ВИСШАТА ХРАНА- св. Кирил Александрийски

Иисус Христос поучавал еврейския народ, казвайки: "Изследвайте Писанията, защото вие мислите чрез тях да имате живот вечен. И те са които свидетелствуват за мене" (Йоан. 5:39). С тези думи Той ясно е подчертавал, че вечният живот не може от никого да се постигне иначе, освен чрез разкопаване на Божието слово, като някое съкровище, с което да се търси скрития бисер т.е. Христа Иисуса, " в Когото са скрити всички съкровища на премъдростта и знанието" (Кол. 2:3). За тази висша и дивна премъдрост и разум, Соломон някъде е рекъл: "Ако я потърсиш като сребро и я издирваш като съкровище ще разумееш страха Господен и ще намериш познание за Бога" (Притч. 2:4-5). Нищо не може да замени тази мъдрост за онези люде, които са възлюбили непорочния живот и които са решили в себе си да извършат най-доброто и най-превъзходното от всичко в живота: да напълнят духа си с Божествена светлина! Те са длъжни непрестанно да се наслаждават на това, което говори за Бога и да държат Светото писание пред себе си, като някакъв светилник - така повелява и светият Псалмопевец, който вика и казва: "Твоето слово е светило за ногата ми и светлина за пътеката ми" (Псал.118:105). Доколкото е ясно и очевидно, че прилежното разкриване на тайната Христова доставя живот вечен и служи за път, който води за всяко благодушие, нека положим труд и се постараем да познаем Христа - с това ще принесем полза преди всичко на себе си.
Мистичният Павел, верният ценител на закона, който е проникнал в тайната на спасението чрез Христа, казва: "Благословен да бъде Бог и Отец на Господа, нашего Иисуса Христа, Който ни благослови в Христа с всяко духовно благословение от небесата; чрез Него ние бяхме избрани за наследници, предназначени по определение на Бога, който върши всичко по решение на волята Си" (Еф. 1:3 и 11). Пак блаженият Павел, възпитан в словото Божие, на друго място говори: "Който е в Христа, той е нова твар; древното премина; ето, всичко стана ново" (2 Кор. 5:17), защото ние в Христа се преобразуваме и ставаме нова твар. В Него, и само в Него едничък, ние сме получили и ново име: ние сме наречени Христови! Писано е, обаче: "Ония пък, които са Христови, разпнали са плътта си със страстите и похотите" (Гал. 5:24), защото, които са в Христа кръстени, трябва да имат живот светъл и красив, който да стои високо над плътските страсти и над земната нечистота! Доколкото някой от решилите се да мислят правилно не се съмнява, че всичко в Христа е станало ново - нека следваме този път на съвършенство в Господа!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки