Ставропигиалното женско монашеско братство "Бял Кръст"

През 1922 година с протокол (решение) на екзарх Стефан се основава Ставропигиалното женско монашеско братство "Бял Кръст". За нуждите на братството Софийската митрополия предоставя Куриловския манастир "Св. Иван Рилски". Братството организира с помощта на Св. Синод своя печатница, книгоиздателство и училище. Задачата на братството е да развива мисионерска, благотворителна, проповедническа, противосектантска, печатарска и издателска дейност, работещо също и за повдигане духовно-просветната дейност сред народа чрез обиколки из епархиите в сътрудничество с енорийските свещеници и православните християнски братства. В ръководството и уредбата на "Бял Кръст" вземат участие изтъкнати духовници като Архимандрит Софроний (Чавдаров) (1888-1961), Архимандрит Стефан (Абаджиев) (1880-1941), акад. проф. д-р Иван Гошев (1886-1965), видният общественик, етнограф и историк Свещеноиконом Димитър Маринов (18461940), Свещеноиконом Георги п.Стайков (1879-1939), Ставрофорен Иконом Апостол Георгиев (1860-1942) и други.
"Белият кръст" просъществува до 1958 година, като сестринството е наброявало десетки монахини, заети в лечението на хора, социални и издателски дейност. По време на комунистическия режим манастирът запустява.
В енциклопедия ДАРИТЕЛСТВО" пише: "През юли 1922 г. Синодът взема решение за създаване на Ставропигалното женско монашеско братство “Бял кръст”. Неговата цел според учредителните документи е да развива делото на християнското милосърдие и да съдейства за повдигане на нравствено-религиозното възпитание на обществото. Братството е натоварено и с подготовката на сестри възпитателки за благотворителните и просветно-възпитателните институти, независимо дали те са на църквата, държавата или на обществени организации. За да координира и направлява активната намеса на църквата в социалната област, Светият синод формира специално “Отделение за църковно-народна благотворителност” (1920). Църквата успешно се вписва и в новата система за обществено подпомагане след 1934 г. Нейни представители участват във Висшия съвет за обществено подпомагане, в ръководството на Съюза “Обществена подкрепа”. Формират се много нови православни братства, които издържат приюти за възрастни хора, сиропиталища, ученически трапезарии, летовища и др. Част от милосърдната мисия на православната църква съставлява дейността на благотворителните фондове, управлявани от Св. синод. Те са учредени по завещания или с дарителски актове. От приходите им се издържат стипендианти в средните и висшите духовни училища в страната и в чужбина, дават се награди на способни младежи, финансира се издаването на книги, подпомагат се бедни нуждаещи се хора. Специално място заема милосърдието в полза на училищата и църквите в Македония и Одринска Тракия, за облекчаване съдбата на сънародниците, преселили се в страната от тези краища. Дарителите са главно духовни лица – представители на висшия православен клир и свещенослужители. По-рядко Св. синод е натоварен с изпълнението на дарителската воля и на светски лица. С всенародни дарения са построени и две от най-представителните църковни сгради – тези на Софийската духовна семинария и на Висшето богословско училище. Светият синод стриктно следи и се придържа към волята на дарителите. Фондовете се учредяват с мотивирани решения и се управляват съгласно специални правила. През 1914–1915 г. Синодът поема грижата и за екзархийските дарения. През 50-те години на 20 век благотворителните фондове не са закрити или слети с църковния бюджет, но на практика през 1946–1948 г. те прекъсват дейността си, а новият закон за вероизповеданията от 1949 г. лишава църквата от възможността да се занимава с благотворителност. Прочетете още
 
Избрано от изданията на "Белия кръст":
работи се 

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки