Ценни съвети към родителите как да възпитават децата си

 


ИЗ СЕДМО ПОУЧЕНИЕ на св. Козма Етолийски

Нашият Господ и Бог Иисус Христос, братя, преблагият ни Господар и Владика, Създателят на ангелите и цялото разумно и видимо творение, подтикнат от Своята милост, от голямата Си прямота и любов, която има към нашия род, между безбройните дарове, които ни е дал и дава всеки ден, час и всеки миг, ето днес сутринта ни удостои да прославим и почетем нашата Владичица Богородица. И дано Господ да бъде милостив да ни прости греховете и ни удостои да изживеем дните си добре и да отидем в рая, където да славим Пресвета Троица.
Сега, надявайки се на Христовата милост, както ни напътствува Св. Дух, ще продължим нататък накратко. Не всичко ще ви кажа, защото не е възможно, и се нуждаем от много време, а само онова, което е необходимо. Пет хиляди и петстотин години хората отивали в ада, когато умирали, защото раят бил затворен. Преблагият Бог имал милост към човешкия род и като намерил за достойна нашата Владичица Богородица, Синът и Словото Божие, истинският жив Бог и живот на всичко, пресладкият Иисус Христос и Бог, слезнал и станал съвършен човек чрез Св. Дух от пречистата кръв на нашата Владичица Богородица, Приснодева Мария, за да ни извади от ръцете на дявола. Пет хиляди и петстотин години дяволът опитвал злобата си и имал за цел да разруши света. Той карал хората да се покланят на слънцето, на луната, на земята, морето, птиците, животните. Дяволът насадил в сърцата на мъжете омраза към жените и на жените — към мъжете, така че да не се женят и да нямат деца и да не се множат хората. И така мъжете вече не се грижели да имат деца, нещо повече, дяволът ги подтикнал да паднат в мъжеложство, скотоложство и други срамни деяния, които дори кучетата и магаретата не вършат.
Като искал да спре злото, преблагият Бог заповядал, който няма деца, да бъде прокълнат. Като чули това и се уплашили от Божието проклятие, те започнали да се женят — мъжът вземал жена и жената — мъж. Ако случайно тук има някои, които не могат да имат деца, нека не тъжат, защото Бог нямал предвид вие да сте проклети. Аз също нямам деца, и колкото съм проклет, толкова сте и вие. Бог казал това проклятие, за да спре лошия замисъл на дявола. Така че не тъжете; вие нямате проклятие. Но ако пожелаете да имате дете, е лесно. Вземете едно бедно дете и го осиновете за ваше духовно дете. Вие ще се радвате и ще бъдете щастливи, и то също ще се радва. Бог нищо не ви дължи за детето, което вашата съпруга ви дарява, то е от страстта на плътта. Но за това бедно дете вие ще сте възмездени хиляди пъти от Бога в душата си и почитани от хората, за това, че доброволно сте го приели за ваше духовно дете.
И ти, мъжът, бъди внимателен, не гледай на жена си със свирепи очи, понеже не зачева. Твоята съпруга не е виновна. Божия воля е това. Да не сториш това, което направил един побъркан и безумен. Понеже жената била бездетна, той се развел и се оженил повторно. На друг пък жена му раждала само момичета и той се развел. Дяволът желае да се разделят съпружеските двойки, а не Бог. Както отрежда законът, нищо не може да ги накара да се разведат, освен ако извършат блудство; и който напусне жена си и вземе друга, той ще бъде осъден като блудник.
В онова време живеел мъж на име Йоаким, който си имал съпруга на име Ана. Двамата били добри хора и от царски род, но жената била по-знатна. Намират се много жени, които са по-добри от мъжете. Ако вероятно вие, мъже, искате да бъдете по-добри от жените, трябва да вършите по-добри дела от техните. Ако жените вършат по-добри неща, те отиват в рая, а ние мъжете, които вършим лоши дела, отиваме в ада. Какво ни ползва ако сме мъже; би било по-добре ако не бяхме се раждали.
Йоаким и Ана държали дома си отворен за странниците и в него нищи, куци, слепи влизали и намирали успокоение. Така подобава и ваша милост да сте гостолюбиви, защото с гостоприемството си към нищите купувате рая. Йоаким и Ана си нямали деца. Като честни и разумни хора, те разбрали, че само Бог е този, който дава и взема деца. Те умолявали преблагия Бог да им дари едно дете, момче или момиче, и те да го посветят на Него. Като видял добрините им, Бог ги благословил и те си родили дете — Владичица Богородица, и я нарекли Мария. Както Йоаким и Ана търсели дете от Бога, а не от човек, така и ваша милост, каквото желаете, търсете от Бога, а не от човека. Дяволът си е навъдил много синове и дъщери. Ето някой идва при тебе и ти дума: "Дай ми един или два гроша и аз ще ти дам муска, за да си имаш момче". Ще ти даде талисман да предсказваш бъдещето, да омагьосваш, да можеш да виждаш бъдещето си, съдбата си, късмета си и т. н.
Онова, което светите отци са установили, всичко, което е Църквата ни, е добро и свято, духовно и физически. Всичко, което става извън Църквата, принадлежи на дявола. И често дяволът върши мними чудеса, за да повярвате. Да бягате от тях, за да не си сложите огън и да горите с душа и тяло. И ако искаш да видиш бъдещето или съдбата си, стани на зазоряване и иди на Църква и виж гробовете на мъртвите. Помисли и се попитай, не са ли били и те като мен хора и са умрели? Аз също съм осъден да умра утре, и не смея да извърша тези дяволски неща, защото ще съм загубил и свършил себе си. Законът повелява, който върши тези неща и подтиква други да ги сторят, нямат право да се причестяват 20 години.
Както Йоаким и Ана не избирали дали момче или момиче ще се роди, така и ваша милост да не предпочитате момчето пред момичето, защото те са Божи създания. Както Йоаким и Ана дали на Богородица промислено име Мария, подобава и на вас, когато кръщавате децата, да избирате промислени имена на светии. Мария значи господарка, защото Богородица е предопределена да стане Царица на небето и земята, и на всички разумни и видими твари, да се моли за нашите грехове. 

Николай е име за човек, който е победил хора, демони и страсти. Георги означава отгледано растение, украсено с плодове, с християнски добродетели. Параскева — човек, който е приготвен за Христа.
Да си имате една икона — на Христос, на Богородица, на Предтечата, а също и на светията, чието име носи детето. И когато то стане от сън и помоли за хляб, не му давайте, а вземете хляба и го сложете пред иконата на Христос и му кажете: "Дете мое, аз нямам хляб, Христос има. Стани и се прекръсти и помоли твоя светия да се помоли на Христос да ти даде малко хляб". По този начин детето е движено от любовта си към хляба и веднага след ставането си вижда своя светия. И когато дяволът види, че детето е възложило надеждата си на Христа и на неговия светия, той изгаря и изчезва. Ето как да привиквате децата си и да ги поучавате от рано да вървят по добрия път. И ако искате вашето дете да живее, ще ви кажа какво да направите. Купете на сина си дреха и друга — за някое бедно дете, и заради хатъра му, Бог ще даде живот на вашето. Обличайте бедното дете повече от своето. Но ако вие се грижите да дадете на вашето дете храна и питие, да носи хубави дрехи, а не се грижите за бедното дете, утре може да видите детето си мъртво и сърцето си, хвърлено в огън. И макар че беднячето е босо, голо, гладно и презряно, а на вас ви се струва, че е сякаш добре охранено прасенце, тогава вашето дете става като охтичаво. В деня, когато светията на вашето дете има празник, ако желаеш да направиш курбан и почетеш светията, ще ти кажа какво да сториш. Пиршеството може да бъде свято и може да бъде демонично. Свещено е, когато вместо да даваш три гроша, за да се купи агне, дай грош на свещеника за да извърши литургии за здраве. С другия грош купи восък, тамян и елей и отиди в църква и ги изгори пред иконата на светията и разпредели останалата пара за милостиня, така че никой да не знае. Това е свещен празник. И прочети житието на светията, така че твоето дете да може да го чуе. И му кажи: "Чуй, дете мое, какво е направил твоят светия? Ти трябва да направиш същото".
Детето, чуло за такова чудо, възревнува и казва: "Кога ще стана и аз като моя светия?"
Демонски празник е да купиш овца, да я сготвиш и да поканиш приятели и роднини да ядат, пият и да се напият и да повръщат като кучета. Това е демонски празник. Ние се надяваме да се спасим в името на нашия Христос, а не с овцата, както неблагочестивите и неверниците правят сега. Кое предпочитате ваша милост, свещения или демонския празник? Свещеният — тогава, щом го желаете, така го и правете.
Когато отрязвате дърво, клоните му веднага изсъхват, но когато полеете корените, клоните остават свежи. Родителите са като това дърво. Когато бащата и майката, които са корените на техните деца, се поливат с пост, молитва, милостиня и добри дела, Бог запазва техните деца. Когато родителите изсъхват от грях, Бог умъртвява децата им и слага родителите в ада с тях.
Едно ябълково дърво дава кисели ябълки. Какво да правим сега, да хулим ябълките или дървото? Дървото. Прочее, родители, правете добро, вие, които сте ябълково дърво, така че ябълките ви да бъдат сладки.
От времето, когато Бог сътворил света, 3500 години минали без нито едно дете да умре преди баща си. В това време имало един мъж на име Тара /бащата на Авраам/. Той сложил дявола в сърцето си и сложил идоли, та хората да ги почитат вместо Бога. И от онова време децата започнали да умират преди родителите.
Когато Владичица Богородица станала на 3 години, нейните родители си спомнили обета, който дали пред Бога. Какъв бил обетът? Те били обещали Богородица на храма, затова я взели и я посветили.. И както Йоаким и Ана си спомнили дълга си и го платили, така и ние, като набожни християни винаги да помним нашия дълг, който имаме към Бога. Да го платим и тогава да търсим рая като награда. А какъв е нашият дълг? Ние желаем рая, но не знаем какво дължим! Ще ви кажа малко за това и, ако ваша милост потърсят, могат да научат повече.
Преблагият Бог ни е дал очи, да гледаме небето, слънцето, луната, звездите, всичко; да славим Бога и да казваме: Боже мой, ако това слънце, което е Твое създание е толкова светло, колко ли по-светъл си Ти, който Си го създал! Ах, Боже мой, удостои ме да Ти се радвам. Това е нашият дълг, братя. Бог не ни е дал очите — на мъжете, за да оглеждат жените, а жените пък — да поглеждат мъжете; или да следим за имането на брата си, да го крадем; да убиваме ближните си, да играем на карти — забавление на дявола, да живеем чрез кръв и неправди срещу нашите братя. Бог ни е дал нозе. Наше задължение е да ходим на църква, където да стоим с благоговение, и да вървим по добрия път. Той не ни е дал нозе да скитаме из горите като кучета, и като зверове да отмъкваме дрехите на другите, да ги потискаме и лишаваме от техните имоти. Бог ни е дал богатство. Наш дълг е да ядем и да пием умерено, да имаме дрехи, колкото ни са потребни, а останалите да раздаваме на бедните за Бог да прости. Господ не ни е дал богатства да преяждаме или да си купуваме скъпи дрехи и високи палати, в които утре ще танцуват мишките, а бедните да умират от глад. Това е също наше задължение, братя мои, и вие го знаете. Започнете от днес нататък да го правите, ако желаете да се спасите.
Искате ли да знаете, братя, още за нашия дълг към Бога? Ти, брате, имаш ли жена? Петимен ли си някой друг да я целува за месец? Не. За 10 години? Не. За 50 години? Не. За 100 години? Не! Не си съгласен някой да прелюбодейства с жена ти и не желаеш дори с пръст да я докосват. Тъй както ти няма да позволиш на някой друг да дели с тебе съпругата ти, така Бог не желае ти да имаш някакво вземане с дявола. Бог не ни е създал за дявола и ада, а за Себе си и рая. Това е то, нашето задължение, мои християни.
В църквата, където Йоаким и Ана оставили Богородица, първосвещеник по това време бил Захарий, бащата на честния Предтеча. И като я видял, той бил осенен от Св. Дух и разбрал, че тя е тази, която ще роди живота на вечността, Христос. И той веднага я прегърнал и целунал, и я взел и сложил вътре в светилището. Владичица Богородица останала в светилището 12 години. Ангел Господен я хранел с небесна храна и тя говорела с ангели и станала дори по-добра от тях. Когато се изминали дванадесетте години, милостивият Бог осенил бащата и майката да я сгодят според божествения промисъл. И ангел Божи дошъл и казал: "Мария, ти трябва да се радваш повече от целия свят, повече от нас, ангелите, защото ти ще родиш Сина и Словото Божие, истинския Бог, Христос, от Св. Дух без мъж като дева. И ще останеш дева, така че Христос да може да освободи човека от ръцете на дявола, както са обявили пророците."
Тогава Богородица станала, прославила Бога и казала: "Прославям Те, Господи. Покланям ти се и благоговея пред Теб, защото слезе за да станеш човек от мен, Твоята рабиня. Ето Твоята рабиня, нека ми бъде според думата Ти." Тя веднага заченала нашия пресладък Иисус Христос и Бог.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки