ДУХОВНАТА БРАН

 Някога пророк Исаия предупреждавал: "Ставайте, князе, мажете щитове" (Исаия 21:5)! Премъдрият Павел също говори: "Облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските козни" (Ефес. 6:11)! Божиите приятели, които са ревнители на добродетелта и усърдници в прекрасното, твърде мъжествено водят борба против всяко нечисто и плътско наслаждение. Против упорството на дявола те противопоставят силата на вярата, търпение в бедите, непобедима решителност, ревност в трудолюбието - изобщо всичко, което е достойно за похвала. Мисля, че никой не може да достигне такава степен на духовно мъжество, и по такъв начин да получи слава, достойна за удивление, ако той няма Христа за спътник и помощник. Христос всячески е готов да помогне и съдействува на тези, които се стремят да мъдърствуват за това, за което и Той е мъдърствувал - готов е да подкрепи онези, които търсят чрез Него очищение и считат за чест да понесат хула за Него. Затова боговдъхновеният Псалмопевец казва: "Който живее под покрива на Всевишния, той обитава под сянката на Всемогъщия, и казва Господу: Ти си мое прибежище, защита моя, Бог мой, Комуто се уповавам! Той ще те избави от примка на ловец, от изтребителна пораза, с перата Си ще те осени и под крилете Му ще бъдеш на безопасно; щит и ограда е Неговата истина" (Пс. 90:1-4). Че ние ще се явим победители над врага си, с подкрепата на Бога, в това ни уверява Онзи, Който говори: "Задето той Ме възлюби, ще го избавя; ще го защитя, защото позна името Ми. Ще повика към Мене, и ще го чуя; с него съм в скърби; ще го избавя и ще го прославя" (Пс. 90:14-15).
Тези, които желаят да победят враговете си и да получат слава, длъжни са да отбягват всяка нечистота: "Защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от този век, против поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12); те старателно наблюдават живота на човеците и следят за постъпките на всекиго. Поради това нам е нужно да водим живот, чужд на всякакъв упрек, за да не се подхвърлим на обвинение от тяхна страна, защото бащата на греха е нашият враг и преследвач. Тези, които в този свят, по правилата на войната и сражението, влизат в бой с враговете си, или сами получават телесни рани, или пък нанасят такива на противниците си. У нас не е така - по думите на Писанието: "Оръжията на нашето воюване не са плътски" (2 Кор. 10:4). Затова ние получаваме не телесни рани, но приемаме в душата и сърцето си похоти и се поробваме на плътоугодни страсти - ето защо е нужно да се облечем в духовно всеоръжие, да се оградим с небесна благост, и доколкото е възможно, да държим душата си далеч от всяка духовна стрела. По такъв начин ние ще издържим победа над противниците ни, и като победим всяка страст, ще запазим за Бога красотата на душата необезобразена!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки