За апостолите, за любовта и за последните дни

ШЕСТО ПОУЧЕНИЕ

Нека Пресвета Троица ни помилва и ни спаси. Амин.
Пресвета Богородице, помогни и ни спаси. Амин.
Нашият Господ и Бог Иисус Христос, братя, пресладкият Господар и Владика, Създателят на ангелите и на всички разумни и видими твари, подтикнат от безкрайната Си милост и голямата любов, която има към нашия род, между безкрайно многото дарове, които Бог ни даде, със снизхождение прие да стане съвършен човек чрез Св. Дух и пречистата кръв на нашата Владичица Богородица и Приснодева Мария, за да ни освободи от ръцете на злия дявол и да ни направи синове и наследници на Неговото Царство, за да се радваме и веселим с ангелите завинаги, а не вечно да горим с трижокаяните демони.
Както владетел, който има поля и лозя, си наема работници, така и нашият Господ Иисус Христос ни има като лозе. Той взел 12 апостоли и ги благословил и изпратил по целия свят. Да могат хората да заживеят добре и мирно в този суетен свят и преблагият Бог да има милост към тях, и да ги сложи в рая. Той им наредил да вярват и да се кръстят в името на Отец и Син, и Св. Дух; и да пазят Божиите заповеди. В която земя отивали св. апостоли, Господ им казвал да благословят този край. Където пък стигали св. апостоли и не били приемани от човеците, Господ отредил да изтърсват праха от обувките си и да си заминат. Като получили благодатта на Св. Дух, те бързали като светкавица и с тази благодат те изцелявали хроми, сакати, слепи и обладани от бесове. А със заповедта на Христос възкресявали мъртви. Достойно и справедливо е, братя мои, аз, недостойният и грешен слуга, да имам чисто сърце като това на пречистите апостоли и да имам тази благодат на Пресветия и властен Дух. Аз, който бях удостоен да дойда във вашата земя, но понеже съм грешник и нямам благодатта на Св. Дух, умолявам нашия Господ Иисус Христос да ми изпрати благодатта Си отгоре и да благослови земята, благата и труда на ръцете ви. И първом да има милост към вас, да ви прости греховете и да удостои вас, чада мои, да живеете тук добре и в мир, и да ви сложи в рая, за да прославяте Светата Троица. И в която земя отивали апостолите, ръкополагали архиереи и свещеници. Те благославяли този край и той ставал земен рай на радост и веселие, жилище на ангели, жилище на нашия Христос. В която пък земя не били приемани, тя ставала проклета, а не благословена, обиталище на дявола, а не на нашия Христос. Достойно и уместно е, братя християни, да започна и да завърша поучението си като благодаря на Бога.
Бог има много имена, братя. Главното име на Бога е любов. Той е Св. Троица: Отец, Син и Св. Дух. едно естество, една слава, едно царство, един Бог. Преди всичко да обичаме Бога, братя мои, защото ни е дал толкова голяма земя, в която живеем толкова много хиляди хора. С растения, извори, реки, морета, риби, птици, нощ и ден, небе, слънце, звезди, луна. Той ни е направил човешки същества, а не животни; Той ни е направил благочестиви християни, а не еретици. Сега да ви попитам, братя, кажете кого искате, Бога или дявола?
- Искаме Бога.
- Да, това е много добре, мои преблагоразумни чада. Нека вашето благословение бъде върху мен. Но нека видим тази любов дали е вярна, пълна или ѝ липсва нещо? Ние трябва сами да си отговорим. Ти, брате християнино, имаш един син. Аз те почитам и казвам, че детето ти е добро, но го бия, презирам го, взимам хляба му и го изяждам. Какво ще кажете, това любов ли е? За нея, струва ми се, казват, че не става. И ние, които обичаме нашия Бог, следва да обичаме ближния си, защото е естествено да обичаме брата си, обратното е неестествено. Имаме една вяра, едно кръщение, причастяваме се със св. тайни, и се надяваме да се наслаждаваме в един и същи рай, имаме една Глава, нашия Христос.
Братя мои, любовта има две свойства, две дарования: напътва човека към доброто, обезсилва го за злото.
Имам хляб да ям и да пия, ама вие нямате. Любовта ми нарежда: "Не яж сам и не пий сам, а дай и на брата си". Имам дрехи, а вие нямате. Любовта съветва: "Дай една дреха на брата си". Аз отварям устата си да те осъдя, да те излъжа, но любовта умъртвява устата ми и замълчавам. Протягам ръката си за да взема нещо твое, но любовта не ми позволява. Виждате ли, братя, какви дарове носи любовта?
Понеже не знаете какво е любов, чада мои, трябва да основете училища, защото хората всичко овладяват в училище. Те учат кой е Бог, кои са св. ангели, кои са проклетите демони и каква е добродетелта на праведните. Училищата просвещават народа. Те отварят очите на благочестивите православни християни да учат тайнствата./едно време са учели, но сега не/
Като четох Св. Писания, братя, открих, че пророк Илия е жив и Бог го пази хиляди години и има намерение да го изпрати, когато ще преобразяза света. И отново като търсих в Св. Писания, открих, че пророк Илия и антихристът са дошли — последния имаме над главите си и аз няма да ви говоря кой е, защото го знаете. И сега вече не чакаме пророк Илия и антихриста.
Тъжно ми е да ви кажа, братя, но Св. Писания ми заповядват да ви кажа: Днес, утре, можем да очакваме такъв глад, жажда, суша, епидемии и чуми, че няма да имаме време да погребваме мъртвите. Днес, утре можем да очакваме голямо земетресение, всички планини да пропаднат, слънцето и луната да затъмнеят, небето да се свие като лист хартия и всички хора да умрат.
И тогава пресветият кръст ще грейне по-силно от слънцето, докато нашият Преблаг Иисус Христос ще свети 7 пъти повече от слънцето. Целият свят ще бъде възкресен с тяло и душа (добрият ще бъде като ангел, а лошият ще бъде като трижпроклет дявол). И ще чуят праведните: "Елате, благословени от Отца Ми, да наследите Неговото Царство. Защото опазихте заповедите и вярата ми."
Тогава Господ ще каже на грешниците: "Отидете, проклети, в ада заедно с вашия баща дявола, защото не опазихте заповедите и вярата ми". И тогава Господ ще отвори огнена река — като море, да гори грешниците и неблагочестивите. И ще сложи праведните отдясно, а грешниците — отляво. Какви сме ние, праведни или грешници? Ако сме праведни, имаме добър късмет и сме трижблажени; ако сме грешници трябва сега, докато имаме време, да се покаем, да се поправим.
Съветвам ви да направите това: Всеки от вас да вземе една броеница със 103 зърна. И на всяко зърно казвайте: "Господи, Иисусе Христе, Сине и Слово на живия Бог, по молитвите на Богородица и всички светии, помилвай ме, грешния и недостоен Твой раб". Прочее, възнамерявам да ви оставя здрави, душевно и телесно.
В Иисус Христос, братя, вие можете да видите Св. Троица и всички светии, заедно с честния кръст. Светиите се разпънаха с Иисус Христос физически и душевно. Братя мои, трябва да благославяме земята, небето, морето и да отидем в рая да се радваме и да бъдем вечно блажени.
Деца мои, тук, където дойдох, изпитвам радост и тъга. Християните идват при мен само да се оплачат, но един слуга не може да служи на двама господари. Аз не мога да ги изповядам, затова един по един ги отпъждам и сърцето ми е съкрушено. То е все едно да имаш дете, което е болно, и да го изхвърлиш. Ала нека да си призная открито. Ако, деца мои, вземете четири косъма от брадата ми, бих взел цялото бреме на греховете ви. От времето на раждането върху себе си нося всичко. И вие трябва да си обясните четирите значения и да ги научите (вж. 4 поучение). И ако, деца мои, искате да ви ги кажа, намерете изповедник, добродетелен човек и отидете на изповед да му кажете всичките си грехове. Не изпускайте нито един, защото ще загубите цялата награда. Простете на врага си и не се грижете само за себе си, а и за вашите братя и деца. И вие ще имате моето благословение и благословението на Богородица и на Господ Иисус Христос, Който бе разпнат, на истинския наш Бог, да бъде слава во веки веков. Амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки