МЪЧЕНИЧЕСТВОТО- св. Кирил Александрийски

Верни са думите, че "Всички които искат да живеят благочестиво в Христа Иисуса, ще бъдат гонени" (2 Тим. 3:12). Синовете на беззаконието, подобни на диви зверове, нападат тези, които обичат да живеят праведно, защото считат, че славата на праведниците е укор и присъда за нечестивия им живот. Лошото някак си всякога се изобличава, като се сравни с доброто - това, което има високо достойнство едва ли не разбулва безобразието на злото! Какво произлиза от това? Надигат се стрелите на завистта и се разпалва огънят на негодуванието в изобличените - това е начало на бяс и повод за нечестие против онези, които са решили да живеят по възможност по-честно. Впрочем, праведните и да изпаднат в опасности и мъки, няма да бъдат съвсем пленени от враговете, защото Предстоятелят на светиите никак няма да презре тези, които се подхвърлят на опасности заради Него. Той ще ги избави, и то твърде леко, и ще ги представи по-славни от по-рано, като направи подвига им упражнение в търпението за тях. С това ще се съгласи и божествения Павел, който пише така: "Верен е обаче Бог, Който не ще остави да бъдете изкушени повече от силата ви, а заедно с изкушението ще даде и изход, за да можете да търпите" (1 Кор. 10:13). Па и самите тези, които са се подхвърляли на опасности, и които мъжествено са понесли тежестите на гонението, в книгата на Псалмите възклицават: "Ти ни изпита Боже, претопи ни, както се сребро претапя. Ти ни вкара в примка, тури окови на чреслата ни, постави човек над главите ни. Влязохме в огън и вода, и Ти ни изведе на свобода (65:10-12).
Слушаш ли, как леко умеят те да понасят това, с което ги изкушават? Те даже се радват, защото са обявени за победители - победили са изкушението чрез търпение и са засвидетелствували своята възвишена любов към Бога! Казват, че минали през огън и вода - както известните за кадене предмети, като се хвърлят в огъня, разкриват свойственото им благоухание, така и светата душа, подхвърлена по някакъв начин на действието на огъня, чрез изкушение и мъка, представя по-ясно доказателство за своята многообразна добродетел. За всеки светия божественият Давид пее и говори: "Ангелът на Господа застава около ония, които Му се боят, и ги избавя" (Пс. 33:8). От друга страна сам Подателят на помощта ясно говори: "Задето той Ме възлюби, ще го избавя; ще го защитя, защото позна името Ми. Ще повика към Мене, и ще го чуя; с него съм в скърби; ще го избавя и ще го прославя; ще го наситя с дълги дни и ще му явя Моето спасение" (Пс. 90:14-16). И тъй, по думите на Спасителя "блажени са изгонените заради правда" (Мат. 5:10), защото те ще имат наследство на небето, и защото защитник ще им бъде сам Бог!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки