СОЛТА НА ЗЕМЯТА- св. Кирил Александрийски

"Вие сте солта на земята" - така нарекъл Иисус Христос апостолите на планината. Това е закон, по който осветените прилично трябва да съществуват. Избраните, които са получили най-добра преценка за себе си, са длъжни да избягват порочно общение и мирско увлечение, които са в състояние да завладеят и твърдия дух, и да го насочат към неразумни удоволствия. Това ясно се разкрива в книгата Левит: "Вино и силни пития да не пиеш, ти и синовете ти с тебе, когато влизате в скинията на събранието, или пристъпвате към жертвеника, за да не умрете; това е вечна наредба в поколенията ви, за да може да отличавате свещено от несвещено и нечисто от чисто, и да учите синовете Израилеви на всички наредби, които Господ им е казал чрез Моисея" (10:9-11). Вижте, колко е нужно те да бодърствуват в своята служба! Причина за смъртта им може да бъде онзи случай, когато те пристъпят към свещеното служение с ум помрачен и сърце загрижено, завладени от светско опиянение, тъй като някои са пияни и без вино. Понякога умът идва до безобразно състояние и отстъпва от правия път в живота - тогава свещеното е в упадък и делата не следват своя ред, като някак си се отбиват от правия път ... Намиращите се в такова състояние неизбежно оскърбяват Бога и ще претърпят люто наказание за лекомислието си!
Длъжни сме да бодърствуваме, като се отърсваме от опиянението, което се поражда от светски грижи и наслади. Сам Спасителят ни внушава да правим това, казвайки: "Внимавайте над себе си, да не би сърцата ви да бъдат отегчавани с преяждане, пиянство и житейски грижи" (Лук. 21:34). По какъв начин можем да бъдем трезви, или как можем да пребъдем нескверни и чисти, и свободни от наказание? Чуйте: като отличавам свещеното от несвещеното и нечистото от чистото; и като учим синовете Израилеви на всички наредби, които Господ им е казал чрез Моисея! Очевидно е необходимо да се каже това, че клириците са длъжни да се пазят от всяка страст и да отбягват люде несвети, скверни и нечисти. Мисля, че това може да го направи всеки, и то твърде леко, оставайки си чист и неопетнен, защото: "Всяко животно обича подобното на себе си, и всеки човек - ближния си" (Сир. 13:19) Освен това свещениците трябва да бъдат мъдри и учителни, защото поставеният над словесното стадо е длъжен да бъде трезвен и учителен. Апостолът твърде мъдро ни съветва: "Внимавай на себе си и на учението; постоянствувай в тия неща, защото, като постъпваш тъй, и себе си ще спасиш, и ония които те слушат" (1 Тимот. 4:16).

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки