ВЕЛИКИЯТ ПОСТ- Св. Йоан Златоуст

Църквата е духовна лечебница и всички, които идват в нея, трябва да вземат съответни за раните си лекарства и тогава да я напускат. Само едно слушане на поучение, без изпълнение на дело, не принася никаква полза - затова послушай блажения Павел, който говори: "Не слушателите на закона са праведни пред Бога, а изпълнителите на закона ще бъдат оправдани" (Рим. 2:13). Отворете недрата на душите си и приемете словото за поста! Желая преди всичко да очистите душите си; да се простите с всяко веселие и невъздържание; с отворени обятия да приемате майката на всички блага, учителката на целомъдрието и извора на добродетелите: поста - той ще ви достави надлежно лекарство за всяко зло. Всъщност ще имаме ли ние някаква полза от това, ако цял ден прекарваме в преяждане и пиянство? Какво казвам: полза?! Напротив, голяма вреда и неизправимо зло. Да даде Бог никой от събралите се тук да не се увлече от тези страсти - напротив, нека всеки прекара деня в любомъдрие и целомъдрие. Какво по-жалко може да има от тези хора, които за кратко и гибелно удоволствие се отстраняват от предверието на царството Божие? Както невъздържаността от храна, става причина и извор на безчислени злини за човешкия род, така и постът и презрението на стомаха всякога са били за нас начало на неизказани добрини. Бог, като сътворил човека и като знаел, че това лекарство ще му бъде твърде нужно за душевно спасение, тутакси и в самото начало дал на първосъздадения следната заповед: "От всяко дърво в рая ще ядеш; а от дървото за познаване добро и зло, да не ядеш от него; защото, в който ден вкусиш от него, без друго ще умреш" (Бит. 2:16-17). Думите: това яж, а другото не вкусвай - били вече образ на поста.: Човекът, обаче, вместо да изпълни заповедта, пристъпил я; поддал се на чревоугодие, извършил престъпление, бил осъден на смърт.
Видя ли ти вредата от невъздържанието? Послушай сега пък за благотворните действия на поста! Великият Моисей, като прекара четиридесет дни в пост, се удостои да получи скрижалите на закона. Когато пък, слизайки от планината, видял беззаконието на народа, захвърлил скрижалите, добити с такова усилие, и ги разбил, защото считал за нередно да съобщава заповедите Господни на народ, който пиянствува и върши беззаконие. Толкова дни постил и великия Илия и избегнал властта на смъртта - на огнена колесница бил възнесен на небето. И желаният мъж Даниил, като постил много дни, удостоил се с чудно видение; също укротил и яростта на лъвовете и ги преобърнал на кротки овци. Ниневитяните също се изкупили от грях и отклонили Божието наказание чрез пост. Нужно ли е да изреждам още хора - не е ли по-добре да посоча самия Христа? Не пости ли Той четиридесет дена, за да встъпи в борба с дявола; и не даде ли ни с това пример и ние, като се въоръжим с пост, да се борим със злото? Велика е силата на поста и голяма е ползата му за душата. Прося любовта ви към благочестието и ви каня да приемете поста; никой да не се лиши от неговата полза поради небрежност; при настъпването му не се наскърбявайте, а се радвайте и се веселете, защото, както казва блаженият Павел "Макар външният ни човек и да тлее, вътрешният от ден на ден се подновява" (2Кор.4:16).
Из книгата"Духовни бисери"- Г. Ибришимов

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки