Св. Козма Етолийски за евреите

Св. Козма Етолийски е живял през XVIII век и е пострадал мъченически на 24.08/6.09.1779 г., убит от турците по подкуп на евреите в Албания. Много е почитан от Албанската православна църква.

Прочетете неговото житие

Наказване на евреите
В старите времена евреите погубиха и умъртвиха всички пророци, всички праведни учители, хиляди пъти отстъпиха от Христа. Последваха дявола така: направиха си златен телец и му се поклониха за Бог, и него почитат до днес. И сега това означава да дружиш, да се занимаваш, да ядеш и пиеш с дявола. Дръзнаха и разпънаха и нашия Христос. Всеблагият, въпреки всичко, ги пазеше и закриляше. Очакваше Господ след разпятието Си тридесет години да се покаят, но те не го сториха. Тогава ги прокле, отлъчи, разгневи им се и остави дявола в сърцата им, когото го имат и до днес. Почерниха се душите им: от цял свят евреите тръгват да се събират в Йерусалим. Тогава Господ вдига императора от Стария Рим и той обсажда евреите вътре в Йерусалим, където бащите и майките колели децата си и ги изяждали. Само дяволът желае родителите да изяждат децата си, а не Господ.
Чувате ли, братя мои, колко нещастия се случват на човек, когато върши грях и Господ го изостави. Страшно е да попаднеш в ръцете на живия Бог. Голямо състрадание има, но и голям гняв. Както е измъчвал евреите, мъчи и нас, когато вършим грехове. Тогава Господ допуска римския император да превземе Йерусалим и да убие сто и двадесет хиляди евреи, толкова много, че кръвта се е леела като море. За трийсет сребърника евреите продадоха Христос, а тридесетина за един сребърник продаде Христос с хиляди и хиляди евреи. Ти привикваш да продаваш Христа, а Той не може ли да те продаде?

Злобата на евреите
И сега понеже евреите са безсилни и не могат да разпънат отново Христос, всеки велики петък те го правят от восък и го разпъват, а после го запалват. Или пък вземат едно агне, удрят с ножове и го разпъват вместо Христос. Чувате ли злобата и омразата на евреите и дявола? Като се роди еврейско дете, вместо да го научат да се покланя и следва Гослода, а евреите, подбуждани от своя баща — дявола, веднага след като се роди, го учат да анатемосва Христос и Богородица и харчат петдесет, сто кесии жълтици, за да намерят някое християнско дете, да го заколят, да вземат кръвта му и да се причастят с нея. Дяволът иска да пием кръвта на децата — не Господ. Христос ни заповядва да благославяме и да се молим за всички хора. Евреинът, колкото и да ти е приятел, отиди, поздрави го и чуй добре какво ще ти каже. Ти го поздравяваш и му пожелаваш добър ден, а той те кълне и ти пожелава лош ден. Защото, "Добър ден" е от Христос и евреинът нито иска да види, нито да чуе нещо такова. Загледай се в лицето на евреин, когато се смее. Зъбите му белеят, а лицето е като избелено платно, тъй като носи Божието проклятие, сърцето му не се смее. Има дявола вътре в себе си, който не го оставя. Погледни и един християнин в лицето, нека да е грешник — лицето му блести, лее се благодатта на Светия Дух. Евреинът заколва едно агне и половината от предните части задържа за себе си, а задницата предварително замърсява и след това я продава на християните, за да ги омърси. И ако ти даде евреинът вино или ракия, невъзможно е да не са омърсени. Или ако не свари да ги опикае, поне ще се изплюе. Когато някой евреин умре, слагат го вътре в големи нощви и го измиват с ракия, за да изчезне лошата миризма. А тази същата ракия я допълват с благовонни треви и тогава я продават на християните по-евтино, за да ги омърсят. Продават риба в града евреите. Отварят устата на рибата, пикаят вътре и чак тогава я продават на християните. Евреинът ми казва, че Христос е копеле, а Пресветата Богородица — проститутка/ Талмудическо богохулство/. За Светото Евангелие твърди, че го е писал дяволът. Сега ми се отварят очите да видя евреина: — Един човек да ме ругае, да убие баща ми, майка ми, брат ми, дори окото ми да изкара, имам задължение като християнин да му простя. Но да ругае Христа — нашия Бог, моята Пресвета, не желая да го виждам. Ваша милост, как ви дава сърцето да вършите търговия с евреите. Този, който се сдружава с евреите, купува и продава, какво показва? Показва и казва, че добре са направили евреите, щом са убили пророците и всички проповедници и праведници; добре са правели и правят, че ругаят нашия Христос и Пресветата ни Богородица; добре правят, че ни омърсяват и ни пият кръвта.
Тези неща защо ви ги казах, християни мои? Не за да убивате евреите и да ги преследвате, ала да ги оплаквате, че са оставили Бога и са тръгнали с дявола. Това ви казах, за да се покаем първо ние, сега, докато имаме време, за да не се случи и на нас да се разгневи Господ и да ни пусне от ръцете Си и да страдаме като евреите, а може би и по-лошо от тях.
 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки