Мъчение на светата великославна мъченица Петка

 
1. В онези дни езичниците, подражавайки на безсловесните, наистина много кръв проляха, и беше много гняв над християните, които вярваха в Христа. Принуждаваха ги да принасят жертви на идолите и на бесовете да служат. В това време в дома си живееше мъж на име Агатон, със своята жена на име Полития.
2. Тя, като християнка беше добродетелна и милостива и пребиваща в мир, вече 35 години обаче живееше без чеда и беше безплодна.
3. И молеше се на Бога и казваше: "Господи, бъди милостив към мене, грешната, приклони ухото си към мен, изцели неплодието ми. Дай плод на утробата ми, от мъжки или женски пол, и аз ще ти го принеса в жертва. И не само него ще ти пренеса, ами и всичко, което е потребно Богу, и на бедните ще дам потребното."
4. И чу Господ молението ѝ, и зачена от мъжа си, и роди отроче от женски пол, в петия ден на седмицата, който се казва петък, затова в светото Кръщение, беше наречена с името Петка.
5. Майка ѝ я възпитаваше в страх Божий и в учението Господне и я учеше на божествените книги. Ходеше с майка си в църквата и в ума си спазваше написаното в Божествените книги. И не искаше да се примири с женските дела, отнасящи само до домашните задължения, а се стремеше да изпълнява написаното в светите книги.
6. Когато беше на тридесет години, рече сама на себе си:
-  Не е ли добре да проповядвам светото Евангелие Христово по градовете и страните, и много хора да се обръщат от скверните идоли към Христа.
И проповядваше много години.
7. В четиридесетата си година, помисли си и си рече: - Защо не предам тялото си на мъки за Христа и да наследя Неговото царство во веки.
8. И влезе в един град, в който царуваше кесар езичник, на име Антониос, и поучаваше хората в града да оставят идолите и да се обърнат към Христа.
9. Много повярваха на учението ѝ, и в нашия Господ Иисуса Христа, а езичниците се разгневиха и я обвиниха пред кесаря, като казваха:
- Тази чужда жена дойде в нашия град и проповядва Иисуса, синът на Мария, който юдеите разпнаха на кръст с гвоздеи, и убиха.
10. Като чу това кесарят, се изпълни с гняв и заповяда да доведат светата пред съда. Тогава нейните врагове ревейки и зъбейки се на Божията рабиня я доведоха, и като я видя кесаря, удиви се на нейното лице и рече:
- В името на великия бог Аполон, не съм виждал толкова красива девица.
11. Кесарят я попита:
- Коя си ти, и какво е твоето име?
А тя му отговори твърдо:
- Християнка съм и се казвам Петка.
12. Тогава кесарят каза на светицата така:
- Ако се откажеш и принесеш жертва на моя бог, ще положа венец на главата ти и ще станеш моя съпруга. Косъм няма да падне от главата ти, и така спокойно ще прекараш живота си.
17. Кесарят виждайки, че ще бъде поруган, рече на своите слуги:
- Вземете я и я разпънете на кръст, забийте железни гвоздеи в нейните пети, длани, ръце и нозе. С меч отрежете гърдите ѝ, и поставете върху ѝ голяма каменна плоча, дето четирима мъже не могат да дигнат, та да видим как ще ѝ помогне нейният Бог.
18. А тя като виждаше вече своя край започна да се моли с този псалм: "Съди, Господи, обиждащите ме, и обори борещите се с мене. Вземи оръжие и щит, и ела ми на помощ, та аз рабинята Твоя, да се похваля, че с Твоя помощ ги победих."
19. И както се молеше тя, изви се голям вятър и плочата отмести се. Ангел Господен се яви пред светата, махна гвоздеите от ръцете и нозете ѝ, а заобикалящите я, като видяха, от страх паднаха на земята като мъртви.
20. Тогава светата стана здрава, както беше преди, и с още по-голяма красота и доброта Бог я увенча.
21. Виждайки това, всички в един глас възкликнаха:
- Велик е Богът на християните, и няма друг бог като Този, на който св. Петка служи и се покланя.
22. Паднаха в нозете на светицата и целият народ ѝ се молеше така:
- Не си спомняй нашата злоба и сторенето от кесаря заради нас, великомъченице Христова, но помоли се за нас и ние да се удостоим да бъдем християни. От сега нататък ние се наричаме християни според твоето учение, и проповядваме, и се покланяме на Отца и Сина и Светия Дух, неразлъчната Троица в едно Божество, на която ти се кланяш и ни учиш.
23. А света Петка се помоли на Бога и рече: "Боже, възхвалявам те, че заради мене, недостойната Твоя рабиня, ти причисли тези овце към стадото Си, прати вода от небесата, за да се кръстят и да бъдат служители на истинния наш Бог."
24. И облак светъл я осени след словата ѝ, а от облака вода започна да тече и глас се чу към тях: "Да, кръщават се всички в името на Отца и Сина и Светия Дух." И всички отговориха: "Амин."
25. Като чу това кесарят се разгневи и заповяда всички, които повярваха и се кръстиха да бъдат обезглавени. Света Петка беше отново извикана пред съда и кесарят ѝ рече:
- Вярвай ми Петко, ако не се поклониш на моя Бог, ще те лиша от живота ти.
Тогава мъченицата Христова му отговори:
- Никога да не бъде, да се откажа от вечния живот и да се поклоня на глухите и бездушни идоли.
Тогава кесарят заповяда да донесат меден котел, пълен с вряща смола, да хвърлят светата в него и три дни да го подклаждат, като в самия пъкъл.
26. Така и стана, но седмия ден измина, а светата Петка във врящия котел беше все едно на одър постлан. И дойде кесарят при нея па ѝ рече:
- Толкова големи ли са магиите ти, че нито огън, нито вода се докосват до теб.
27. А светата обръщайки се към кесаря му рече:
- Ела и виж. Той не смееше да се доближи , а тя ръцете си миеше във врящия котел, и плисна в лицето на кесаря, а той тозчас ослепя от врящата смола. Светата излезе от котела напълно здрава.
28. И падна кесарят в нозете на светицата, молеше ѝ се и казваше:
- Помоли се на своя Бог да се излекувам и аз ще стана християнин, с всички, които са мои подчинени.
29. Омилостиви се светата като чу думите на кесаря и падна на земята, като се молеше за него на Бога и плачеше. С молитва взе кал от сълзите си и помаза очите на кесаря и поръча Христовата мъченица да ѝ донесат вода и прекръствайки я три пъти рече на кесаря:
- В името на Отца и Сина и Светия дух пий от нея и ще прогледнеш.
30. И кесарът пи от водата и се уми с нея и прогледна, но не само с телесните очи, а и духовно. Той славеше Бога и се кръсти задно със цялото си поданство. И можеше да се види, как всички, цялото множество от мъже и жени оставяха идолите и приемаха Христа.
31. Тогава Христовата мъченица Петка благодари на Бога за това и си рече: "Достойно беше да вляза  този град и да проповядвам истинното Божие слово."
И отиде в друг град, в който управляваше един езичник на име Темиос, и светата много хора обръщаше от лъжата на езичеството към истинската христова вяра.
32. След известно време беше наклеветена пред управителя, и той като лъв яростен, чакащ плячка, заповяда да я доведат. Веднага я доведоха, застана със светло лице пред съда, а на въпросите светата отговори:
- Християнска съм, Христова рабиня съм и се наричам Петка.
33. А кесарят ѝ рече:
- Ако ми повярваш и оставиш своя Христос, на който служиш, и пренесеш жертва на моите богове, ще се радваш в моите палати, като моя жена. Ако ли не, ще те предам на тежки мъки и зле ще свършиш своя живот.
34. Светата отвърна на кесаря:
- Сине на дявола, кое е добро, светлината или тъмнината, спасението или погублението.
Кесарят отвърна:
- Добро е светлината и спасението.
А света Петка му рече:
- Светлината е Христос, Син, слово Божие, спасение за всички, вярващи в Него, Който се роди от Пресвета Богородица Мария. Тъмата е твоят Бог Аполон, погублението е Артемида заедно с майка им, боговете на които служиш, и у които няма нито светлина, нито спасение.
35. Разгневи се кесарят от тези думи и рече:
- Водете я при змея, ако успее да го надвие, и аз ще се обърна към Христос Бог, както кесарят Антониос.
Беше вече чул за тях какво се разправяше..
37. И заведоха светата мъченица при змея, видя колко голям беше, но не се убоя от зиналата му уста, която беше като пропаст. И прекръсти се светата от всички страни с честния и животворящ Кръст, и рече на змея:
- Христос Бог ти заповядва чрез мен, недостойната своя рабиня, да отидеш в огъня, който е приготвен за теб и твоите ангели.
38.  В този час всички заобикалящи, и кесарят чуха възгласите на змея:
- Горко на мене бедния, толкова мъже не можаха да ме победят, но една девойка ме победи.
И след тези думи, той стана невидим и изчезна като дим.
39. Кесарят усетил змиевата смрад, веднага повярва в Господа Бога и се кръсти заедно с цялото си царство.
40. И света Петка прославяше за всичко Господа Бога Нашего, Иисуса Христа. Отиде в друг град, в който царстваше кесар на име Склипиос, като искаше и този езичник да обърне към Христа и да го направи християнин.
41. И светата проповядваше христовото слово в целия град и много езичници обърна към Бог и станаха християни.
42. Като чу за нея кесарят заповяда да напълнят меден котел с масло и смола и да хвърлят светата в него, да го покрият отгоре и да го подклаждат.
43. А светата седейки в него пееше псалми: " Помилуй ме, Боже, помилуй мя, на Теб се уповава душата ми. На твоята закрила се надявам, приеми ме в Твеето царство.
44. Така се молеше светата и пред кесаря котелът се разцепи на парчета и изтече врящата течност към езичниците и ги умъртви. Само кесарят оцеля, тъй като беше на по-отдалечено място. Така светата мъченица Христова беше невредима, и нито косъм от главата не беше засегнат от огъня.
45. Голям страх обзе кесаря и рече той на старейшините си:
- Какво направи тази със своите магии..
А те му рекоха:
- Ако не отсечем с меч главата ѝ, всички ще ѝ се подчинят и няма да принасят жертви на нашите богове.
46. И думите бяха спазени, рекоха ѝ:
- Петко, не направиш ли това, което ти заповядва кесаря и не послужиш ли на боговете, заповядано ни е да ти отсечем главата.
47. Стражата я заведоха на мястото за мъчения, и искаха да отсекат главата ѝ, а тя рече на палача си:
- Дай ми два часа да се помоля за народа. И остави я палача, а тя веднага падна на земята и се молеше на Господа Бога, като казваше: "Владико Господи, Боже, Който сътвори небето, земята и морето и всичко живо в тях, Който създаде човека по свой образ и подобие, чуй молитвата на недостойната рабиня Своя в този час. Отдай милост на всички, които почитат моята памят в деня на Страшния твоя съд.
48. И да няма в техния дом ни сляп, ни глух, ни прокажен, и никаква смъртоносна болест. И ако някой призове името ми, избави го, защото ти не искаш смъртта на грешника, а да се обърне и да бъде жив.
49. И ако някой в съдния ден призове името Ти, не го погубвай, спаси го от напасти и беди, закриляй го, и в събранието на праведните го приведи.
50.  И ако в града има молитвен храм на името на твоята рабиня, съхрани добитъка им, и имението им от всяко зло, което има да дойде.
51. Чуй Господи, рабинята своя, защото е чудно и прославлено името ти, во веки. Амин.
52. И като завърши молитвата си, настана голям трус, и всички паднаха на земята от страх, и глас се чу от небесата към светицата, който казваше: "Радвай се и весели се, велика мъченице Христова Петко, твоята молитва беше чута, и твоите прошения/искания/ ще изпълни Господ Бог.
53. И тя се изправи с молитва на уста и рече:
- Господи, Боже мой, в Твоите ръце предавам духа си!
54. И каза на палача:
- Прави, каквто ти е заповядал кесаря. И приклони честната си глава, а палача я отсече в месец октомври, в ден 14/27 октомври.
55. И  присъстващи жени и деца видяха във видение как ангели взеха на небето душата на страстотерпицата Христова Петка.
56. Един благочестив човек на име Антим взе тялото и го помаза с многоценно миро, обви го в чиста плащеница и го положи в гробница, изсечена от камък.
57. Тя завърши живота си при кесаря Асклипий и ще царства заедно с Господа Иисуса Христа, в царството на Отец, Син и Светия Дух и сега, и всякога и во веки веков. Амин.

Превод от църковнославянски език: Грета Костова- Бабулкова

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки