Мъчение на светите Варвара и Юлиана

 
През владичеството на кесаря Максимиан, в Илиоград/ Илиопол/, в местността Геласия, живеел един богат и знатен човек, на име Диоскор, на два пъти по десет поприща/римска мерна единица за разстояние/ от Евхаита се намирало мястото.
И държал своята единородна дъщеря във висок палат, за да не я види никой, колко е красива.  Един ден, влязал баща ѝ при нея и рекъл:
- Трябва да се омъжиш вече.
Светатата Варвара отворила блажената си устата и му отговорила:
- Да не дава Бог да се доближа до плътските похоти, които като сън преминават и носят духовна смърт, но да се сподобя с цялото си сърце да служа на моя Христос, и да придобия неговата вечна милост.
И видяла светата Варвара, че строят къпалня, и заповядала да ѝ сложат три прозореца. А строителите, боейки се от баща ѝ рекли:
- Както ни е заповядал баща ти, така и правим.
Света Варвара им отговорила:
- Направете така, както аз ви казвам и не се страхувайте от баща ми, аз ще му кажа.
Светата Варвара с пръст начертала образа на Честния кръст в къпалнята, на изток, към изгряващото слънце, и той се отпечатал. Стъпалото ѝ също се отпечатало, и от него вода потекла и до днес и носи изцеление на много хора.
Света Варвара, отхвърляйки идолите на баща си пребивавала в своите палати. Но баща ѝ като се върнал, отишъл да прегледа постройката. С изненада видял трите прозореца и попитал слугите си, кой им заповядал да направят така. Като узнал, че това е направено по искане на дъщеря му, той я повикал при себе си и я запитал:
- Защо си заповядала да направят три прозореца?
А светата му отговори:
- Не са ли трите прозореца като трите светила на земята- Отец, Син и Свети Дух, а езическите богове, в които вие вярвате са пагуба за човеците.
Като чул тези нейни слова, баща ѝ извадил своя меч да я посече.
Тогава света Варвара започнала да се моли,  освободила се и избягала в гората.
Баща ѝ излязал и започнал да я търси. Намерил двама овчари, които пасели овцете си в гората и ги попитал:
- Ако сте видели моята дъщеря, заведете ме при нея.
Единият започнал да се кълне и казал:
- Не видях нея, но друга. Ще ти я покажа.
Като ги видяла света Варвара проклела овчаря и неговото стадо да се превърнат в жупел/сяра/, и досега могат да се видят близо до нейния храм.
Баща ѝ я отвел и подложил на много мъки, хванал я за косите и я завлякал при Максимиан.
Максимиан отначало започнал да я моли и с ласкави слова да я увещава. А света Варвара, отвръщайки се от него му казала:
- Твоите прелъстителни и плътски слова да бъдат с теб и твоето езичество за пагуба. Аз вярвам в моя Христос Бог, от Когото няма да се отвърна на каквито и мъчения да ме подложиш.
Тогава Максимиан заповядал да я бият с волски жили и да дразнят раните ѝ, и на много мъки била подложена тя в тъмницата. И в тая нощ ѝ се явил Христос като ѝ казал:
- Не бой се, рабиньо моя, Варваро. Аз ще бъда с теб и ангелите ти готвят велика чест на небесата.
И като изцелил раните ѝ, се възнесъл на небесата.
На сутринта, довеждайки я при Максимиан, всички видели, че е напълно здрава, а той недоумявайки ѝ казал:
- Моите богове те изцелиха.
А света Варвара му отвърнала:
- Твоите богове са пагубни, да бъдат с теб. Мене ме изцели и укрепи моя Христос.
Тогава Максимиан заповядал да я окачат на едно дърво, и да стържат с железа ребрата ѝ, а после да горят раните ѝ със запалени свещи.
Една жена на име, Юлиана, като видяла чудото и как Христос изцелил Варвара, повярвала в Христа и започнала да хули езичеството.
И заповядал Максимиан и нея да я окачат, да стържат тялото ѝ, и да горят раните ѝ. Света Варвара се молела за себе си, и за Юлиана, Бог да ги укрепява в мъченията. Но Максимиан като видял крепкото ѝ сърце, заповядал да отрежат гърдите ѝ, да я влачат гола през целия град, като я бият и мъчат. А света Варвара се молела на Бог да прикрие голото ѝ тяло. И пратил Бог ангелите свои, с бяла одежда да покрият тялото ѝ. И заповядал Максимиян да заведат света Варвара и света Юлиана в местност, наречена Геласия, в Илиоград, и да отсекат главите им. Тогава света Варвара коленичила и започнала да се моли като казвала:
- Господи, Иисусе Христе, Вседържителю, който изпитваш сърцата ни, Господи, заради Твоето име отхвърлих този свят, на Тебе се надявам. Милосърдни Христе, приеми последната ми молитва и бъди милостив към всеки християнин и всеки вярващ, който почита паметта ми в този ден, нека се простят греховете му, и да има всякаква полза, да няма в дома му вражда и злоба. Защото Ти си милосърден Бог, и в Твоите ръце предавам духа си, да бъде съхранен навеки. Амин.
И глас се чул от небесата:
- Ела, блажена моя възлюбена рабиньо, и се всели в Царството Небесно, заедно с Юлиана. А за молбата си не скърби, чух те и ще изпълня прошението ти.
Тогава баща ѝ отсякъл главата на светата Варвара. Като си отишъл в дома, огън от небето паднал и го подпалил, и станал на прах и пепел. Мъченията на света Варвара и света Юлиана били в месец декември 4/17, през царстването на Максимиан, а за нас царстваше Христос Бог, на Когото слава подобава во веки.  Амин.
Превод от църковнославянски език: Грета Костова- Бабулкова 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки