ДВАДЕСЕТ И ОСМИ ДЕН

Размисли на християнина, посветени на АНГЕЛА ПАЗИТЕЛ 
за всеки ден през месеца
Ирод е заповядал да вземат Апостол Петър под стража и да го заключат в тъмница, като го пазят шестнадесет човека. Намерението му е било след празника Пасха да го осъди на смърт. Докато Петър бил охраняван в тъмницата, Църквата непрекъснато се модела на Бога за него. В онази нощ, след която Ирод искал да го изведе пред народа, Петър, окован с две вериги, е спал между двама воина, а пред вратите стояла стража, която пазела тъмницата. Но ето че пред него застанал Ангел Господен и светлина огряла затвора. Като побутнал Петра, небесният вестоносец го събудил и му рекъл: "По-скоро стани“. И веригите паднали от ръцете му. После Ангелът добавил: "Препаши се и се обуй, облечи си дрехата и ме последвай". Петър излязъл и вървял подире му, като си мислел, че това е сън, а не действителност.
Така те минали покрай първата и покрай втората стража и като стигнали до железните врата, които водели към града, те се отворили от само себе си. Двамата излезли и преминали една улица и изведнъж Ангелът изчезнал. Тогава Петър, като дошъл на себе си, рекъл: „Сега аз разбирам, че Господ прати Своя Ангел и ме избави от ръцете Иродови и от всичко, що иудейският народ очакваше".
И като размислял, стигнал до дома на Мария, майката на Йоан, наричан Марко, където събрани били мнозина и се молели. Те му отворили вратата и като го видели, извънредно се учудили.
Така и ти се угнетяваш в твоята мрачна тъмница и враговете те заплашват със смърт, но не унивай: твоят Ангел е с теб. Стани, - казва ти той, - стани и ме последвай на небето. И ти, като птица, която се е освободила от примката, ще последваш твоя Ангел по тайнствените пътища към небето. Мракът скоро ще се разсее и ще блесне денят - вечният ден, който няма залез. Презри земята и пожелай небето. Това презрение и това желание са двете крила, с които ти ще последваш своя Ангел. Вратите ще се отворят и пред теб ще се появи сонмът на избраниците, които непрекъснато принасят своите молитви за теб. Когато отидеш при тях, ще ги зарадваш извънредно много. Затворнико на вавилонския бряг, издигни очите си към светата обител, към сонма на избраниците, към дома на твоя Бог и запей заедно с твоя Ангел светите песни от Сиона, провъзгласявай радостите на родината! Наближава денят на избавлението, скоро ръката на Ангела ще снеме робските окови на плена и ти ще отидеш да тържествуваш в Йерусалим и да празнуваш вечните Господни празници!
О, всемогъщи и предвечни Боже! Ти, Който по съвета на Твоята неизречена благост на всички вярващи от самото начало на тяхното битие си им дарувал Ангели - пазители на душите и телата, Ти освети моето сърце, за да изпитва то любов към онзи безсмъртен дух, изпратен от Твоето милосърдие да ме пази, та под сянката на Твоята благодат и под неговия покров да се сподобя заедно с него и с всички светни да съзерцавам сиянието на славата в небесното отечество.
Превод от руски: Лалка Тодорова, изд. "ВИТЕЗДА"

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки