За Божието творение, за грехопадението и смъртта, за покаянието и спасението

Из ПЪРВО ПОУЧЕНИЕ на св. Козма Етолийски 

Преблагият и всемилостив Бог, Който се нарича и любов, Той се нарича и Троица. Подтикван от милост, Господ първо създал десет лика ангели. Ангелите са огнени духовни същества, нематериални — както нашата душа. Всеки лик е толкова многоброен, колкото са звездите на небето. Какво е накарало Бог да ги създаде? Неговата милост. Ние, братя мои, ако желаем да наричаме нашия Бог Отец, трябва да бъдем милостиви и да радваме братята си и след това да наричаме Бога Отец и да казваме: "Отче наш, Ти, който си на небесата..." Ако обаче сме немилостиви, коравосърдечни и тровим братята си и осъждаме на смърт сърцата им, няма да наричаме Бога наш отец, а дявола, защото дяволът, а не Бог, иска да трови братята си. И така, братя мои, първият лик ангели, за когото говорихме по-рано паднал, тъй като искал да бъде прославян наравно с Бога. От светло и пресветло същество ангелът станал най-тъмният дявол и враг на хората и е в ада, където гори вечно. Когато чуем думата дявол, той е този който някога е бил пръв между ангелите; той подтиква хората да се държат надменно, да убиват, да крадат; той влиза в мъртвеца, кара го да изглежда жив и ние го наричаме върколак; той влиза в живия човек взема образа на Христос, на Пресвета Богородица или на някой светия и, тичайки нагоре и надолу като обладания човек, казва, че върши чудеса. Дяволът е този, който влиза в човека и го прави да става епилептик или го вбесява. Но слава Богу, че ни е дал три оръжия, с които да го борим. Ако има някои, които са обладани и искат да научат лекарствата, те са достъпни: изповед, пост и молитва. Колкото повече човек ходи на изповед, пости и се моли, толкова повече дяволът гори и бяга. Когато от първия лик на ангелската слава всички отпаднали и станали демони, останалите девет лика се смирили и паднали ничком да служат на Пресветата Троица и останали на местата си, за да се радват вечно. Ние също, братя мои, трябва да размислим какво зло е гордостта. Тя е повалила дявола от ангелската слава в ада, където гори вечно. Смирението запазило ангелите на небето във вечно блаженство и в славата на Светата Троица. По-нататък трябва да размислим, че преблагият Бог мрази гордостта и обича смирението. И не само Бог, но и ние, когато видим смирен човек, ние го виждаме като ангел. Той ни кара да искаме да отворим сърцата си и да го сложим вътре, а когато видим някой горд, ние гледаме на него като на дявол и обръщаме лицето си, така че не гледаме на него.
Нека тогава избягваме гордостта, братя мои, защото тя е първата дъщеря на дявола, тя е пътят, който води към ада. Нека да имаме смирение, защото то е ангелско и е път, който ни води към рая.
- Как са нещата тук? Гордостта ли обичате или смирението? Който обича смирението, нека стане и ми каже, така че аз да мога да се моля за него.
- Аз обичам смирението, святче Божи.
- Свали си дрехата, сложи си някаква бедняшка дреха и мини през пазара. Няма да го направиш нали? Ти се срамуваш. Направи нещо друго. Отрежи половината от мустака си и мини през пазара. Няма да направиш и това. Не го казвам само на теб, но и другите нека да чуят, така че да не се смяташ за смирен.
Виждате ли ме с тази брада? Тя е пълна с гордост и нека Бог я изкорени от нашите сърца. Християнинът се нуждае от две крила, за да полети и да отиде в рая: от смирение и любов.
Когато първият лик ангели паднали и станали демони, преблагият Бог повелява и този свят дошъл в битие. И са минали вече 7288 години/значи словото е произнесено в 1779 г./ от времето на сътворението. Светът е като яйце. И тъй както жълтъкът е в средата на яйцето, така и земята е направена от Бога да стои без да докосва друго място. И както белтъкът на яйцето обвива жълтъка, така въздухът — земята. И както черупката затваря всичко, така небето — земята. Слънцето, луната и звездите са приобщени към небето. Земята е кръгла и където слънцето се покаже, става ден; нощта е сянката на земята. Тук е нощ, някъде другаде е зора. И както има хора тук, на земята, така има някои под земята. Ето защо свети отци определили да боядисваме червени яйца за Великден, защото яйцето означава света, а червеният цвят — кръвта Христова, която Той проля на кръста и освети целия свят. Ние също трябва да се наслаждаваме и да бъдем щастливи хиляди пъти, защото Христос проля кръвта Си и ни изкупи от ръцете на дявола. Но ние също трябва да плачем и да ридаем, защото нашите грехове разпнаха Божия Син, нашия Христос. Бог повели да станат седем дни. Първият ден е Господен ден, който Той запази за Себе Си. Останалите шест Той ни е дал да работим за нашите лъжливи и земни нужди. В неделя ние следва да почиваме и да ходим на църква, за да славим Бога, да стоим с благоговение и да слушаме Светото Евангелие и другите книги на нашата църква. Какво ни поучава Христос да правим? Да размишляваме върху нашите грехове, за ада, за рая, за душата, която е по-ценна от целия свят. С мярка да ядем и пием, да се обичаме и да използваме останалото време за душата си, да я правим невеста на нашия Христос. И тогава ние можем да се наречем човешки същества и земни ангели. Но ако се грижим какво ще ядем и какво ще пием, как ще извършим грях, как да облечем това смрадно тяло, което утре ще бъде изядено от червеите, а не се грижим за душата си, която е вечна, тогава ние не можем да бъдем наречени човешки същества, а животни. Така че направете тялото си слуга на душата и тогава ще можете да се наречете човеци.
В първия ден Бог рече и създаде светлината. В понеделник — небето, земята, водите, въздуха и т. н. Във вторник — тревите и растенията. В сряда — слънцето, луната и звездите. В четвъртък — морето, рибите и птиците. В петък Той отреди земята да произведе всички животни. Нямаше мъж, нито жена на земята. Бог взе кал от земята и направи човек като нас и му духна и му даде вечна душа. И както ние, човешките същества, взимаме брашно и вода, замесваме тесто и правим хляб, така направи и Бог. Ние също трябва да размислим какво е тялото и каква—душата. Тялото е кал и утре ще бъде изядено от червеите. Необходимо е да се прави добро и душата ще се наслаждава вечно в рая, но тя ще гори в ада, ако върши зло. Това тяло, което виждате вие, братя мои, е дреха на душата. Душата е човек. Душата е тази, която вижда, чува, говори, ходи, изучава науки, дава живот на тялото и не му позволява да вони. Но когато душата излезе, тогава тялото вони и става червиво. Тялото има очи, но не вижда, има уши, но не чува, същото се отнася и за останалите сетива на тялото. Всички те се задействат от душата.
- Оплаквате ли мъртвите?
- Да.
- Изглежда ви боли за тях. Колко дни оставяте мъртвите непогребани?
- Два - три часа.
- Толкова ли любов имате към нещастния човек?
- От днес го пазете 24 часа преди да го погребете. Съберете се всички, млади и стари, и здраво си помислете, защото няма по-добър учител от смъртта. И не плачете за мъртвите, защото вредите на себе си и на тях. И вие жени, които имате мокри носни кърпички (от оплакване), изхвърлете ги.
Когато Бог сътвори мъжа, Той взе едно ребро от него и направи жената и му я даде за другар. Бог направи жената равна на мъжа, а не по-нисша.
- Как гледате тук на жените?
- Като на по-нисши.
- Братя мои, ако искате да сте по-добри от жените, трябва да вършите по-добри дела от техните, защото иначе какво ни ползва, ако жените вършат по-добри дела и отиват в рая, докато ние отиваме в ада?
Ние сме мъже и се държим по-зле. Виждам, че където отида да поучавам, щом говоря на жените, те решават да захвърлят веднага обиците и пръстените като неполезни. Виждам ги да се втурват за изповед. Ще кажа още няколко думи за мъжете. Естествено е за един мъж, който мине 50 години, да носи брада. Но тук виждам стари мъже, които са на 60 и 80 години, а все още се бръснат. Не се ли срамувате да се бръснете?
По-добре не е ли знаел Бог, който ни е дал брадите?
Както е неприлично стара жена да се украсява и гримира, същото е за стар мъж, щом се бръсне.
- Когато пшеницата расте и става бяла, това какво означава?
- Жътва.
- Същото е с човека. Когато остарява и побелява. какво показва това?
- Смърт.
- Има ли някой тук, който да иска да си остави брада? Нека да стане и да ми каже, така можем да бъдем братя и аз ще се моля за него и ще настоявам всички християни да му простят.
- Аз, учителю!
- Добре, имаш моето благословение. Моли се на Бога за мен, грешния, и аз ще се моля за тебе, докато живея. Ще го направиш ли?
- Да, святче Божи.
- Моля ви, братя християни, кажете 3 пъти всички за тези, които си оставят бради: "Нека Господ ги прости и помилва".
Нека ваша милост също търсят прошка. И нека Бог да ви просвети, да ви освободи от греховете, след като пускате брадите си да растат. Вие, млади мъже, почитайте тези, които са с бради. И ако има някой на 30 години с брада, а друг на 50, 60 или на 100 години, който се бръсне, в църква и на трапезата поставете този с брадата над онзи, който не се бръсне. От друга страна, не казвам, че брадата ще ви заведе на небето, а добрите дела. И дрехите ви да бъдат скромни, както храната и питието ви. Цялото ви държане нека да е християнско, така че да бъдете добър пример за останалите.
Мъжът, братя мои, дал рождение на жената от свое ребро без помощта на жената и след това останал цял. Жената заела тази част от мъжа и се задължила за това. Много жени са родени, по брой колкото звездите на небето, но нито една не е била намерила достойнство да даде рождение на човек, да върне това ребро, което тя взела, освен Пресвета Богородица. Тя била намерена достойна, заради нейната чистота, да роди Пресладкия Иисус, чрез Св. Дух, без мъж, Дева, която останала Дева и изплатила това ребро. Чуйте, братя мои, какви радостни тайнства има нашата Св. Църква. Но тя ги е покрила и те се нуждаят да бъдат разбудени. Ето защо трябва да сте грамотни, така че да разбирате накъде вървите. И вие, мъже, не употребявайте жените си като роби, защото и те, като вас, са Божии създания. Бог бе разпнат, както за вас, така и за тях. Вие наричате Бога Отец, те също тъй Го наричат. Вие имате една вяра, едно кръщение. Бог не ги смята за по-нисши. Ето защо Той направи жената от мъжката среда, така че мъжът да бъде глава, а жената — като тяло. Но Той не я направи от главата, за да не презира тя мъжа. Не е направена от краката, за да не бъде презирана от мъжа. Бог нарече мъжа Адам, а жената — Ева. Той създаде рая на Изток, пълен с радост и веселие. Нямаше нито глад, нито жажда, нито болест, нито някаква скръб. Той ги украси със 7 дарове на Св. Дух и ги постави в рая да се наслаждават като ангели. Бог рече на Адам и Ева: "Аз, Който ви създадох човешки същества, по-светли от слънцето, доставих ви в рая да се наслаждавате на всички блага. Но за да знаете, че Бог е ваш създател, давам ви една заповед. От тази смокиня няма да ядете. Но също знайте, че ако престъпите заповедта ми и ядете, ще умрете". И така Бог ги остави в рая и те се наслаждаваха като ангели. По тази причина Бог ги украси със срам, който да ги пази от всеки грях, и особено жената. Ето защо, братя християни, и Христови дъщери, покрийте се със срам, доколкото можете, и ще изглеждате като злато.
И така, братя мои, дяволът, ненавистникът на доброто, виждайки голямата слава, която Адам и Ева получиха от Бога, им завидял. Какво направи този лукав дух, дяволът? Знаейки, че ще бъде по-лесно да излъже жената, отколкото мъжа, той намисли да измами жената, после чрез нея по-лесно да подведе мъжа. И влезна в една змия, отиде при Ева и каза: "Какво ви рече Бог да правите тук в рая?"
Ева отговори: "Бог ни каза да ядем от всички добри неща в рая, освен от една смокиня, защото в деня, в който престъпим заповедта, ще умрем". Дяволът ѝ отговори: "Вие няма да умрете, но ако ядете, ще станете еднакви с Бога". Жената посегна и яде. Тя убеди мъжа си също да яде. И като ядоха, те веднага бяха оголени от 7-те дара на Св. Дух и придобиха глупост и малодушие. Човек, който пази Божиите заповеди, братя мои, става мъдър и не се плаши от нищо на света. Но този, който не пази Божиите заповеди, става глупав и се страхува от сянката си, дори ако е цар и управлява целия свят. Погрижете се, скъпи мои християни, пазете Божиите заповеди, доколкото е възможно, и не вършете волята на дявола. И ако се случи, като човешки същества, да извършите някакво зло, не убеждавайте съпрузите си, както направила Ева. Също и мъжете не бива да слушат съвета на жените, както направил Адам. Като желаеше да им прости и да им позволи да останат в рая, Бог се направи, че не знае какво е станало и каза на Адам: "Адаме, къде си?" Защо си се скрил? Къде е славата, която имаше преди, когато беше ангел? Сега си станал като наивно дете". Адам отговори, като рече: "Тук съм Господи. Чух че идваш, изплаших се и се скрих". Бог му отвърна: "Защо си уплашен и скрит? Вероятно аз съм страшен? Вероятно си ял от смокините, които ти казах да не ядеш?" Адам гордо отговори: "Да, Господи, ядох, но аз не съм виновен. Жената ми даде, тя ме измами и аз ядох". Бог каза на Адам: "Аз ти я дадох като другар, а не да те мами. Казах ви да не ядете, защото ще умрете. Трябваше да се подчиниш на моите думи, а не на жена си. Добре, ти яде. Бил си измамен. Но защо ти е трудно да кажеш: "Сгреших, Боже мой, Създателю мой!" Аз щях да ти простя и да те оставя отново да живееш в рая, но като обвини жена си, ти обвини Мен, защото Аз създадох жената".
Чухте ли, братя мои, колко е лошо да обвиняваме другите? Така, че ако искаме да се спасим, трябва винаги да се самоукоряваме, ада не хвърляме вината на някой друг. Тогава Преблагият Бог рече на Ева: "Защо яде от смокинята, от която ти казах да не ядеш?" Тя гордо отговори: "Да, Господи. Аз ядох, но не съм виновна. Змията ме измами". Като видя тяхната гордост, Бог ги изгони от рая и прокле Адам да обработва земята, да яде от хляба си с пот на челото и да плаче безутешно, така че Бог да го помилва и върне отново в рая. Ето защо, братя мои, да се радвате, всички вие, които изкарвате хляба с труда си, защото този хляб е благословен. И ако искате, дайте малко от този хляб на бедняка, и чрез това да спечелите рая. Ала плачете и ридайте с черни сълзи, вие, които живеете чрез кражба и неправда. Бог ще ви осъди на смърт и ще ви постави в ада. Как сте тук, братя християни? Всички ли живеете от своя труд или чрез неправди? Ако сте християни, живейте чрез труда си. Бог благославя това, а проклина всичко, което е придобито чрез неправда. На жената също е отсъдено да бъде подчинена на мъжа си, да ражда децата си с труд, болка и сълзи, да плаче безутешно така, че Бог да се смили над нея и да я върне в рая. Ясно можете да видите как раждат животните, те не страдат от болка, както жената когато ражда, защото те нямат женското проклятие. Бог прокле Адам и Ева и ги изгони от рая. Те живяха 930 години с тъмни и горчиви сълзи и родиха деца и техните деца — други деца. И цялата земя се запълни. Всички човешки същества са от един баща и от една майка, Ето защо всички хора са братя. Само вярата ни разделя. Адам и Ева умряха и отидоха в ада и горяха 5500 години заради греха. А що се отнася до нас, които грешим толкова много. И особено за мен? Какво ще стане с нас? Бог е милостив, но и справедлив. Той има желязна пръчка и както наказа Адам и Ева, така ще накаже и нас, ако не вършим добро. Адам и Ева престъпиха Божията заповед и бяха изгонени от рая. Сега какво правим, братя християни? Знаете, че за тези 5500 години всички, които умираха, отиваха в ада. Но Господ е милостив към човешкия род и дойде, и стана съвършен човек от Св. Дух и Пречистата кръв на нашата Владичица Богородица Приснодева Мария, и ни измъкна от ръцете на дявола. Знаете, че Благовещението се извърши в Господния ден. Христос се роди в Господния ден и ни разкри светата вяра, светото кръщение и св. тайни. Той бе хулен, бит, разпнат в човешкото си естество. Той възкръсна на третият ден и отиде в ада да извади Адам и Ева, и техния род. Настана радост на небесата, в ада и целия свят. За евреите и дяволът това беше отрова и двуостър меч. Той се възнесе на небесата и седна отдясно на Отца да владее с него во веки и да бъде почитан от ангелите. Знаете, че днес, утре, очакваме края на света. Вие сте честни и умни, вие разбирате сами какво е добро за вас и го правете. Според вас какво изглежда уместно да се прави? Имам два помисъла. Единият ми казва: "Достатъчно им каза на християните тук, утре сутринта стани и отиди да поучаваш на друго място". Другият ми нарежда: "Не отивай. Стой и им кажи останалото и можеш да заминеш в други ден".
- Какво ще кажете? Да си отида ли или да остана?
- Остани, святче Божи!
- Добре, чада мои, ще остана. Но добре ли е човек да работи на лозето и да пасе овцете и да не яде от плодовете? Сега правилно ли е да не дадете на мен, който съм дошъл тук и се трудих за вас, някакво утешение, някакво заплащане? И каква награда желая? Пари ли? Какво ще ги правя? По Божията милост нямам нито кесия, нито къща, нито друго расо, а пейката, на която стоя и ви поучавам, е ваша. Тя изобразява моя гроб. Този гроб има властта да поучава царе, патриарси, епископи, свещеници, мъже и жени, млади и стари, целия свят. Ако пътувах за пари, щях да бъда луд и глупав. Ами какво е моето заплащане? — То е да седите на групи по 5 — 10 човека и да говорите за божествените учения, да ги влагате в сърцата си, така че те да могат да ви донесат вечен живот. Думите, които ви говоря, братя мои, не са от мен, а от Св. Дух, от Св. Писание. Това, което ви казах е същото, което Бог би ви казал, ако слезеше сам от небето. Сега ако имате намерение да направите тези неща и да ги сложите в ума си, трудът ми не ще е напразно. Но ако не ги направите, аз ще си отида натъжен, със сълзи на очите си.
- Имате ли училище тук, във вашето село да обучавате децата си?
- Не, святче Божи.
- Да се съберете и да основете добро училище. Поставете епитропи, които да го управляват, да сложат учител, който да учи децата, богати и бедни. Защото в училище научаваме кой е Бог, коя е Св. Троица, кои са ангелите, демоните и какво е рай, ад, добродетел, зло, какво е душа, тяло и т.н. Без училище ние ходим в тъмница. Училището открива манастира. Ако нямаше училище, как щях да се науча да ви поучавам? Учих за свещениците и невярващите, еретиците и атеистите. Търсих дълбините на мъдростта, но другите вери са лъжа. Научих истината, че само вярата на православните християни е добра и свята — да вярваме и да се кръстим в името на Отца и Сина, и Св. Дух.
Накрая ще ви кажа това: Радвайте се, че сте православни християни и плачете за неблагочестивите и еретиците, които бродят в тъмнина. Какви сме ние, братя християни, праведници или грешници? Ако сме праведни, ние сме блажени и триж благословени, ако сме грешници, сега е времето да се покаем, да спрем да вършим зло и да правим добро, защото адът ни чака. Кога ще се покаем? Не утре или други ден, а днес, защото не знаем какво ще стане с нас до утре. 

Погрижете се, братя мои, не се заразявайте от гордост, не убивайте, не блудствайте, не сквернословете, не лъжете, не крадете, не лъжесвидетелствувайте, не кичете тялото си, защото то ще бъде изядено от червеи. Но украсявайте душата, която е много по-ценна от целия свят. Молете се, постете, давайте милостиня, и помнете смъртта. И мислете за времето, когато ще напуснете този лъжлив свят и ще отидете във вечния. Слушайте, братя мои, тъй както един големец си има 10 слуги и ако един от тях сбърка, той го изпъжда и поставя друг, така е и с нашия Господ. Когато първият лик от ангелите паднал, Бог повели и създаде този свят, сътвори нас, човешките същества, за да ни сложи на мястото на ангелите. Ние, братя християни, нямаме дом на земята. Ето защо Бог ни направи с изправени глави и сложи ума ни в горната част на тялото, така че винаги да можем да мислим за небесното царство, истинския ни дом. И така, братя мои, аз ви уча и съветвам, и отново се осмелявам да помоля Сладчайшия Иисус Христос да изпрати от небето благодатта и благословението Си отгоре върху това село и на всички християни, мъже, жени, млади и старци, и да благослови труда на ръцете ви. Преди всичко, братя мои, нека Бог да бъде милостив към вас и да ви прости съгрешенията и да ви удостои да живеете тук добре и мирно в този безплоден живот, а след смъртта в рая, който е истинската ни родина — да се наслаждаваме завинаги, да славим и да се покланяме на Св. Троица во веки веков. Амин.
Моля ви, братя мои, да кажете за мен, грешника, три пъти: "Простете ме и Бог да ви прости!" Също се простете един другиго.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки