СТАРО И НОВО ЗАБЛУЖДЕНИЕ- св. Кирил Александрийски


"И като минаваше, видя един човек сляп от рождение. Учениците Му Го попитаха и казваха: Рави, кой е съгрешил, тоя или родителите му, за да се роди сляп? Иисус отговори: нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му (Йоан 9:1-3). Твърде премъдрите ученици, любознателни към добри неща, не без божествено отношение, благополезно полюбопитствували да узнаят причината на тази човешка трагедия - с това породили полза не толкова за себе си, отколкото за нас. Всъщност не малка полза придобиваме и ние, когато слушаме тук от Всеведущия истинско мнение, чрез което можем да се отстраним от мерзостта на пусти учения, които са съществували не само у иудеите, но вече и в някои, които извънмерно са се възгордяли с познаване на Боговдъхнове-нигуе писания. Последните, които формално принадлежат към християните, се осмелили да предлагат за истина това, което по-скоро е дело на увлечението им в собствена изобретателност и на свои собствени пожелания - дори и не се побояли да смесят елинската заблуда с догмите на църквата. Нещастните иудеи не малко са роптаели против това, че те като че ли понасят наказания за нечестията на прадедите си и Бог като че ли без причина им налага греховете на бащите им - те осмивали това като несправедлив съд и дори се изразявали някак под форма на пословица: "Бащите ядоха кисело грозде, а на децата зъбите скоменясаха" (Иезек. 18:2).
Тези християни, които страдат от близко и родствено на иудеите невежество, твърдят, че душите на людете са сътворени и съществуват преди създаването на телата - душите, като паднали доброволно в грях, и то преди да добият тела, се съединили с тях, и някак си получават битие в плът като средство за наказание! С малко и кратко слово Христос сринал неразумността и на едните и на другите, като утвърдил, че нито слепият е съгрешил, нито пък родителите му. Той опровергава учението на иудеите с думите, че човекът се е родил сляп не в следствие на някакъв грях - ни собствен, ни прародителски, ни даже бащин или майчин. Съкрушава също и пустото бръщолевене на другите, които учат, че душите съгрешават до приемането на тяло. Ако душата съгрешава в своето предсъществуване и затова се съединява с тялото - на какво основание законът налага за най-тежко престъпление смърт, а този, който не се провинил в нищо го оставя да живее? Би следвало да се прави обратното: тези, които са се провинили в гнусни престъпления, да се оставят да живеят в тела, за да претърпят по-голямо наказание, а тези пък които в нищо не са се провинили, тутакси трябва да се освободят от телата, понеже според заблудените, отелесяването служи като средство за наказание!
Ако душите на човеците за по-раншни грехове се съединяват със земни тела, като средство за наказание- кажи ми защо тогава трябва да изповядваме благодарност пред Бога, Който ни е обещал възкресение? Такова мнение не означава ли възобновление на наказнието и възстановление на скръбта? Нашето естество е получило възкресение от Христа като дар за обновление за блаженство- следователно отелесяването не служи като средство за наказание.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки