Мястото на храма и неговото значение, за светото тайнство Кръщение. Наставления към свещениците.

 Из СЕДМО ПОУЧЕНИЕ на св. Козма Етолийски

Светият Олтар изобразява Св. гроб на нашия Христос. Ходите ли понякога до Божи гроб да се поклоните? Скитате по други светски и демонски места, но не отивате там, където Христос бил положен заради нашите грехове. Толкова ли любов носите към Христа?
Веднъж годишно първият свещеник влизал в Светилището и виждал Богородица. Вие трябва да се радвате и веселите, преподобни свещеници. Заедно с многото, което всеблагият Бог ви е дал, Той ви е поверил светия Олтар, който означава Божия трон. И вие, миряни, да внимавате, не влизайте в светилището, защото си слагате жар на главата и ще изгорите. Вие, мъже, трябва само да се радвате и да се веселите, защото между другите добри неща, които преблагият Бог ви е дал. Той ви е дал кораба на Църквата, който означава рая. Подобава на вас, жени, хиляди пъти да се радвате и веселите, защото между многото добри неща, които преблагият Бог ви е дал, Той ви е дал притвора на църквата, който означава вратата на рая.
Ние, вярващите християни, нека да стоим с благоговение и със страх, когато отиваме на църква, за да получим прошка на греховете си. И както, когато влизаме в гроб забравяме всички светски неща. Да забравим по същия начин всичко зло, когато седнем в нашия трон. Какво е тронът? Изправен гроб, който Бог ние дал, като учител, да влезем в него и да научим за греховете си, смъртта, ада и рая. Ако извършвате това, правите много добре, но ако ходите накичени да любопитствате един на друг и да приказвате в църква, слагате си огън и се изгаряте.
- Какво правите тук, братя християни? Говорите ли в църква?
- Да, отче Божи.
- А ваша святост. свети свещеници, какво им казвате?
- Казваме да не говорят в църква, но те не слушат?
- И каква е причината да не слушат?
- Изглежда вие сте причината, ваша святост.
- Нека един свещеник стане, за да мога да му задам въпрос.
- Имаш ли деца, отче мой?
- Да.
- Когато слагаш масата да нахраниш децата си, къде трябва да я слагаш? В средата ли, така че децата ти всички да могат да достигат или на една страна, така че половината ти деца да могат да ядат, а другата половина — не?
- В средата, за да могат всички да стигат.
- Но ако се случи, че я сложиш на една страна, така че половината ти деца да ядат, а другата не, няма ли да те хулят децата ти?
- Да.
- Сега нека видим, владици мои, кой е бащата, какво са масата и храната, кои са децата.
- Ти, ваша святост, си духовен отец и наставник, поставен от Бога, а майката е Църквата. Масата е амвонът, а храната са църковните книги и Евангелието, докато духовните деца са всички християни. Сега, не мислите ли, че ваша святост трябва да прави същото (не го казвам само на теб, а и на другите — да чуят добре), т.е., да сложите амвона в средата на църквата и да четете ясно и на висок глас, така че всички християни да чуват? И когато се чува, те не говорят. Но когато четете пред Христовата икона така тихо, че само вие да можете да чуете, Христос знае какво казвате, но християните, мъже и жени, като нямат духовна храна да ядат, след като не могат да чуят, започват да си говорят в църквата. Една жена сочи на друга коя има по-хубава рокля и украшения. След това вземат, че напускат без желание отново да се върнат. И вие ставате причина те да грешат и вие, ваша святост, също да грешите. Но какво следва да правиш, отче мой, за да не грешиш? Пял ли си някога песен? Веднъж видях един блудник, който минаваше покрай една висока къща. На прозореца ѝ стоеше едно младо момиче. Блудникът я видя, но не добре. Качи се на по-високо място да я види по-добре. Той започна да пее и занарежда: "О, какви черни очи, какви черни вежди (позволете ми да продължа) на прозореца в попската къща." Каква била неговата цел? Да прогони Христа от сърцето на момичето и да доведе дявола, да изгони девството и доведе блуда. Не бива ли и ваша святост да направи нещо подобно? Изкачете се високо и кажете с покаяние и на висок глас: "Помилуй ме, Боже, по голямата си милост и по многото си щедрости изглади беззаконието ми."
И ако можеш, плачи така, че да изкараш дявола от сърцето на твоите християни и да доведеш Христа; да изгониш блуда и да доведеш девството; да изгониш гордостта и да доведеш смирението. Ако искаш да се спасиш, отче, и желаеш християните ти да се спасят, направи това.

Като желаел да ни покаже начинът, по който да излезнем от проклятието, което нашият баща Адам и нашата майка Ева получили в рая, Господ бил кръстен в Йордан от честния Предтеча. Ние също, братя християни, трябва да се радваме и да сме честити хиляди пъти за многото добро, което ни дава Бог и особено за св. кръщение. Трябва да пазим кръщението си чисто и непорочно, доколкото е възможно. Ако се случи да сгрешим, като човешки същества, нека всеблагият Бог бъде прославен, Който ни е дал второ кръщение, св. покаяние, защото е невъзможно човек да се спаси, ако не се е кръстил и не се е изповядал. По-добре е, братя, да убием сто кръстени, отколкото да позволим едно дете да умре некръстено. И ако се случи едно дете да умира и свещеникът още да не го е кръстил, нека някой да го кръсти, баща, майка, брат, съсед и особено акушерката. Вземи малко вода и елей, направи кръстния знак над детето и го кръсти, казвайки: "Кръщава се Божият раб... в името на Отца и Сина и Св. Дух. Амин." Ако детето оживее, свещеникът ще допълни службата.
Ако се случи, да нямаш вода, вземи три шепи пясък и го изсипи над главата на детето и повтори по-горе казаните думи. Ако се случи да нямаш и пясък, кръсти го във въздуха и кажи същите думи. Не прави това, което направил един луд и глупав човек. Той казал, че ще стане кръстник, но оставил детето да умре некръстено, защото не напуснал леглото на съпругата си. Ако това е било нужно, да не е ставал кръстник, и мъжът, след като иска, може да се събере с жена си; няма пречки. Същото е, ако се случи някой да умира, а свещеникът не е стигнал навреме да чуе изповедта му. Нека да се изповяда пред някого и да умре изповядан. Има надежда, че ще бъде спасен. Ако, обаче, получи причастие без да се е изповядал, това нищо не му помага.
Св. свещеници, вие трябва да имате големи купели в църквите си, така че да може да бъде потопено цялото дете. Детето трябва да може да плува в нея. Дори част, колкото око на бълха, да не остава суха. Защото от нея дяволът напредва и затова вашите деца стават епилептици, обладани от бесове, имат страх, стават нещастни — те не са кръстени правилно.
Който от ваша милост иска да подари купел за полза на душата си, нека стане и аз ще му кажа какво да направи. И ще помоля всички негови братя християни да му простят. Той ще получи такава прошка, която не може да намери дори, ако е платил 1000 кесии. Чуй, сине мой, ти, който искаш да подариш купел. Кажи на майстора да го направи дълбок две педи, широк в основата една педя и две педи нагоре. В основата два пръста да остават. Нека да има две дръжки, за да може и да бъде носен и направи капак, за да бъде покриван. Да бъде само от мед и калайдисан. И кажи на занаятчията да вреже името ти отгоре, за да бъдеш поменуван. Вие, деца мои, очаквате с нетърпение кръщаването на децата, но не е ли по-добре да дарите купели, така че хиляди деца да могат да бъдат кръстени и да имате по-голяма награда за душите си? Попитайте какво нямат църквите и да го дарите. Дори ако е за градска църква или някъде другаде, получавате една и съща награда.
Умолявам ви да кажете три пъти за г-н Иван, който желае да подари купел: "Нека Бог му прости и го помилва."
Когато Господ, братя, бил кръстен в река Йордан от честния Предтеча, Той започнал да поучава светът да се покае, да се кръсти в името на Отец, Син и Св. Дух. Като желаел да изкорени всяко неверие и всяко зло от сърцата на човеците, Господ не започнал да дава пари, както правят еретиците и особено Антихрист. Напротив, Той започнал да върши чудеса, както Му подобавало като на Бог. Той изцерявал слепи, глухи, прокажени, обладани от бесове и най-великото от всичко, заповядал на мъртвите да възкръсват. Той възкресил Лазар, който бил 4 дни в гроба и живял 30 години след възкресението и станал епископ. Хората, като видели, че Христос извършва чудеса, разбрали, че Той е Бог, защото само Бог има власт да възкресява.
Хиляди хора се събирали, повярвали и били кръстени. Дори някои евреи повярвали, но водачите, книжниците и фарисеите не само не повярвали, но сложили дявола в сърцата си, за да го носят и до ден днешен. И те намислили да разпнат Христос.
На Велики четвъртък през нощта, Господ, който като Бог знае човешките сърца и бъдещето, и всъщност злобата на свещениците, измил нозете на св. апостоли, за да даде пример. Дори ако си цар, трябва винаги да се смиряваш и да почиташ бедния човек, и да се отнасяш към него като към по-добър от тебе. Ти не трябва да го презираш, защото утре можеш да видиш бедния човек, който е гол, гладен и презрян в рая, а себе си — в ада.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки