За любовта, за силата на молитвата и кръстното знамение. За Авраамовия дом и милостинята.

Из ОСМО ПОУЧЕНИЕ на св. Козма Етолийски

Бог има много имена, братя мои. Главното и свято име на нашия Бог е Любов. Той се нарича Троица: Отец, Син и Св. Дух, едно естество, една слава, едно царство, един Бог. Но нека да обичаме Бога, братя, защото Той ни е предоставил толкова голяма земя да я населяват толкова хиляди хора. Той ни е дал треви, извори, реки, морета, риба, въздух, ден, нощ, огън, небе, звезди, слънце, луна и ни е направил човешки същества, а не животни. Той ни е направил благочестиви християни, а не еретици.
Сега ви питам, деца мои, кажете ми цялата истина, кого обичате. Бога или дявола? Сега в ума си обичате Бога. Много добре го знаете, деца мои, след като сте твърдо убедени и разумни. Нека вашето благословение бъде върху мен. Само да видим дали тази любов към Бога е правилна, съвършена или ѝ липсва нещо?
Как да разберем това? От самите нас. Ето, имаш дете, брате, и го обичаш, аз те почитам и говоря добре за тебе, но аз бия твоето дете и го презирам. Говоря лошо за него и вземам хляба от устата му, и го изяждам. Вземам дрехите му и ги обличам. Струва ми се, че тази моя любов не е любов. За да обичаме бащата, трябва да обичаме и сина. Затова, който обича Бога, обича ближния си, християнина, защото ние имаме един Отец, Бог, една вяра, едно кръщение, св. тайни, които приемаме. Имаме една глава, нашия Христос, една вяра, един закон, едно богослужение и всички ние сме братя. Вие, братя, също трябва да знаете, че любовта има две свойства, две благодати: да укрепва човека в доброто и да го отслабва откъм злото.
Да речем, деца мои, че аз имам хляб да ям и достатъчно да пия, а вие нямате. Любовта ме напътства: Не яж сам. Дай малко на братята си и изяж останалото. Имам две дрехи. Любовта ми казва: Дай едната на брата си и носи другата. Отварям устата си да те осъдя, да излъжа и измамя, но веднага си спомням любовта и тя възпира устата ми и не ми позволява да говоря лъжи. Протягам ръката си да взема твоето имане, твоите пари, живота ти, но любовта не ми позволява да го сторя. Виждаш ли, каква благодат притежава любовта?. Да знаете, деца мои, че в която страна или място, село или къща има любов, там ще намерите Христовата благодат, благословение, здраве, радост и веселие, и всички блага на земята. И там живеят хората, техните деца, животните, посевите, лозята и всичко засято, което храни човека. И нашият Христос ги пази от всяка физическа и духовна опасност. А когато някой умира, душата му отива в рая. Но в който край, място или къща има вражда и омраза, на людете там не им върви, не живеят. Не сполучват с децата, с животните, нито пък посевите им растат. И те натрупват дългове, нямат никаква благодат и всеки около тях им се смее. Бог им изпраща горещи ветрове или градушки, засуха и мястото се уврежда. Виждате ли, братя, какво голямо зло е омразата и колко много чеда поражда? Умолявам ви въобще да нямате омраза, защото тя е майка на дявола, докато враждата е негова сестра. И който ги обича, ще живее зле и окаяно тук на земята, и душата му ще бъде проклета.
Казвам ви сега да направите и това: Вземете броеница. Нека тя има 33 зърна и се помолете, като речете: "Господи Иисусе Христе, Сине и Слово на живия Бог, по молитвите на Богородица и на всички Твои светни, помилуй ме грешния и недостоен Твой раб". В "Господи Иисусе Христе", братя, какво виждаме? — Св. Троица, нашия Бог, и въплътената милост на нашия Христос и всички светии. — С кръста и с "Господи Иисусе Христе" те отишли в рая. И който казва тази молитва и прави кръстния знак, бил той мъж или жена, благославя небето, земята и морето. С кръстния знак и с молитвата "Господи Иисусе Христе" всички болести се изцеряват. С кръста и молитвата "Господи Иисусе Христе", апостолите възкресявали мъртви и изцерявали всяка болест. С кръста и с молитвата човек запушва устата на всеки еретик. С кръста и с "Господи Иисусе Христе" човек е благословен и отива в рая — да се радва и да се весели като ангелите.
И чуйте за силата на честния кръст.
Така че вие знаете, братя, колко много св. честен кръст помага на човека. Който прави кръстния знак, никога не претърпява загуба, но е запазен от всеки вид отрови и от всяко демонско изкушение. И човек има кръста изобразен върху себе си. Нека събере трите пръста на дясната си ръка и да ги постави първо на челото, след това на пъпа, след това на дясното си рамо, след това на лявото, леко да се поклони и да се изправи.
Научете, братя, какво е значението на кръстния знак. Когато слагаме ръката си на главата, това показва Бог, Който е на небето. Когато я слагаме над пъпа си, това изобразява, че Той е слязъл на земята и се въплътил. Когато слагаме ръката (си) отдясно, това показва, че Той е праведен и вечен, и ще постави праведните от дясната Си страна. И когато я слагаме отляво, тя показва, че Той ще съди всички народи, които ще стоят от лявата Му страна, и Той ще ги сложи в ада.
Св. кръст, братя, изобразява цялата земя. Св. кръст освещава целия свят. Божиите и святи църкви. Кръстът освещава Божествената литургия и всяка служба. Кръстът освещава светиите. Кръстът благославя и укрепява кръщението. Кръстът благославя съпрузите. Кръстът прогонва демоните, които бягат като от светкавица. Кръстът е светло оръжие, и който прави кръстния знак, е просветен и благословен. Той е като двуостър меч, към който демоните не се приближават, за да карат хората да вършат грях.
Когато някой се кани да пътува, първо трябва да направи кръстния знак и да каже молитвата "Господи, Иисусе Христе". Където и да ходите — на пазара или на полето, на лозето, когато ядете хляб или плод, пиете вино или вода, когато отивате да спите, поклонете се на Бога. Направете кръстния знак над тялото си и тогава легнете. Тогава вие ще спите и на сутринта ще станете силни и радостни. И тъй, братя мои, сега разбрахте и всеки от вас знае.
Първо, намерете изповедник, който е с практика и добър, за да се изповядвате, така чеда можете да измиете мръсотията и греховете от тялото си. Второ, имайте любов (помежду си) и не се подслонявайте в дворовете на мюсюлманите, където претърпявате нараняване. Трето, служете на Бога и не се отделяйте от Църквата. Помолете свещеника да извършва литургия в църквата всеки ден, за да може земята ви да бъде благословена, а греховете ви — простени, и Христос ще ви даде здраве и напредък.
Свещениците не бива да бъдат твърдоглави, да дават ухо на обвиненията, да предизвикват раздори или да стават свидетели във всяко дело, да не бъдат големци, предводители, месари или занятчии и събирачи на такси, защото свещениците се молят за вашите души. Те ви кръщават, те ви причестяват, те ви кадят, те ви благовестят, дават ви благословен хляб, сгодяват ви, венчават ви, благославят ви с различни служби: светена вода, миропомазване, молебени, молитви и те ви издигат. Когато сте болни, те се молят за вас, те носят бремето.
Не допускайте да си плащат харача (данъка) или тежки дългове. Те пък, на свой ред, следва да бъдат смирени, честни, да не отлъчват или гневят, да не ругаят и мразят, или да се напиват, но да бъдат светли като слънчеви лъчи.
Имайте любов един към друг, богати и бедни. Не отивайте в чужди съдилища да не ви заблуждават турски съдии. (Предателят следва да се наказва като бъде лишен от причастие 12 години.) Ако имате нещо срещу брата си, друг християнин, заведете го при епископа, а не в турското съдилище, защото извършвате смъртен грях и ще бъдете вечно проклети и няма да бъдете приети в църква, защото сте излезли от нея и нейния закон.
Въобще не работете в неделите, нито продавайте и купувайте, нито се грижете за лозята и полята си, нито разривайте яхърите си. Само четете книги, да научите за доброто и за края на вашия живот — ние всички ще умрем и което виждаме всеки ден, и което притежаваме, братя и сестри, ще оставим зад нас. Само милостинята, която давате, ще помогне на душата ви; и каквото отделяте за бедните заради Божията любов, ще получите по сто за едно от Христос. Милостиня, любов и пост осветяват човека, те го обогатяват физически и духовно, и той ще има добър край. Тялото и душата стават свети. Пазете се от гордостта и станете смирени. Вие, млади и стари жени, богати и бедни, не си слагайте сребърни или златни украшения по главите си, нито червени или жълти кърпички, а само бели.
Четвъртото значение е да се дава милостиня на бедните и да се подслоняват странници. Дайте им хляб да ядат и някой комат, когато си тръгват с вашето благословение. Защото, чуйте братя, какво казва Ветхият Завет: Патриарх Авраам нямал син, който да наследи имотите му и много го боляло. Какво можел да направи благословеният? Той отишъл и построил къща и отворил три врати. Започнал да пече хляб, и щом минели хора, предлагал им гостоприемство. Той имал обичай, в който ден нямало странник, сам да не яде. И колкото повече милостиня давал, толкова имотът му се увеличавал. Какво направил трижпроклетият дявол, който винаги завижда? Той се направил на просяк и отишъл на пътя, и на всеки, който отивал към дома на Авраам, казвал: "Къде отиваш, брате?" След като чуел истината, дяволът пречел да се отива там с думите: "Аз съм беден човек и бях чувал, че в тази Мамврийска земя имало велик мъж на име Авраам. И бях чул, че той дава милостиня и е много гостоприемен. И аз, бедният човек, също отидох при него да ми даде нещо, но късметът ми беше такъв, че той нямаше какво да ми даде. Днес отидох в дома на Авраам и поисках малко хляб. Но поради голямата милостиня, която този нещастен човек раздавал, той е обеднял толкова много, че нямаше дори хляб и стомна вода. Той се ядоса поради бедността си. И ме би така, че всички от махалата се събраха да ме отърват. И аз се поболях от побоя. Така че нека никой да не ходи."
Като чули това, за три дни никой не отишъл. И Авраам три дни не ял хляб, нито пил вода. Сарра направила същото. Те били натъжени, защото никой не идвал да опита хляба им. И те преклонили колена да се помолят с цялото си сърце и рекли: "Ние вярваме в единия Бог, Отец, Който създаде небето и земята, морето, слънцето, звездите и Който управлява силите в природата, всичко, което очите ни виждат и онова, което не виждаме, и Който се разпорежда с душите на хората. Умоляваме те, Боже наш, не ни лишавай, но повели да дойдат странници в нашия дом, за да ги гощаваме и да им дадем милостиня, така че да бъдем изкупени на небето. Защото сме бездетни и роднините, и съседите ни ще се карат за наследството ни".
Благословените Авраам и Сарра казали тези думи. И, о, чудо! Бог, Който обича тези, които Го обичат и не позволява да бъдат тъжни, какво направил? Авраам седнал пред вратата си, а Сарра — пред другата и гледали дали ще мине някой да го викнат и да го нагостят, за да могат и те да ядат. И видели трима много красиви юноши да идват към тях. Те влезли в техния дом през трите врати. От радост те си казали един другиму: "Бог още ни обича. Нека заколим най-доброто и най-тлъсто теле."
Те бързо го направили и го сложили във фурна да се опече. Майката на телето започнала да мучи и да обикаля фурната. Скоро след това тя спряла и те видели телето да бозае от майка си. Те погледнали във фурната — тепсията била пълна с храна и се удивили. Авраам отишъл да поговори с младежите и в разговорката те му казали: "Отсега, Аврааме, ти ще имаш всяка радост и ще родиш син Исаак". Авраам отишъл да приготви трапезата, за да ги нахрани, но когато се обърнал, не ги видял. Той разбрал, че Бог му се явил и целунал мястото, където били седнали юношите. Те били Св. Троица, Бог. Виждате и чувате, братя, чудото, за което се разказва до днес. Подобава и вие да вършите същото, ако желаете Бог да влезе в къщите ви и да преуспявате в живота си.
Не се отделяйте от Христа и от Църквата. Слушайте, когато свещеникът бие камбаната. Веднага станете, измийте се и отидете на Църква да чуете с внимание последованието (на утренята) и Божествената литургия. Научете децата си да избягват греха, доколкото е възможно, и да ходят на Църква, за да бъдат благословени, да имат живот и да напредват. И който ближен, братя мои, щом го призове камбаната, а той не отиде на църква, ще погине в греховете си, както са погинали в потопа.
Също да знаете и това, братя, че след като построил ковчега и събрал всички животни в него, Ной отварял ковчега и те излизали вън да пасат. Вечер той удрял камбаната и те отново се прибирали вътре. Камбаната, която свещеникът бие, идва от онова време, тя е знаме за хората. Свещеникът е проповедник на ковчега, а св. Църква е ковчегът. И които, братя, се съберат в църквата, ще им се простят греховете и няма да погинат с грешките си.
Нашата Св. Църква е като майка. Когато синът ѝ направи грях, тя го мъмри и след това отново го обиква. Нашата св. Църква е извор, който напоява всички жадни. Свещениците е редно да извършват литургията всеки ден, така Христос ще благослови хората и ще опази земята им, полята и лозята им, мястото им и всеки труд на ръцете им. Вие всички, млади и стари, молете се старейшините/кметовете/ на вашето село да живеят по-дълго. Бог да ги благослови те да се грижат добре за вас, защото старейшината е като баща. Да почитате свещениците и по-опитните от вас. Жени, зачитайте съпрузите си, мъже, обичайте съпругите и майките си. Снахи, почитайте свекъра и свекървата си. Зетьове, обичайте тъста и тъщата си. И с това благочестие вие духом и телесно ще напредвате, и ще бъдете причастни на всички добри неща на земята. И докато живеете на земята, този временен и кратък живот, вие ще спечелите всички блага на рая във вечния живот. Не се предавайте, не проклинайте, не анатемосвайте. Братя, нека вашето благословение бъде над мене и ми простете, та и Бог да ви прости, така че да ни удостои с рая, за да се радваме заедно със св. ангели и всички светии. Амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки