Първите епископи в Дуросторум (Силистра)

Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи, бидейки формирана около 390 г. Тя е основана върху пролятата мъченическа кръв на 12 светци-мъченици понесли мъченическа смърт през ІV в. сл. Хр. – св. Дасий, св. Максим, св. Дадас, Св. Квинтилиан, св. Юлий, св. Валентиниан, св. Пасикрат, св. Маркиан, св. Никандър, св. Калиник, св. Исихий /при големите гонения на Диоклетиан през 304 г./ и св. Емилиан, изгорен през 362 г.

За първи епископ на раннохристиянския Дуросторум се смята Авксентий-Меркуриян, арианин, ученик на просветителя на готите Улфила (приел християнството в арианската му форма). Той застава начело на катедрата в Дуросторум около 383 г. По-късно бяга заради убежденията си в Медиолан – Милано, където също оглавява епископската катедра. По това време Милано е център на Западната Римска империя, а борбата между православни и ариани е в зенита си. През 386 г. Авксентий призовава св. Амвросий Медиолански на публичен диспут. Настроенията са проариански и Авксентий е в апогея си, той настоява православните да му предадат базиликата Portiana. Св. Амвросий категорично отказва да предаде църквата и се затваря в нея заедно с верните си съграждани. Църквата е обсадена, но – уплашена вероятно от разрастване на размириците – императрицата, която симпатизира на арианите, се съгласява на мир със св. Амвросий. От този период са запазени няколко творения на Авскентий, между които: Житие на Улфила и едно писмо срещу св. Амвросий. Отговор на това писмо св. Амвросий дава в известната си беседа: „За отдаването на базиликата”. Позицията на Авксентий е обяснима – еп. Улфила е арианин, такъв е и той, ученикът му.  След Авксентий на Дуросторумската катедра през 5-6 в. са Яков, Монофилитус и Дулцисимус. При археологически разкопки е разкрита резиденцията на тези доростолски епископи, непосредствено до раннохристиянската епископска базилика. Резиденцията се намира в централната част на днешния гр. Силистра. Тя е и една от най-ранните експонирани епископски резиденции на север от Балкана. На ок. 50 м. от резиденцията се намира епископската базилика.
Днес в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в Силистра се съхраняват мощите на мощите на св. Марк и св. Юлий Доростолски ( дар на епархията от Италия).
Източиници: Венцислав Каравълчев, https://svetimesta.com

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки