НЕРАВЕНСТВОТО- св. Кирил Александрийски

Какво разумно основание можем да представим за неравенството в живота на людете! Всеки може да види, че злият богатее и благоденствува, а човек, честен и достоен за възхвала, се намира в противоположно състояние. Този факт е трудно разбираем - считам, че неговото разяснение превишава силите на човешкия разум. Ако пожелаем правилно да мислим - трябва всичко да представим на Божия съд. Все пак мисля, че трябва да защитим това състояние и чрез доводите на разума. Кормилото на човешките мисли се управлява не от датата на рождението ни и на нас не е натрапено суровото и неизбежно иго на съдбата - волята на всеки човек е властница върху делата, които той върши, и от нас самите зависи да изберем какво да правим: добро или зло. Ако аз бих могъл да изредя разните способи за благоденствие, съобразно това, което се счита за благо според Свещеното писание, такива блага ще се окажат не тези, с които се наслаждава земната и нечиста плът, но тези, посредством които душата би стояла по-високо от тялото и би станала участница на вечния живот. Такива, аз мисля, са: грижите за добродетелта и чистотата във вярата и живота! Независимо от това, че всяка дейност е плод на свободен избор и на всички е дадена възможност да бъдат духовно щастливи и да имат дял във висшето добро - все пак има люде, които са жертва на користолюбието и такива, които имат първенство в богатство и в светска слава; това, обаче не бива да поражда у нас някакво безбожно мнение, противно на истинското знание: например да мислим, че върху нашите дела е наложено игото на случая или съдбата!
Който иска, нека обвинява богатите за користолюбието им, нека ги обвинява, че това, което трябва да принадлежи за всички, са го направили достояние само за себе си - разбира се, ако нямат основателна причина за придобивките си. По-добре е, обаче да се изследва волята на Твореца, защото Той, желаейки да види нашите блага равни и достъпни за всички заповядва на богатите да продават събраното си богатство и да го раздават за нуждите на бедните - и не позволява да обичаме славата и първенството. Не е трудно да се види от самото устройство на нашето тяло, че Бог разпределя всичко в равна мяра за всички, които живеят на земята: защото природата не познава ни беден, ни богат, ни неблагодарен, ни знаменит, ни благороден, ни отхвърлен, ни украсен със слава в този живот, а се проявява във всички еднакво без лицеприятие. За всички съществува един и същ път за рождение, точно така, както и един е краят на живота - не освобождава някого от вериги, а другиго да задържа в тях, но всичко сътворено довежда към еднакъв суров и неизбежен край! Кажи ми, нима още не е ясно, даже повече от това, нима не е очевидно за всекиго, че намерението на Божията воля се състои в това, щото намиращите се на земята люде да живеят в равни условия?! Послушай, ако ти е угодно, какво говори Той чрез един от пророците: "Нали всички имаме един и същ Отец? Нали един Бог ни сътвори? Защо тогава постъпваме вероломно един спрямо другиго?" (Мал. 2:10).

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки