СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

ЗА БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ

Синайското законодателство, както и целият Стар завет, е подготовка на човечеството за Новия завет, семето, от което е израснало дивното небесно цвете - Светото Евангелие. Старият Завет в исторически аспект е време на обетоването, очакването и надеждата. А Новият завет е изпълнение на въплътеното и разкриване на тези праобрази и пророчества, които се съдържат в Стария Завет. Двата завета имат едно начало: Старият завет е източник, от който започва реката, а Новият завет е нейното устие, което се влива в океана на вечността. И двата завета имат един духовен център, като едно сърце - учението за пришествието в света на Христос - Спасителя, Изкупителя и Съдията на света.
Повечето заповеди на Стария завет имат характер на забрани: „Не прави зло“, а в Новия завет - на утвърждения: „Прави добро“,. Образно казано, нравствените заповеди на Стария завет приличат на тялото, а на Новия завет - на нещо оживяващо плътта. Заповедите на Стария и Новия завет са вечните, неизменни условия за съюза на човека с Бога. Те според думите на свети Йоан Златоуст представляват единна златна верижка. Ако изпадне или се разкъса дори една брънка от тази верижка, общуването с Бога на земята и спасението за човека са невъзможни.
В старозаветно време е имало обичай да се бродират заповедите на кърпички, с които превързвали главите си като знак, че те винаги трябва да се пазят в паметта на човека и подобно на лъчи небесна светлина да осветяват неговия ум; или изписвали заповедите като на пергамент върху широките ръкави на горните си дрехи, за да са винаги пред очите им като главни ориентири за живота, като основа за всички решения и постъпки на човека. По такъв начин заповедите са били главен ориентир в човешкия живот, основа за всички решения и постъпки. В новозаветните времена заповедите не трябва да са записани върху хартия, нито върху дрехите, а в паметта на сърцето. Без тяхното изпълнение не е възможно никакво духовно преуспяване. Заповедите са врата към вечния живот, извори на вода в пустинята на земното странстване, крила, издигащи душата към небето. Духовният план на всички заповеди е един - любовта към Бога и към човека.
Не пожелавай


Изкушенията в смъртния час
Архимандрит Рафаил Карелин

Няма коментари:

ДАРЕТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ

Описание Сума
Дарение BGN

Дарете в евро

Абонирайте се, за да следите канала в

Популярни публикации

Последователи