Слово за свети пророк Илия

Стенопис от Рилския манастир
Когато говорим за славния пророк, няколко определения неизменно се повтарят и доминират над всичко. Първо - огнена ревност, второ - изключително строго въздържание и трето - безкомпромисна богопреданост и безпределна всеотдайност. Такъв е всеки живот в служба на духа, на порива към Бога, Който единствен може да го насити и му придаде от Своята пълнота. Това са основанията да се реализира истинското битие на човека, заложени в най-дълбоката му същност. Това Господ никога не е криел от никого, но малцина са решавали да се вслушат във вътрешния си глас и най-вече да го последват. Защото той винаги е налагал ограничения, усилия и жертви, а плодовете му са били в основанията на вярата. И хората винаги са избирали по-лесния път, въпреки възраженията на разума и на съвестта, въпреки печалния резултат от такъв избор, който никога не може да ги направи щастливи, защото е път, който не води към Бога, а ги обрича на сигурна смърт и на мрака на богоизолацията. Богоизолация, в каквато са живеели евреите по времето на пророка, богоизолация, сред каквато живеем и ние сега.
Паметта на пророк Илия е особено скъпа и затова, че неговият неприключил живот на земята е свързан с последното изобличение на богоотстъплението - най-ужасното от всички богоотстъпления, което ще настъпи в недалечните времена на антихриста. Тогава непозналите смърт и тление праведници пророк Енох, живял десет века след началото на човешкия род, и пророк Илия, живял около десет века преди Христа, ще се върнат на земята, затънала в най-ужасно нечестие и готова за огненото унищожение при Второто Христово пришествие. Неприелите очистителния огън на промяната, тоест на покаянието в Светия Дух, всички, които се окажат чужди и извън действието на този Дух, в преобразеното съществуване ще бъдат погълнати от страданието на богоотчуждението. Те не са били създадени за подобна участ, но упорито са я желали, бидейки чужди на Духа, и по неминуемостта на Божията справедливост ще я получат като вечна отсъда. Във връзка с това колко съдбоносни са всички наши действия, с които отхвърляме Духа, отричаме се от Него с лошите си дела, с неверието или с двоедушната си топлохладна вяра. Това е коварно оплитане в лицемерната самоизмама на нашите успокоителни разсъждения, за съжаление споделяна от почти всички около нас. Защото само теоретично ни е известно, че животът на душата е несъвместим с греха и не е възможен без животворящия Божий Дух. Доказателство за това безплодно знание е, че продължаваме да живеем спокойно и уютно в съжителство с греха и не ни тревожи, че в нас наистина липсват плодовете на Духа. На Този същия Дух, който пророк Илия носи, който диша в думите и съдържанието на Евангелието, в Словото, което стана плът и живя сред нас, в изреченото от Словото слово, което толкова малко познаваме в дълбочина, а само там се разкрива неговата сила. Не познаваме Словото на Отца защото не живеем според Него, а То е „пътят и истината и животът“ (Йоан 14:6), в Него е нашето единствено щастие. Масовата колебливост, нерешителност и бездейственост в духовната борба на съвременния християнин най-ясно говорят за отсъствието на преобразяващия Божий Дух в него. Нека тържественото честване на паметта на великия Божий пророк Илия ни подтикне да придобием неговата огнена ревност и безусловна богопреданост, за да станем и ние причастници на действието на Божията благодат като "лъх от тих ветрец", което по същество е Божият мир, превишаващ всяка човешка представа. Амин!
Из слово, произнесено от свещеник Николай Иванов- 2002 г.
Из книгата "Избрани проповеди"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки