има каменен кръст, гдето Христос помазал с кал очите на слепия, тук било обретението/намирането/ на дрехата на Света Богородица, а оттук - Петровата тъмница. Това са светите места вътре в Йерусалим.
А ето светите места вън от Йерусалим. Светата планина Сион. Тук е мястото и църквата „Литострат”, където Пилат бил Иисус и го предал на разпятие. Тук е домът и на Йоан Богослов и във великата църква е одъра, на който се представи Божията майка, този камък от Сионската планина, който ангелът принесъл при представянето Богородично. А в горницата - светата тайна трапеза, на която Господ вечерял с учениците си. Тук и Светият Дух слязал над светите апостоли в петдесетия ден. Тук е мястото, където Господ умил нозете на учениците и Тома пипнал реброто Господне. Тук светите апостоли извършвали служба за първомъченика Стефан, и неговият гроб от полунощната страна. А под Сион е Грънчарското село и Силоамската купел, и Йосафатовата долина, и пещерата на Петровото покаяние и веригите му. Долу е гробът на свети Яков, брата Господен, горе е мястото, където се молел Господ на своя отец, и лицето Му се покрило с пот и капки кръв.
Тук е Кедровият поток и тук хванали Господа за разпятие, тук е и мястото, където Господ разтърси планината и събуди спящите свои ученици. Тук е светата Гетсимания и гробът на Света Богородица. По-горе е мястото, където пребили с камъни първомъченика Стефан, и той на него се възнесъл при Господ на небесата. Тук е и гробът на света Пелагия, тук е мястото, където си починал Христос и тръгнал към Йордан. Това е мястото, където Господ учил своите ученици на „Отче наш”. Ето мястото, водещо за Витания, където Господ възседнал осел и влязал в Йордан. А във Витания е гробът на свети Лазар и на неговите сестри Мария и Марта. Ето, като се отиде към Господнето подножие, в пещерата са мощите на светите поклонници, които избил цар Хоздор. До него честното подножие Господне, долу пък е домът Захариев, в който се родил св. Йоан Предтеча. Там и Елисавета избягала в планината с младия Йоан.
И ето, като се върви по Витлеемския път, най-първо е Рахилиният гроб, майката на прекрасния Йосиф. А във Витлеем е пещерата, в която се родил Христос, тук са и светите ясли, в които бил положен Христос, мястото където Христос и Богородица се срещнали с влъхвите. Тук е звездният кладенец и гробът на светите младенци, избити от цар Ирод заради Христа. Зад Витлеем е мястото, където се разболяла Божията майка, на изток е мястото, където ангелът благовестил Рождество Христово на пастирите. А там наблизо свети Харитон лежи в селението на пророците и гробовете на светите пророци.
В Ханаанската земя е дъбът Аврамов, където му се явила Светата Троица, тук е и клетвеният кладенец. В град Хеврон пък са костите на Йосиф Прекрасни и двойната пещера, и шестте гроба - Аврамовият, Исаковият, Яковият и на техните жени - Сариният, Равекиният и Лианиният. Като се тръгне от Хеврон, недалече е пещерата, където Бог взел пръст и създал Адама, близо е гробът на праведния Лот, там неговата жена стои като солен стълп. Като се отиде в Лаврата, най-напред е манастирът на свети Теодосий, тук лежи самият той и неговата майка, майката на свети Сава, Йерусалимският патриарх и Антоний. А в светата Лавра на свети Сава лежат той и много други светии. Тук е иконата на света Богородица - изобразила се сама на изгрев слънце. А оттук е мястото, на което Господ се кръстил от Йоан, и мястото, където света Богородица се явила на свети Сава. А недалече оттук се чува шумът на Йорданските реки. Като се върви по Йорданските пътища, най-напред лежи свети Евтимий, а на пътя е червената планина, наречена Хаврута, където Каин убил Авела, своя брат. И наляво е пустинята Хозива, в която Йоаким оплакал своето безплодие и тук му благовестил ангелът рождеството на Света Богородица. А там наблизо е Христовата постница, в която Господ постил четиридесет дни и четиридесет нощи. А оттук е водата на светия пророк Илия, дванадесетте камъни на синовете Израилеви. В Ерихон е домът на Закхей, където Иисус Навин видял архангел Михаил. Оттук най-напред е манастирът  Йоана Златоуста, а другият Калимон е на Света Богородица. И стъпката на свети Герасим, комуто лъвът слугувал в пустинята, наблизо е манастирът на свети Йоан Предтеча.
А по-горе - планината Хермон и църквата „Света Троица”, и малка колибка, където Господ се кръстил от Йоан, тук е и свети Йордан. А на другата страна на Йордан има три пещери: на свети Йоан, на свети Марко и на свети Илия. В Ариматея е гробът на свети Самуил. В Емаус Лука и Клеопа познали Христос по преломяването на хляба. В Лидо е гробът на свети Георги. В Яфа свети Петър видял плащаницата, явяваща се от небесата. В Кесария е гробът на свети Корнил. В Кесария е пещерата на свети Мартин. На Кармилската планина е престолът на свети Илия, а долу под планината, под Кисом е неговата пещера. И в Назарет архангелът благовестил на света Богородица Рождеството. Тук е и гробът на Йосиф, годеника на Мария. На Тавор се преобразил Христос и там е и Мелхиседековата пещера. В Кана Галилейска, на сватбата, Иисус превърнал водата на вино. Под Галилейската планина е Тивериадското море, където има много бани и Матеевият мост/на него се срещат евагелист Матей и Христос/, където е събирано мито/от римляните/. Под него мост тече Тивериад, а от планината тече Ердан. И се събират двете реки долу/двата ръкава Йор и Дан/ и се нарича едната река Йордан. А от тук пък има три бани - Христосовата, на Богородица и Йоановата. Под Тивериад има планина, от нея са спущали свети Георги и над нея -пещера, където е скачал Христос с еврейските деца. Тук е и манастирът на свети Марко, а долу е Христовата люлка и домът на свети Йоан и свети Петър, и църквата на Света Богородица. А на другата страна на града - църквата на свети Михаил, където Иисус и учениците хвърляли мрежите и извлекли големите риби - 153, а другата е църквата на свети Никола, където Господ се явил на учениците, показал им хляба и рибата върху въглените. А там наблизо е домът на Мария Магдалена, също и гробът ѝ. А до него домът на Петровата тъща и Христовата пещера, и трите блюда, и мястото, където Христос наситил с хлябовете пет хиляди души. А другото място е, където Христос със седем хляба наситил пет хиляди души. Там е и Капернаум, в който възкресил сина на вдовицата, и Наим град, в който Христос сътворил много чудеса. И за всичко да възхвалим Господа с Троицата, Отец и Син, и Свети Дух, сега и во веки веков, Амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки