Пророчества на св. Козма Етолийски

 На 40-я ден (след Възкресението) Господ благослови Св. апостоли. Той се възнесе на небето и седна отдясно на вечния Отец, за да съцарствува вечно и да бъде почитан от ангелите.
Има едно нещо, което ще ви разкрия, мои християни. Зная, че ще направя сърцата ви да горят. Ужасно и тъжно е, сърцето ми трепери да го кажа. Но какво мога да направя, когато моят Христос ми казва, че ако не ви го открия, ще ме убие и ще ме сложи в ада. Св. Библия, Св. Евангелие ни разкриват, че краят на света ще стане в 8 век и този свят ще бъде разрушен.

Пророк Илия и антихристът
И Бог ще изпрати пророк Илия да учи християните да пазят вярата. Антихристът, братя, е лице, което има лош ум, лошо разположение и има дявола в сърцето си. Той ще казва, че той е Бог и ще убие пророк Илия. Като разследвах, братя, научих и разбрах, че Пророк Илия и антихристът ще дойдат, и последният ще убие пророка. Илия, братя, е жив. Всички тези години и Бог знае къде го пази до днес. Ако искате да знаете къде е той, той е наблизо и думите, които ви говоря, са негови. Когато пророк Илия дойде да поучава, той няма да се открие на света, както казва Св. Дух, за да не обърне всичко с главата надолу, т. е. да се изплаши и разтърси светът и земята. Не искам да го разкривам на вас, християните. Но какво има, деца мои, да разкрия ли? — Неговата ревност и неговото учение. Тях преблагият Бог ме удостои да разкрия, поради милостта си, и не очаквайте друг Илия да ви поучава. Но какво да очакваме ли? Тъжно ми е да ви говоря.
Днес, утре можем да очакваме жажда, голям глад, когато ще предлагаме хиляди жълтици и няма да можем да намерим малко хляб или вода. Днес, утре можем да очакваме смъртоносна болест, когато живите няма да имат достатъчно време да погребват мъртвите. Ще стане световно земетресение и цялата земя ще е равнина. Всички планини ще паднат, всички къщи. Морето ще се издигне с 15 аршина над най-високите планини. Звездите ще изпадат от небето, слънцето и луната ще угаснат, небето, което се вижда, земята и всичко — целият свят ще бъде унищожен. Кога ще стане всичко това? Христос ни казва, че времето наближава. Ножът докосва кокала.
Всичко ще бъде внезапно. То може да стане дори довечера. Може би вече е започнало. Не виждате ли, че животните ви се губят и посевите също? Реките и изворите пресъхнаха. Днес се лишавате от едно, утре — от друго. Бог ни казва по малко, а ние, като безчувствени, не Го разбираме.
Казвам ви това и ви съветвам, дори ако небето падне, дори ако земята се издигне, дори ако целият свят се разруши, което трябва да стане днес, утре, не бъдете загрижени какво ще прави Бог. Нека да ви изгорят тялото, нека го изпържат, нека вземат имота ви — не се грижете за себе си. Дайте ги — те не са ваши. Вие се нуждаете от душата си и от Христа. Ако целият свят се раздроби на части, тези две неща никой не може да ги вземе против волята ви. Пазете ги и не ги губете.
Сега, братя, какви знамения очакваме? Чакаме не друго, а св. кръст да засвети на небето по-силно от слънцето заедно с хиляди и хиляди, с десетохилядни ангели в божествена слава.
И Господ ще възкреси целия свят, добрите — като ангели, а лошите — като демони. Първо, децата на дявола, евреите, които не само не вярваха в Христа, но Го и разпнаха, тогава те ще видят Христос в цялата му слава и ще повярват, ще му се поклонят, но тогава вярата им няма да им помогне. Ето защо, братя, християните са благословени и трижблажени, които вярват сега. Но горко на неверниците. По-добре е за тях да не са били раждани.
Тогава Христос ще отдели праведните от грешниците, както овчарят разделя козите от овцете, и ще сложи праведните отдясно, а грешниците отляво. И той ще каже на праведните: "Дойдете вие, благословените на Отца, и наследете царството, приготвено вам от создание мира. Радвайте се с ангелите, защото сте спазили вярата и Моите заповеди". На грешниците Господ ще каже: "Идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели, защото вие не спазихте Моята вяра и Моите заповеди".
Тогава Господ ще отвори огнена река, като море, и ще хвърли в нея всички неблагочестиви, неверници, еретици, безбожници, грешници да горят вечно. И ще сложи благочестивите, праведните християни в рая, за да се радват вечно.
Затова, ние също, братя, трябва дасе разберем какви сме, праведни или грешници? И ако сме праведни, имаме добър късмет и сме преблагословени, но ако сме грешници, да се покаем за злото и да вършим добро сега, когато имаме време. Адът ни чака, кога ще се каем? Не утре, вдругиден или догодина, но сега, защото ние не знаем какво ни чака утре. Нашият Христос ни казва, че винаги трябва да сме готови. Какво лошо нещо е, мои християни, за човек да падне в грях и да не се покае. Помислете за това!

1) Това един ден ще стане отново ромейско (гръцко) и щастлив ще бъде всеки, който ще живее в онова царство. (Така говорел на различни места в поробена Гърция, които след това се освободили).

2) Благословена планина, колко души на жени и деца ще спасиш, когато дойдат трудните години! (Пророчеството е казано в Сиатисти за планините, които по време на гръцката революция са убежище за жени и деца.)

3) Щастливи ще сте, които се намирате тук, горе сред високите планини, защото те ще ви запазят от много бедствия. Ще чувате и няма да виждате опасността. Три часа или три дни ще страдате. (Казано в Сиатисти.)

4) Дългоочакваното (освобождението) ще дойде в третото поколение. Ще го видят внуците ви. (Изречено е в Химара.)

5) Ще дойде време, когато враговете ще ви вземат и пепелта от огъня, ала вие да не сменяте вярата си, както ще правят другите.(Казано в Сиатисти).

6) Съжалявам ви заради гордостта, която имате. Кракът ми тука няма да стъпи отново. И ако не се откажете от делата, които вършите, от произволите и грабежите, ще се погубите. На оня клон, дето окачвате сабите си, ще дойде ден, когато циганите ще окачват инструментите си. (Произнесено в с. Св. Донат Сулиу.)

7) Ще дойдат червени барети, а после — англичани за 54 години и след тях ще стане ромейско (гръцко). (Казано в Кефалиния за освобождението на Седемте острова). "Червени барети" се именуват французите по униформата им от времето на Наполеон. Пророчеството се изпълнило съвършено. Седемте острова завладяват французите и след тяхното заминаване идват англичаните, чието владичество трае 54 години, сиреч толкова, колкото предсказал светията. През 1810 г. англичаните завладяват Седемте острова (без Керкира, която е предадена на Кабел през 1815 г.) и през 1864 г. са предадени на Гърция.

8) Границата на ромейската (сиреч гръцка) държава ще бъде Вовуса (река Аоос). (Казано в Стара Арти.)

9) Тук и там ще бъде ромейско. (Пророчеството е изказано от светеца в Превеза, отнасяйки се за място в Централна Гърция, където щели да дойдат освободители. Това пророчество се изпълнило през 1912 г.)

10) Мъките са още много. Помнете думите ми. Молете се, действайте и останете твърди. Докато не се затвори тази рана на явора, това село ще бъде поробено и нещастно. (Казано е в Цараплана, днешното Василико, в Епир. Раната на явора се затворила през 1912 година, когато след Балканската война се освобождава Епир.)

11) "Кога ще дойде очакваното?" — питат светията в Цараплана, Епир. — "Когато се срещнат тези" — отговорил св. Козма, посочвайки две дървета. (Дръвчетата пораснали, стволовете им укрепнали и се срещнати през 1912 г.)

12) Очакваното ще настане, когато дойдат два Великдена заедно. (На практика през 1912 г. празниците на Благовещение и Великден съвпаднали.)

13) Когато се затвори дървото, и се затвори навътре, тогава ще дойде очакваното. Ще има знамение и да не се плашите. Идете по изгрев слънце в онези планини (Оматя и Меропис), където ще се избавите. С вас не вземайте нищо, само душите си да избавите. Лошото няма да продължи повече от 24 часа.

14) Селата в полето ще претърпят разрушения, а в полите на Кисаву ще заспят роби и ще се събудят свободни. (Казано е в Лариса.)

15) Ако този кипарис изсъхне откъм върха, Гърция ще се освободи, ако изсъхне отдолу — няма да се освободи. (Казано е в Зеленица (Прасия), Евритания.)

16) С трудности ще дойде (очакваното — свободата).

17) Когато видите голям кораб в Бяло море, ще дойде очакваното.

18) Когато видите голям кораб в гръцки води, тогава ще дойде.

19) Когато видите големия кораб в гръцки води, тогава ще се реши проблемът с Константинопол.

20) Ще дойде внезапно. Да имате торба зърно закачена на вратата. То не ще ви пречи, когато бягате. Не го оставяйте. Вземете го със себе си, за да се хранят децата ви.

21) В Авлона ще има разрушения. Ще дойдат войски и ще я освободят.

22) В Букорме ще се пролее много кръв.

23) Когато чуете, че войната е започнала, тогава е близко.

24) Колкото села са близо до пътя, ще претеглят много.

25) Дрополи ще си изпати, защото мястото е голо.

26) Дрополи ще бъде пълен с войска.

27) Ще се изгуби годишната реколта от прекрасния Дрополи — майчице! — колко кръв ще се пролее.

28) Рововете и скалите на Дрополи ще бъдат пълни с бегълци. (В албански ръкопис това пророчество е записано по следния начин: "Планините, клисурите и полетата на Дрополи ще се изпълнят с бежанци".)

29) Вие от селата на Пепели напразно ще се боите. Нищо няма да ви се случи. Само децата ви, които ще бъдат по пътищата, ще оплаквате.

30) Антихристите ще си отидат, ще дойдат отново и после ще ги прогоните до Кокини Миля (далече в Азия).

31) Ще стане, когато дойдат две лета и два Великдена заедно.

32) Чужда войска ще дойде. Ще вярва в Христа, но езика ви няма да знае.

33) Ще дойде веднъж чужда войска, която ще вярва в Христа, но вие няма да го разберете.

34) С едни ще заспите, с други ще се събудите.

35) Ще видите три фамилии в една къща.

36) Вие ще заминете да живеете другаде и други ще дойдат да живеят у вас.

37) Ще видите 40 коне да ги връзват на един кол.

38) Много ще се погубят от глад.

39) Богатите ще обеднеят, а бедните ще умрат.

40) Една шепа злато — една шепа брашно.

41) Ще дойде време, когато ромеите, т. е. православните, ще се ядат помежду си. Аз препоръчвам съгласие и любов.

42) Ще видите редовна армия, ще видите и нередовна (партизанска). От тях много ще пострадате. (Събитията от 1946-1949 година в Гърция, когато гражданската война взема много жертви и причинява бедствия и разрушения.)

43) Ще ви поискат пушките, да имате по две. Дайте едната, а запазете другата. Една пушка сто души ще отървава.

44) Ще дойде време, когато светът ще се управлява от ала — бала.

45) Причината за всеобща война ще дойде от Далмация.

46) Причината за всеобщата война ще дойде от Далмация. Първо ще се разпокъса Австрия и после — Турция.

47) Разрушенията ще бъдат причинени от един келяв. (Пророчеството в албански ръкопис е записано така: "Разрушенията ще дойдат от един сляп и келяв".)

48) Ще се опитат да го решат с глад но няма да успеят. 99 пъти — с война и веднъж — с глад.

49) Ако се намерят 3 сили съгласни, нищо няма да ви се случи.

50) Ако проблемът се реши с война, ще бъдат причинени големи разрушения. От три държави — една ще остане...

51) Ще дойде време, когато няма да чувате (учите) нищо.

52) Каквото ви поискат давайте, душите си само да спасите.

53) Ако намират на пътя сребро, няма да се навеждат да го вземат. Обаче за един клас жито ще се избиват кой да го вземе пръв.

54) Бедата ще дойде от начетените.

55) Или три дни, или три месеца, или три години ще държи.

56) Ще дойде време, когато няма да съществува тази хармония, която я има днес между свещеници и народ.

*Ще дойде време, когато ромеите (гърците) ще се ядат помежду си. Препоръчвам единомислие и любов.

*Дяволът ще влезе в една кутия и ще вика, и рогата му ще бъдат на керемидите. (Отнася се за телевизията.)

57) Свещениците (клириците) ще станат по-лоши и нечестиви от всички.

58) В Константинопол ще се пролее кръв, така че тригодишно биче да плува в нея.

59) Щастлив е този, който ще живее след всеобщата война. Ще се храни с посребрена лъжица...

60) След всеобщата война вълкът ще съжителствува с агнето.

61) Ще дойде първо една лъжеромейска войска. Да не ѝ вярвате — ще се върне обратно.

62) Толкова неща ще се случат, че майките ще родят без време от страх.

63) Животни няма да останат, ще ги изядат. Яжте и вие тях. В Джумерка ще вземете семена.

64) Големи къщи не правете, сушилни да правите, за да не влизат вътре...

65) Ще ви наложат голям и непоносим данък, обаче не ще успеят.

66) Ще ви обложат с данък кокошките и прозорците.

67) Ще поискат да ви вземат за войници. Няма да успеят обаче.

68) Като чуете, че войната е започнала отдолу, тогава близо ще е.

69) Ако войната започне отдолу, малко ще пострадате, ако започне отгоре, ще бъдете погубени.

70) Скалите и рововете ще бъдат пълни с хора.

71) Ще дойде внезапно, или вола на нивата, или коня на хармана.

72) Жалко наистина е да ви кажа, че днес, утре, очакваме жажда и глад, толкова големи, че ще даваме хиляди жълтици и не ще намираме дори малко хляб.

73) След войната хората ще бягат половин час път, за да намерят човек и да го направят побратим.

74) Лозя не засаждайте, защото ще се развалят, както тия в Дриинуполи.

75) Ще настане една бюрокрация, която ще има голямо бъдеще на Изток.

76) Светът толкова ще обеднее, че ще се препасват с лозови пръчки.

77) Причината ще дойде от Делиата. 

78) Франция ще освободи много места от Гърция, също и италианците.

79) Франция ще освободи Гърция, Италия — Епир.

80) От три тесни прохода: Кра, Крапси и Музина ще преминат много войски за Константинопол. Добре ще е за майките с деца да излязат в планините. Ще ви питат дали е далече Константинопол, вие не им казвайте истината, защото ще ви малтретират. Тази войска няма да стигне до Константинопол. По средата на пътя ще научи, че войната е свършила.

81) Ще дойде време, когато дяволът ще обикаля със своята тиква. (Странно пророчество! Може би се отнася за космическите спътници.)

82) Ще виждате едни да отиват горе и други — долу.

83) Свободата ще дойде отдолу, откъдето текат водите (Свободата на Гърция е дошла от Пелопонес-1821-1829 г.).

84) Отгоре и от пристана разрушения не очаквайте.

85) Един хляб ще се изгуби наполовина и един—изцяло.

86) Ще дойде време една жена да гони десет турци с хурка.

87) Папата да кълнете, защото той ще е причината.

88) Разрушенията на мястото ще се причинят от един офицер... (не се чете).

89) Много селища ще бъдат разрушени, от три страни ще остава една.

90) Да имате три врати и ако ви затворят едната, да излезете от другата.

91) Зад една врата да се скрие някой, ще спасява, ще бърза много.

92) Да се молите да бъде ден, а не нощ, и лято, а не зима.

93) Хората ще обеднеят, защото няма да имат любов към дърветата.

94) Хората ще оголеят, защото ще станат мързеливци.

95) Отвисоко, навътре в пристанището, ще дойде гибелта...

96) Ще ви дадат твърде много, ще си го поискат обратно, но няма да могат (да си го вземат).

97) Вие ще спасите други и други пък — вас.

98) Вие ще побегнете наляво от планините, на дясната страна — не, от пещерите не се плашете.

99) Ще дойде внезапно. Конете ще останат впрегнати в работата си и вие ще побегнете.

100) Ще бъде осми век, когато ще се случат тия неща.

101) Да се скриете или близо до вратата, или близо до плочата, ако е скоро и бързате много.

102) Много неща ще се случат. Градове ще се обърнат на бордеи.

103) Ще дойде време, когато прокълнатият дявол ще излезе от черепа (черупката) си.

104) Ще дойде веднъж един лъжепророк. Да не му вярвате и му се радвате. Ще си отиде отново и няма да се върне.

105) Ще дойде време, когато християните ще се надигнат един срещу друг.

106) Да носите кръста на челото си, за да ви познаят, че сте християни.

107) Няма да стигне войската в Константинопол. В средата на пътя ще дойде съобщение, че е станало дългоочакваното.

108) Отивай и по пътя ще ти се плати. (Казано в Дервистани на някой, който се присмял на светеца и непосредствено след това по пътя бил наранен от свой враг.)

109) Кажи на онези идоли да не идват тук, ала да се върнат обратно. (По време на проповед в Асон — Кефалиния, изведнъж прекъснал проповедта си и изпратил един слушател в покоите на местния големец, казвайки горните думи. Пратеникът там намерил четири госпожи аристократки, облечени безсрамно "според венецианската мода — разгърдени", които били готови да дойдат, за да проследят проповедта на светеца.)

110) Строите изваяни къщи, а не предстои да живеете в тях. (Светият изрекъл тия думи в Асон — Кефалиния. когато един ден минал край новопостроена къща. Скоро всички собственици починали, с изключение на една монахиня.)

111) Това дете ще успее. Ще управлява Гърция и ще се прослави. (Той говорел за Йоан Колети — един от първите управници на новоосвободена Гърция.)

112) Ще станеш голям човек, ще владееш цяла Албания, ще подчиниш Превеза, Парга, Сули, Делвино, Гардикии владението на Курт паша. Ще оставиш голямо име в света. И в Константинопол ще отидеш... но с червена брада. Това е желанието на Божията промисъл. Не забравяй обаче при цялата тази власт да обичаш и защищаваш християните, ако искаш властта да остане на наследниците ти. (Това го казва на Али паша в Тепеленио.) Освен това свети Козма в Делвинаки, където не бил приет добре от жителите му, пророкувал и раждането на Али паша. Той им казал, че ще се роди звяр, който ще воюва с тях. Не само за Али паша ... но и за други лица пророкувал свети Козма. В Кефалиния той срещнал възрастен свещеноинок Г. Кладан, архиерейски наместник, когото поздравява като архиепископ. Действително наскоро той наистина станал архиепископ. В Кефалиния светецът също изказал пророчество за капитан Антоний Гендилини, който с кораба си го превозил в Асон. Когато капитанът се изповядал на свети Козма, той скрил от него един вид присвояване, което извършил от съдружника си, след като той претърпял корабокрушение и се удавил в Черно море. Светият с пророческата сила, която имал, напомнил изненадващо за капитана цялото събитие и го подканил да изплати ограбеното на роднините на жертвата. Ако нямало роднини, да изпрати парите на Смирненския владика, за да ги раздаде на бедните.

Друг път той проповядвал на място, наречено "Всички светии" в св. манастир на Пруса. Там видял един непознат, който убил монах. Той веднага пред всички разкрил неговото престъпление, а същият този непознат си признал, поразен от Божията прозорливост.

113) Ще излизат такива неща от училищата, че умът ви не може да си представи.

114) Ще видите в полето каруца без коне, да тича по-бързо от заек. (Казано във Вулиартес, близо до Дрополи.)

115) Ще дойде време, когато ще се опаше страната с един конец. (Изречено в Асон — Кефалиния.)

116) Ще дойде време, когато хората ще говорят от едно далечно място до друго, сякаш са в съседни стаи, напр. от Константинопол до Русия.

117) Ще видите да летят в небето хора като черни птици и ще хвърлят огън по света. Които ще живеят тогава, ще бягат към гробищата и ще викат: "Излезте, вие, мъртвите, за да влезем ние, живите".

(Последните пет пророчества (113-117) на свети Козма известяват очевидно големите открития на нашия век. Тези пророчества са записани преди много години — около век преди да станат откритията. Това ни смайва и доказва безспорния пророчески дар на светията.)

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки