За Адам и Ева, за брака и девството. За църквата и нейното устройство, за свещениците.

Из ПЕТО ПОУЧЕНИЕ на св. Козма Етолийски

В начало Бог сътвори небето и земята, и всичко в нея, казва пророк Мойсей в Св. Писание, вдъхновен от Св. Дух. В древни времена, мои християни, хората били добри. Между тях имало един човек на име Мойсей. Като малко дете, братя, Мойсей получил две неща в сърцето си, любов към Бога и любов към братята си. Те произвеждат радост, слава, ликуване, богатства, съкровища. Нека се радваме винаги с тях.. Пророк Мойсей учил 40 години, за да разбере как да живее. Вие също трябва да учите, братя, учете, колкото можете...
40 години Мойсей се молил на Бога да освободи неговите братя, евреите, от Египет. Вие също, братя, се молете на Бога, доколкото можете, за доброто на вашия брат, а не, братя, да крадете, да убивате и да желаете злото на някого.
40 дни и нощи постил пророк Мойсей, докато бил пречистен душевно и телесно от всеки грях. Чуйте, братя, какви добри дела вършил пророк Мойсей и вижте какво голямо добро му дал премилостивият Бог. Той го поставил цар и управлявал 40 години. Той също го направил пророк свети, да знае всички бъдещи и минали неща. Бог го направил като Себе Си.
Мойсей живял 128 години; той живял добре тук и отишъл в рая сред вечното блаженство. Това е пътят, по който ние също трябва да се трудим, братя. Нека вярваме, доколкото можем; нека очистим себе си от всеки душевен и телесен грях и да станем ангели. И ако ние не се трудим, братя, а вместо това ядем и пием, и се наслаждаваме, и танцуваме, не можем да бъдем наречени човешки същества, а безсловесни животни.
Бог, братя, вдъхновил Мойсей да напише за нас много и различни истини. Каквото казахме вчера, беше от пророк Мойсей. Вчера казахме, братя, че Бог е един, неразгадаем, всемогъщ, че Той е Св. Троица: Отец, Син и Св. Дух, че първо създал 10 лика ангели, че от единия лик са станали демоните поради гордост. Тогава Бог направил човешките същества, за да ги сложи в рая на мястото на първия лик ангели. И Бог създал един мъж и една жена. Както ние размесваме брашно и вода и правим хляб, така Бог взел земя и я размесил, и направил мъжа. Той му вдъхнал и му дал ангелска, безсмъртна душа. Нямало жена в света. И Бог взел ребро от мъжа и създал жената.
По-късно имало хиляди и хиляди жени на земята, но не могла да бъде намерена нито една да плати взетото ребро от Адам освен Владичица Богородица, която била удостоена да роди Иисус Христос и Бога заради своята чистота. Тя била Дева и останала дева, и станала Царица на небето и на ангелите, и на цялото разумно и видимо създание.
Преблагият Бог създал рая на Изток, пълен с радост и веселие. Той сложил мъжа и жената там и им дал всички блага, които били в рая. И за да могат да знаят преблагия Господ, за да могат да знаят Бога, за да могат да знаят Създателя, Той им дал една малка заповед, като им казал: "Не яжте смокини от особено смокиново дърво. Но ако не спазите заповедта ми, ще ви осъдя на смърт". Мъжът и жената презрели Божията заповед и яли. Да се въздържате, братя, и да не правите това, което направили Адам и Ева, да зачитате Божието слово, защото, братя, преблагият Бог е милостив, но е справедлив. Има желязна пръчка в ръцете си. Вие, жените, особено да внимавате да не пострадате като Ева — да не вършите волята на дявола и да не принуждавате мъжете да вършат зло, както направила Ева.
Мъжът и жената презрели Божията заповед и яли. Бог ги изгонил от рая и те дошли на това проклето място. Казано е, че те имали 33 момчета и 27 момичета и живели 930 години. Те отишли в ада и били в пламъци, и горяли 5500 години.
До тук стигнахме снощи.
Всички мъже и жени били родени от един мъж и една жена и ние всички сме братя и сестри. Но дяволът, братя мои, нашият враг, който мрази доброто, като видял че светът се умножавал, завидял и пожелал в сърцето си да разруши света. Той сложил злоба в сърцата на хората, за да се мразят и не се женят, и така да не раждат деца, да не умножават земята, което дори животните не извършват. Преблагият Бог като видял, че дяволът планува да свърши света, заповядал, който няма деца, да бъде проклет. Оттогава мъжете започнали да се женят. Чуйте, братя, вие, които нямате деца, проклети ли сте? Грешите, ако тъжите. Преблагият Бог направил това, за да сложи край на това зло. Вие, братя, които сте тъжни, защото не можете да имате деца, оплаквате ли се, че сте проклети? (Не бива), защото не сте проклети. Хиляди и хиляди мъже и жени са запазили девството си и не са имали деца. Така че, ако вие сте проклети, то такива са и те, тъй както и аз съм монах. И какво ви пречи да родите всички тези хора духовно? Брате, вземи две бедни деца в дома си и ги направи свои духовни чада и придобий възнаграждение от Бога и чест между хората. Роди смирение, пост, молитва, благотворителност, обич към Бога и към братята си, тогава ще бъдеш спасен. От друга страна, ти брате, който имаш деца, трябва да плачеш и да тъжиш, защото всички грехове, които извършат децата, са върху твоята душа също. Неженен ли си? Ти имаш една отговорност. Женен ли си? Ти отговаряш за спасението на жена си и за твоите две, три, пет или 10 деца. Колкото повече деца имаш, толкова е по-голяма отговорността ти. Не чуваш ли какво казват хората за децата ти? "Проклет да е баща им, който ги е породил!". Чувам мнозина, които казват това. Ето защо, брате, ти, който имаш деца, упражнявай ги, обучавай ги да четат, особено на гръцки, защото нашата църква използва гръцки език. Няма да ви кажа повече, защото сте мъдри и разбирате.
Едно време имало мъж на име Йоаким, който имал съпруга на име Ана. Той бил добър съпруг, а тя — добра съпруга. Те и двамата били от царско потекло, но съпругата била от по-високо. В света има много жени, които са по-добри от мъжете. Каква полза имаш да се хвалиш, че си мъж и да бъдеш по-ниско от жената, да идеш в ада, и да гориш вечно, докато твоята жена отива в рая и се радва вечно?
Йоаким и Ана били, братя, благочестиви, честни, добродетелни и смирени. Техният дом бил като хан, но си нямали деца. Знаем, че преблагият Бог е създател на всяко добро, те Го молели да им даде дете, момче или момиче, и те ще го посветят на храма. Като видял доброто им намерение, преблагият Бог благоволил и веднага съпругата на Йоаким станала непразна и родила Богородица, Царицата на небето и земята. Тя я нарекла Мария, което значи царица.
Чувате ли, братя, каква надежда в Бога имали Йоаким и Ана и Той им дарувал дара, който те просели?
Мъчениците купили рая с кръвта си. Подвижниците — с подвижническия живот, а ние, братя, които имаме деца, с какво ще купим рая? С гостоприемство. Ние трябва да храним нашите бедни, нашите слепи, нашите сакати братя, както правил Йоаким, но не богатите, понеже те имат земни средства да ни откупват в тоя суетен живот, ама бедните нямат да ни откупят тука, затова преблагият Бог дава стократно в рая. Вие, братя мои, които не можете да имате деца, имайте надежда като Йоаким и Ана, а не в магии и други дяволии. Не гледайте за щастието, за съдбата си чрез магии. Аз мисля, че някои чеда на лукавия ходят по земята и говорят: "Дай ми един грош и ще ти дам талисман, за да си имаш момче". Но не им вярвайте, защото те вършат дяволски неща и пакостят на хората.
Когато Владичица Богородица достигнала тригодишна възраст, Йоаким и Ана спомнили обета си да я посветят в храма. Така те взели Богородица и отишли в църквата, където бил пророк Захария, първосвещеник и баща на св. Предтеча. Веднага първосвещеникът разбрал, че тя ще роди Сина и Словото Божие, Иисус Христос, чрез Св. Дух без мъж. Тя ще зачене като дева и след раждането ще остане дева. Захария я приел и я целунал, и я оставил в светилището, защото знаел, че Тя ще стане трон на Нашия Господ. Богородица прекарала 12 години в светилището, където никой не влизал, освен първосвещеникът, който идвал да я види веднъж в годината. Тя била хранена с небесен хляб и станала по-висша от ангелите.
Така, братя мои, св. олтар изобразява Божия трон, а корабът на църквата — рая, а предверието — райските врати. Да се радваме и веселим, ваша светост, св. иереи, защото Бог ви е дал св. олтар, където се намира тронът на нашия Господ Иисус Христос. Вие, миряни, следва да се въздържате да влизате вътре. Никой не бива да влиза, освен свещеникът, който извършва литургията, и дяконът.
Радвайте се, братя мои, и вие миряни, защото Бог ви е дал кораба, който изобразява рая. Радвайте се, също, вие жени, сестри мои, защото Бог ви е дал предверието, което изобразява вратата на рая. Влизайте, братя, мъже и жени, вътре в църквата със страх и трепет, и не говорете. Мъжете не бива да ходят на църква, за да гледат жените, нито пък жените — да гледат мъжете, но влезте да направите кръстния знак със страх и трепет, да изслушате Божествената литургия, да се просветите и очистите от грехове.
Братя миряни, да бъдете внимателни и да не вините вашите свещеници, да не ги ругаете и да ги пренебрегвате, защото си слагате огън и ще изгорите, понеже свещениците са по-високо и от ангелите, и от царете. Ако срещна свещеник и цар, бих сложил свещеника по-горе от царя, ако срещна свещеник и ангел, първо щях да поздравя свещеника и след това ангела. Защото, братя, (иереят) е по-високо дори от св. олтар, по-високо дори от св. чаша, защото св. чаша е без душа, а свещеникът получава всеки ден св. тайнства, св. тяло и кръв на нашия Господ и Бог Иисус Христос. Аз, братя, нямам обвинения към поповете, защото те са свещеници и имат Христа, който ги наказва. Каквато и грешка да направят, нашият Христос има желязна пръчка, която да използва за тях.
Сега искам да говоря на тези, които ще стават попове. Ти, брате мой, който искаш да станеш свещеник, трябва на 18 години да станеш четец, на 20 години — иподякон, на 25 — дякон и на 30 — свещеник. И трябва да научиш гръцки достатъчно добре, за да обясняваш св. Евангелие, да го затвориш (след като го прочетеш), и после да го обясняваш на християните. Тогава, брате мой, можеш да станеш свещеник. Ако пък искаш да станеш свещеник, за да ти е леко, за слава или за беззакония, Бог ще скъси живота ти, а душата ти ще иде в ада да гори вечно. Когато миряните те молят, брате, да станеш свещеник без заплата, тогава си благословен и преблажен, тогава си по-високо от ангелите.
След 12 години Бог вдъхновил майката и бащата на Богородица и те я сгодили съгласно Божествения промисъл. По-късно преблагият Бог изпратил ангел, който казал на Богородица: "Мария, трябва да се радваш повече от всички, защото ще родиш Сина и Словото Божие Иисус Христос, чрез Св. Дух, без мъж, като дева. И ще останеш дева, за да може Иисус Христос да спаси Адам и Ева, и целия човешки род."
Богородица отговорила и казала: "Господи, чудя се и Те прославям, почитам Те и Ти се покланям, защото Ти приемаш да се въплътиш в мене. Твоята рабиня. Затова съм готова и нека бъде волята Ти". И веднага Богородица заченала и родила нашия Господ Иисус Христос, Сина и Словото Божие, без мъж, дева, която останала дева.
Нашият Господ бил роден от жена, за да бъдат благословени жените, защото жената първа приела проклятието и ни изгони от рая. И пак жена трябвало да приеме благословението, за да може да ни върне в рая. Нашият Господ бил роден от дева, за да бъде предпочитано девството. Ти, брате, щом желаеш да запазиш девството си, намрази света. Тогава си добър да станеш трижблажен; тогава ще опазваш девството си; тогава ставаш равноангелен.
Нашият Господ се родил от сгодена, за да благослови брака.
Радвайте се, братя, и бъдете весели, загдето нашият Господ ни е дал благословена венчавка. И Бог заповядал мъжът да се жени за една жена и жената също — за един мъж. След като се сгодят, те трябва да отидат на изповед с чиста вяра, със страх и благоговение, и така да се причестят със св. тайни. След като са получили причастие, те трябва да се венчаят в църква и след три дни да се съберат със страхопочитание и благоговение.
И ако искате да отпразнувате венчавка, братя, нека певците да пеят цял ден химни в прослава на нашия Господ. Тогава, братя, венчавката е благословена, тогава макар и да се извършат хиляди и десетки хиляди магии, за да ви навредят, нищо няма да се прилепи до вас, тогава, братя, тази двойка ще има благословени деца и ще бъде благословена от Бога и Той ще им позволи да живеят в този суетен свят добре и в мир, и те ще отидат в рая. Но ако вие се жените за две или три жени, а жените за два или три съпруга, бракът не е благословен, а се нарича прелюбодейство и блуд. Преблагият Бог направил мъжа да вземе една жена и да има деца. Оженвал ли си се брате? Имал ли си деца? Не си имал? Жена ти умряла ли е? Не се жени пак, а стани монах. Работи за душата си, за да идеш в рая, отколкото да се жениш много пъти, да придобиеш целия свят и да отидеш в ада. Ако отидеш в ада, какво печелиш? Не ще спечелиш нищо друго, брате, освен че вечно ще гориш в ада.
Не виждаш ли в минея на 9 октомври, който съдържа служба на св. Андроник и св. Атанасия, каква борба имали те? Какви честити хора били! Имало една двойка, която имала две деца. Преблагият Бог искал да ги изпита и един ден взел двете им деца. Какво направила блажената двойка, братя? Веднага разделили имуществото си и двамата влезли в манастира. Те живяли добре и в мир тук, и отишли в рая да се радват вечно с двете си щастливи деца. Но ако вие празнувате венчавките си с песни и свирене на цигулки и барабани, и правите всички онези неща, които дяволът обича, преблагият Бог проклина тази двойка и те няма да успеят. Или умира съпругът, или съпругата — преждевременно, или всички деца ще бъдат момичета, слепи, сакати, луди, с лош късмет — няма да говоря повече.
Преблагият Бог, братя, ни е направил човешки същества, а не животни. Той ни е направил по-почетни от целия свят. Преблагият Бог ни е дал, братя, очи да гледаме небето, слънцето, луната и звездите за да можем да кажем: "О, Боже мой, ако слънцето, което е Твое създание, е толкова светло, колко по-светъл си Ти, Свято име, Ти, Който си Създател на небето и земята, Творецът и Ваятелят. О, Боже мой, удостои ме да Ти се наслаждавам".
Бог, братя, ни е сложил ум в главите. Нашият ум е като блюдо, в което да слагаме всички евангелски поучения, а не митове и празнословия, които са дяволско изкуство. Дадени са ни уши да чуваме Божествената литургия, която се извършва от свещеника в църквата. Дадена ни е уста, за да прославяме нашия Господ, за да казваме: "Господи, Иисусе Христе, Сине и Слово на живия Бог, по молитвите на Богородица и всички ангели, помилвай ни и прости на нас, грешните и недостойни Твои слуги". Ние трябва да се изповядваме с чиста вяра и да приемаме св. тайни с чиста вяра, страх и благоговение. Ето това Бог желае от нас, братя, а не да хулим, не да се мамим, не да се кълнем и лъжем, не да се крадем, нито да вземаме чуждото имане, нито да споменаваме напразно Божието име при най-малък повод.
Искаш ли да кажеш, брате: "Ей, Богу." Защо не казваш: "Честно"? Вместо да се кълнеш, за да ти повярва брат ти, кажи му истината. И ако не ти повярва, си иди. Трябва да се въздържаме, брате, от клетви в името на Бога или от изричане на клетви и назоваване на нашите светци. Някои прости хора се кълнат дори в името на Пресвета Троица. Проклети да са: огнен пламък ще ги гори и изгаря вечно.
Знаете ли, братя, Бог какви иска да сте? Както вие държите съпругата ви да няма нещо с друг мъж, така и Бог не желае вие да имате нещо с дявола. Радвате ли се, ако жена ви прелюбодейства с друг? Не, разбира се. Някой друг да я целува? И това не го искате. Така и Бог желае от вас да нямате нищо общо с дявола. И как смееш, безумни и лукави човече, да богохулстваш и споменаваш напразно Божието име? Същото е и с имената на светиите. Не сте ли уплашени, разкаяни, че земята може да се отвори и да ви погълне? Дяволът не смее да проклина Божието име, защото се страхува, че светкавица може да падне и да го изгори, а ти, неблагоразумни човече, отваряш проклетата си уста и споменаваш напразно Божието име. Проклети да са онези, които проклинат Божието име, защото река от огнен пламък ще ги гори вечно.
Бог ни е дал ръце да правим кръстния знак с чиста вяра, със страх и благоговение, а не да взимаме оръжие и да погубваме брата си. Не трябва нито да го крадем, нито да го преследваме и убиваме, нито да го позорим. Той ни е дал нозе да вървим по добрия път, а не да свиваме по лошия път, който ни води към вършене на зло за нашите братя. Нашият Господ и Бог Иисус Христос бил кръстен в река Йордан от почитания Йоан Предтеча, за да ни покаже Св. Кръщение. Вие св. свещеници, трябва да кръщавате децата на енорията си според учението и завета на нашата св. Източна и Апостолска църква. Потапяйте вътре в купела. Пълнете го с много вода и ги потапяте три пъти, и изричате трижди имената на Св. Троица.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки