ТРИДЕСЕТ И ПЪРВИ ДЕН

Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца

О ти, блажени Божий граде! О ти, лъчезарен ден на вечността, когото никоя нощ не ще помрачи! О ти, безкраен ден на радост и покой, когото не ще нарушат никакви превратни обстоятелства! Защо този ден все още не е изгрял над развалините на времето и над всичко, което така бързо изчезва с времето? Този ден огрява със своето вечно сияние праведниците, но ние земните пришълци го виждаме само отдалече, като през тъмна завеса.
Ти, свети Ангеле мой, виждаш този ден. Утеши моята душа в нейното тъжно изгнание и я просвети със светлината на твоето сияние.

АНГЕЛЪТ ПАЗИТЕЛ
Тук, на земята, те посрещат болести, изкушения, душевни скърби, мрачни съмнения и съвсем, съвсем рядко - едва доловими признаци на щастие. Но там, на небето няма нито страх, нито болест, нито мъка, нито борба - там са вечният покой и вечната радост. Там, в светлината на Божеството, ти ще видиш светлината и ще съзерцаваш безкрайната красота. Ако дори само слабият лъч от Божествената светлина те възхищава и те възторгва, то какво ще стане, когато ти видиш тази светлина в пълното ѝ сияние?! Ако една само искра от Божествената любов запалва и окриля душата ти и я изпълва с блаженство, какво ще стане, когато видиш пламъка на вечната любов, който се излива от Божиите глъбини в твоето сърце, какво ще стане, когато започнеш дори да се губиш в безкрайния океан на Божията благост?! Тогава твоето сърце безкрайно ще се разшири за любовта и Бог ще го изпълни със Себе Си, защото Той, Който като най-висшето съвършенство представлява върховното благо, прави Самия Себе Си достояние на Своите избраници. Той е всичко във всички: Той е тяхната мисъл, техният живот, тяхното блаженство. Избраниците се потапят в този океан на живота, в тази глъбина на Божиите съвършенства. На небето вече няма време - там цари безкрайната, неограничената вечност, безбрежният океан. Избраниците вечно ще царстват с Бога, като все повече и повече преуспяват в любовта и се уподобяват на Бога.
Сине на земното странстване! Ти не можеш да разбереш наслажденията на небесно си отечество, дори самият Ангел не е в състояние да ти даде точно понятие за тях. Архидякон Стефан, като е бил убиван с камъни и бил целият в рани, като е видял проблясващия лъч на Иисуса Христа е забравил жестокостта на собствените мъки и започнал възторжено да се радва (Деян. 6). Светият мъченик Лаврентий, сложен върху нажежено желязо, е чувствал в душата си прохладната роса на небесните наслаждения и спокойно си лежал върху желязната решетка. Праведникът забравя всичко земно, когато пред неговия съзерцателен взор се открие красотата на небесните жители и блаженството на небесния живот. Небесният живот е безсмъртие, това е вечното наслаждение на любовта и блаженството, това е благодатно участие в Божеството на Самия Бог. Да съзерцаваш Бога и да го обичаш - това е то: небето! Не, твоето сърце не е в състояние дори да предусети онова, което Бог ти е приготвил! И така, възрадвай се, извиси мислите и сърцето си - ти скоро ще получиш венеца на безсмъртието.

ВЯРВАЩИЯТ
О, свети Ангеле, кога ще се изпълнят твоите слова? Кога ще си почина в дома на моя Отец? Кога ще Те зърна, Господи? Кога ще предстана пред Теб и ще Те видя, Сладчайший Иисусе? Кога о, Спасителю мой, Ти ще се откриеш пред мен, слабия и немощния, както някога Йосиф се открил на братята си? Твоето царство о, Боже мой е моето единствено отечество - удостой ме мене, изгнаника, да вляза в него.
О, свети Ангеле, утехата ми ще е винаги да беседвам с теб за небесното блаженство. Заедно с теб аз ще пея песните на блажените небесни жители. Моите мисли и чувства винаги ще бъдат с тях, с небожителите. Аз ще живея, ще се подвизавам, всичко ще правя само за Небето. Ще започна борба с всичките си врагове, ще победя моите страсти и заблудите на моя ум. Ще се опитам всичките дни от моя живот да изпълня с добри дела. Възлагам моята надежда на твоята помощ, нека твоята беседа ми бъде моето утешение.
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки