За постите, за славното Възкресение Господне и възкресението на мъртвите

 Из ЧЕТВЪРТО ПОУЧЕНИЕ на св. Козма Етолийски
 
 Господ, братя мои, бил предаден в ръцете на беззаконните евреи. Той бил хулен, бит, разпнат по плът. На велика сряда Господ бил продаден, а на велики петък — разпнат. Ние, добри християни, сме длъжни винаги да постим, но особено в сряда, защото нашият Господ бил продаден в този ден, и в петък, защото бил разпнат. Подобен дълг е да постим през великия пост. Св. Дух осенил св. отци на Църквата и те постановили да постим, за да замрат страстите, да смирим тялото си и особено да можем да живеем лесно с малко. Аз мога да живея със сто драма хляб. Този хляб е благословен от Бога, защото е нужен, а не сто и десет драма. Тази (излишна) десетица е проклета, защото тя е изгубена и принадлежи на онзи, който е гладен. Спазвате ли постите, братя християни? Какво правите тук?
Ако сте християни, трябва да ги пазите, особено великия пост.
Пазите ли трите дни? Хубаво и свято нещо е да пазите чисти понеделник.
Домът на Авраам бил винаги отворен и всички бедни намирали убежище там. Авраам никога не сядал да яде, без на масата му да има странник. Дяволът се изпълнил със зло, отишъл на улицата и спирал минувачите да не влизат в колибата на Авраам. Авраам излязъл и почакал на пътя три дни без да яде. Като видял доброто му разположение, всеблагият Бог сторил да се появят трима човека. Авраам ги взел в колибата си и ги целунал. По-късно те изчезнали пред него. Тогава той разбрал, че това била Св. Троица и прославил Бога в Св. Троица. Който пости три дни, има награда за душата си. Но аз не ви казвам да правите повече, отколкото можете. Има полза, дори ако постите един ден.
Като искал да покаже какво голямо зло се опитали да направят децата на дявола — евреите, Бог покрил слънцето от шестия час до деветия час в целия свят. Скалите се разцепили, целият свят потреперил. Господ бил поставен в гроба и веднага хиляди мъртви възкръснали, много от които били мъртви от хиляди години и те заявили, че само Христос е Син и Слово Божие и Истински Бог и Живот за мъртвите. Ние също, добри християни, трябва отсега да не плачем за мъртвите, както правят тези, които са безбожници и неверници — онези, които не очакват възкресението. Този свят, братя, е като затвор. Кога човек трябва да се радва — когато влиза в затвора или когато излиза? Струва ми се, че когато някой влиза в затвор, тогава плаче и скърби, а когато напуска затвора, трябва да се радва.
О, братя мои, не тъжете за мъртвите, но ако ги обичате, правете всичко възможно за техните дути: литургии, панихиди, пости, молитви и милостиня. И всички жени, които носите кърпички, мокри от плач заради мъртвите, махнете ги, защото вие наранявате мъртвите и себе си.
Естествено е човек да се роди и да умре. Ние трябва да плачем, когато се раждаме, и да се радваме, когато умираме.
Наистина, не плачете за смъртта на малките деца, които са като ангели в рая. Вашето дете принадлежи на Бога и, когато Той ви го е дал, Той ви е почел. Когато го е взел от вас, вие сте почетени, защото вашето дете се радва в рая завинаги. Неуместно е да седите тук и да плачете.
Ако царят направи детето ви везир, вие се радвате. Колко повече трябва да се радвате, когато преблагият Бог ви е удостоил да вземе плода на миришещата ви утроба, да сложи детето ви в рая; да го пази и да ви го представи при второто пришествие по-славно от слънцето, така че да можете да получите възнаграждението си и да се радвате с него винаги.
Някои, които имат дявола в сърцето си, казват, че няма възкресение и че никога не са виждали някой възкръснал от мъртвите. Не е ли бил всеки преди да се роди, мъртъв? Както Господ възкресява нас от майчината утроба, така може да ни възкреси и от утробата на гроба.
Каква разлика има между майчината утроба и гроба? Не можем ли да видим ясно възкресението? Когато спим, не сме ли като мъртви? Какво е сънят? Една малка смърт. Смъртта е голям сън. Пшеницата, която пада на земята, ако не вали да загние и да стане на каша, няма да израсте. Така сме и ние хората, които умираме и сме погребани в земята.
Ако нашият Христос не беше погребан в гроб, той нямаше да е напоил вечния живот и възкресението. Не виждате ли ясно как Бог издига тревата от земята всяка година? Ние нямаме знание, братя мои, да видим всичко, което Бог ни е дарил. Така че, засега ви моля, братя да кажете за мъртвите три пъти: "Господи, прости им и ги помилуй!"
Господ отиде в ада и извади оттам Адам и Ева, нашия род. Той възкръсна на третия ден. Появи се 12 пъти на апостолите. Настана радост на небесата, на земята и в целия свят. Това беше отрова и двуостър меч в сърцето на евреите. И особено на дявола. Ето защо евреите от всички дни мразят най-много неделята, когато чуват нашият свещеник да казвал: "Воскресый изъ мертвыхъ Христосъ, истинний Богъ нашъ". Защото това, което евреите правят, за да заличат Христовото име, се обърна срещу тях. Ние също, братя, трябва да се радваме винаги, но особено в неделя, който е денят на Христовото възкресение. Защото неделя бе денят  на Благовещението на нашата Владичица Богородица и Приснодева Мария. В неделя Господ ще възкреси целия свят. Нека да работим 6 дни за земните безплодни и лъжливи неща, а в неделя да ходим на църква и да размишляваме за нашите грехове, смъртта, ада, рая и за душите ни, които са много по-ценни от целия свят. Ние не бива да преяждаме или препиваме, нито да извършваме грехове. В неделя не трябва да работим. Печалбата в неделя е проклета и слага огън и проклятие в дома, а не благословение. Бог може да направи ти да умреш преждевременно, или жена ти, или сина ти, или добитъка ти, или може да направи друго лошо нещо. Следователно, братя, за да не ви се случи нещо лошо, духовно или физически, ви съветвам да пазите(да не работите в) неделя, след като тя е посветена на Бога. Какво правите тук, братя християни? Почитате ли неделята? Ако сте християни, почитайте я.
Имате ли овци тук? Какво правите с млякото в неделя?
Чуйте, деца мои, съберете го и го разделете на седем части.
Запазете 6-те за вас и 7-та дайте като милостиня за бедните или на църквата, така Бог ще ви благослови. И ако намерите за необходимо и решите да продадете нещо в неделя, не слагайте тази печалба заедно с другата в кесията, защото тя осквернява другата. Дайте я милостиня, така че Бог да ви пази.
Достатъчно, братя християни, не мога да ви кажа нищо повече. Казах ви, каквото Бог ме вдъхнови. Нека ваша милост потърси да научи повече. Вие сте трезви и знаещи, вие разбирате собственото си добро и го правите. Сега какво да правим, братя християни? Аз ви съветвам, но няма ли ваша милост също да ме посъветва? Моето дело е ваше дело, то е нашата вяра, нашият народ. Имам два помисъла. Единият ми казва да ви благословя и вие да ме благословите, а след това да стана и да отида на друго място, така че онези, които ме чакат, да могат да ме чуят. Другият помисъл ми казва: Не, не отивай, стой тук, както се задържа в другите села и свърши докрай работата си, защото онова, което каза в три слова, беше кратко. То е като човек, който строи църква без покрив. Което остава да бъде казано, е като този покрив. Какво е покривът?
Виждам, че нашият род е тръгнал по много лоши пътища; вършат се проклятия, отлъчвания от църквата, анатеми, богохулства и други подобни. А подобава християните да пречистят себе си, да осветят селата си и да бъдат очистени по тяло и душа. Второто нещо, за което приканвам християните, е да направят кръстове и броеници, и се моля на Христа да ги благослови, за да могат те да служат като защита на християните. Третото е, християните да направят така, че да си простят на всички — живи и мъртви. Тези трите неща са на ума ми. А сега имам ли вашето благословение да замина и ваша милост ще завърши ли останалото?
- Не, св. учителю, ние те умоляваме да останеш с нас и да завършиш, защото ние не знаем как!
- Добре, от любов към хората и вас, ще остана.
Има ли много свещеници тук? Моля ви направете си труд, свети свещеници, станете, така че да мога да видя дали сте много? Св. свещеници, ще ми направите ли услуга да извършим елеосвещение, така че нашите братя християни да могат да бъдат миропомазани?
- Както заповядаш, святче Божи.
Имам пари да платя, но няма да ви дам пари. Искам благодат, а Божията благодат, Св. Дух, не действуват с пари. Защото ето какво казва нашият Христос: "Давам ви благодатта даром, вие също така да я давате на братята си". Ще го направите ли, св. свещеници?
- Разбира се, святче Божи.
- Ще помоля християните да ви простят, поради тази благодат. Искате ли да помоля християните да ви простят, или нямате никакви грехове? И утре ще ви направя подарък — една книга — не за пари, а за благословение.
- Както заповядаш.
- Умолявам ви, братя християни, три пъти да кажете на св. свещеници, които ще извършват елеосвещението за вас, нека Бог ви прости и ви помилва. И ако ваша святост искат, могат също да поискат прошка.
- Св. отче, тази вечер аз се нуждая от теб да дам 20 чашки и 2 оки олио. Момчето ми има мерилки и ще ти ги даде. И ако искаш, върви, попе мой, в различните къщи да събереш десетина оки олио. Използвай 1 ока за елеосвещението и дай останалото на жена си за употреба. Това не е ли задоволително? Ще го направите ли?
- Ще го направя, святче Божи.
- Ако не го направиш утре, ще те обявя за лъжец и ще те засрамя. Нека десет от вас да станат и да слушат. Пет от вас да направят 15 торби, а вие, жените, донесете малко хляб и жито довечера. И вие петимата ще бъдете епитропи, ще разрежете хляба и ще го сложите в торбите."
- Ще го направите ли?
- Да, святче Божи.
- Вие, другите петима, донесете пет съда с вода тази вечер, така че да бъдат готови сутринта, когато ще се молим на Христа, да ги благослови и вярващите да могат да пият светена вода. Ще го направите ли?
- Да, святче Божи.
- Добре, деца мои, седнете, за да свършим разговора за останалото. Бъдете внимателни, деца мои, и не се гордейте.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки