Св. Севастиана

Според „Синаксар на Константинополската патриаршия“ св. Севастиана е родена в Севастия Фригийска, но много по-вероятно изглежда предположението, че произхожда от Хераклея Тракийска. Легендата свързва покръстването ѝ с ап. Павел, а земното ѝ битие – с градовете Марцианопол, Анхиало, Одесос, Адрианопол, Аркадиопол и Хераклея. Следвайки кратката версия на житието, разбираме, че Севастиана е пострадала в Марцианопол при гоненията срещу християните, предприети по времето на император Домициан (81–96). Поради това, че проповядвала в столичния град и околностите му, била заловена и разпитвана от управителя Сергий Юстинус (в някои по-кратки и късни санаксари името му е Георги), който настоявал Севастина да се откаже от Христа. Разгневен от непоколебимата ѝ вяра, той се опитал да я ослепи, наредил да бъде бичувана и накрая я хвърлил в нажежена пещ. Бог обаче чул молитвите на светицата, загасил огъня и тя останала невредима. Тук, по време на мъченията в Марцианопол, се явява самият ап. Павел и я утешава с думите: „Радвай се и не тъжи, защото оттук ще отидеш в твоя град да изповядаш вярата си в Христа.“ Отчаян от неспособността да я сломи, накрая управителят Сергий изпраща светицата при Помпиан, управителя на Хераклея Тракийска. Севастиана първоначално е отведена в Одесос, след това в Анхиало, Аркадиопол и накрая е изправена пред съда на Помпиан в Хераклея. Тук отново е съдена и жестоко изтезавана, като палачите я привързват към дърво, а рязани от тялото ѝ парчета плът са хвърляни на дивите зверове. И Бог отново я съхранява по чудодеен начин. Вбесен от непоколебимостта ѝ, Помпиан издава заповед тя да бъде обезглавена. Тялото на светицата е хвърлено в морето, но по чудо е пренесено на остров Родос, където е намерено и погребано от жена на име Амиа, съпруга на местния губернатор. Според „Синаксара“ главата на светицата е източник на много чудеса и благоуханно миро. Паметта на св. Севастиана се чества на 16/29 септември.

 

Източник: Георги Атанасов- "345 РАННОХРИСТИЯНСКИ СВЕТЦИ-МЪЧЕНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ (І–ІV В.)"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки