Марцианопол (гр. Девня, Варненско) – провинция Втора Мизия

 Градът първоначално се нарича Партенопол и е преименуван от император Траян в чест на сестра му Улпия Марциана. През късноримската епоха той е център на провинция Долна Мизия. През 267 г. е нападнат от готите, а от 368 г. император Валент го използва като своя зимна резиденция по време на войната с готите от 367 – 369 г. През 342 г. Марцианопол е епископско седалище и неговият първосвещеник е участник в ключовия Сердикийски събор. Местният епископ Пист е взел участие в Никейския събор. През 458г. местният владика Валериан е упоменат като архиепископ. През V-VІІв. Марцианопол е център на диоцеза Хемимонт.  През 447 г. градът е превзет и разрушен от хуните на Атила. През 587 г. е превзет за кратко от аварите, а през 596 г. там се концентрират войските на Източната Римска империя преди поход срещу аварите на север от Дунав. Разрушен от аварите по време на нашествията от 614 – 615 г. градът е изоставен и дълго време не се споменава в изворите. Известни са останките на четири църкви в града. На възвишение в южния му край е предполагаемата епископска катедрала – строена в края на IV век като еднокорабна, през VI век тя е разширена в трикорабна. Подът на епископската базилика бил покрит с мозайка от керамични кубчета, с които са били оформени плетеници, кръстове, цветя и др. под. В централния кораб са оформени квадратни полета, в които са мозаечните изображения, докато в предолтарното пространство полетата са по-малки и осмоъгълни. Базиликата била украсена със стенописи, показващи стилизирани растителни мотиви. Една от откритите базилики е датирана от ХІІв., като са известни имената на двама марцианополски епископи – единия от ХІІ, а другия от ХІІІв. На 120 метра източно от градските стени, в местността „Табия“, е разположена църква, функционирала през V-VI век. Друга църква е открита в източната част на амфитеатъра. Малка църква на десния бряг на реката, строена в края на IV век, е унищожена напълно в началото на XX век. Окончателно е разрушен и изоставен в края на VІ в. Влиза в границите на средновековна България още през 681 г. В района му през VІІІ в. възникват няколко старобългарски селища. Има предположения, че през първата половина на VІІІ в. тук е резиденцията на българските владетели. През Х в. в границата на античния град възниква средновековната българска крепост Динея.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки