БЕЗСМЪРТИЕТО- св. Кирил Йерусалимски

 Надеждата за възкресението е корен на всяко добро дело, защото очакваната награда укрепва душата да прави добро. Всеки работник е готов да понесе труд, ако предвижда награда за труда си - трудящи се пък, които не получават отплата, отпадат и тялом и духом. Войник, който очаква награда, готов е да иде на война; обратно - войник, който служи на цар неразумен и несправедлив, не е готов да мре за него. Така и всяка душа, която вярва във възкресението, се предпазва от всяко зло; душа пък, която не вярва във възкресението, се предава на гибел. Който вярва, че тялото го очаква възкресение - пази ризата си и не я осквернява с блудство; който пък не вярва във възкресението - той се предава на блудодейство и злоупотребява със своето тяло. Затова вярата във възкресението на мъртвите е основна догма в учението на светата съборна Църква; това учение е важно и твърде необходимо; то се оспорва от мнозина, но в него се удостоверява истината. Оспорват го елините, не вярват в него самаряните, изопачават го еретиците. Възраженията са разнообразни, но истината е еднообразна!
Ако, по твоите думи, няма възкресение на мъртвите - защо осъждаш мародерите, които разкопават гробовете? Ако тялото е загинало и няма надежда за възкресение - защо се наказва похитителят на мъртъвците? Видиш ли, макар и да отричаш с уста, съзнанието за възкресението в теб е непоколебимо. Отсеченото дърво отново се разцъфтява - нима отсеченият човек няма да се разцъфти?! Посятото и пожънатото се събира на гумното - нима пожънатия в живота на този свят човек няма да остане на гумното?! Клонки от лозата и други дървета, отсечени напълно и присадени, оживяват и принасят плод - а човекът, за когото всичко това е създадено, нима като падне в земята няма да възстане?! Нима Бог, - Който ни е сътворил от небитие, не може отново да ни въздигне, когато вече имаме битие и сме съкрушени?! Ти не вярваш на писаното за възкресението, като езичник? Тогава разгледай това в естеството на нещата и размисли за всичко, което си видял досега. Пшеничното зърно, посято в земята, изгнива и става негодно за храна - прогнилото, обаче, пониква и се раззеленява; и падналото малко зърно в земята, възкръсва голямо и прекрасно. Пшеницата е създадена за наша употреба. Ако сътвореното за нас след смъртта оживява - а ние, за които е създадено, като умрем, няма ли да възкръснем?!
Не слушай тези, които говорят, че това тяло няма да възкръсне; то ще възкръсне - свидетел за това е Исаия, който говори: "Твоите мъртъвци ще оживеят, мъртвите тела ще възкръснат" (гл.26:19). По словото пък на Даниила: "Много от спящите в земния прах ще се събудят - едни за вечен живот, други за вечен укор и посрама" (гл.12:2).

Небесният Йерусалим

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки