ДВОЕДУШИЕТО- св. Кирил Александрийски

За тези, които пристъпват към Бога не със здраво, а с колебливо и повредено сърце - сърце, което е разположено да боледува от безсилие и непостоянство, пророкът казва: "Още ли ще куцате на две колена? Ако Господ е Бог, вървете след Него; ако ли пък Ваал - вървете след него" (3 Царств. 18:21). Да не бъдеш съвършено здрав във вярата и в същото време да не желаеш да пребиваваш в заблуждение - това значи да куцаш и с двата крака: и в двата случая да бъдеш противен на искреността. По мое мнение, причината за тази слаба и бързо променлива воля е тази, че някои люде имат въображаема, а не истинска любов към Бога. Те лицемерно желаят да бъдат християни - не стават такива от все сърце, не са проникнати от уважение към истината и не почитат правдата. Такива хора пристъпват към вярата или от каприз към промени, или от желание да си внушат сигурност против жестокия напор на несгодите, или пък житейски да легнат върху плещите на други, които са искрени следовници на вярата. Съдбата на такива двоедушници е крайна скръб - тяхното място е между презрените; те не заслужават и най-малко внимание; те са най-отречените хора; те едва ли могат да разчитат да се удостоят с живот, когато Бог започне да изпитва тайните на сърцата ни; такива били някои от гаваонците. Гаваонци някога дошли при Иисуса Навина и настойчиво молели да ги присъедини към Божия народ; дошли, обаче, не без коварна мисъл и не без чувство за корист - видимо като че ли от любов към Бога, а всъщност от лицемерие и лукавство. В началото те успели да се прикрият - когато, обаче били уличени в недостойна постъпка и се оказали зломисленици и хитроумци, тогава били поставени между най-последните: направили ги дървосекачи и водоносци за цялото общество (И. Нав. 9:3-27).
Виждаш ли, към какво довежда притворството и нежеланието със здрав дух да се почита духовното общение със светиите? Действително, някои някога успяват да измамят - не всеведущия Христа, а тези, които служат за Негов образ, т.е. вождове на народи, тъй като безсъмнено и гаваонците излъгали Иисуса Навина, който е служил за образ и предначертание на Христа. Лъжата е плод на робско състояние на духа. Ние, които имаме за цел искрено да мислим за това, което се отнася до Бога и които сме свободни от грижа за суетното, нека бъдем привързани към своя Господар и Бог на всичко - нека това стане от чисто сърце; с праведна мисъл, с пълна любов, чужда на двоедушието; любов, която напълно ни отстранява от елински мисли и обичаи; любов, която всецяло ни откъсва от това, което законът осъжда. По такъв начин ние ще бъдем "непорочни пред Господа" (Втор. 18:13) и ще станем светли и прославени с другите светии в Христа Бога!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки