АНТИХРИСТ- св. Кирил Йерусалимски

Антихрист – детайл от стенопис, Осоговски манастир
Братоненавистничеството приготвя веч почва за Антихриста. Дяволът създава разцепления между людете, за да може по-удобно да бъде приет Антихрист, когато дойде. Никой, обаче от рабите Христови - и тук и навсякъде, гдето живеят - да не пристъпва към врага. Апостол Павел ни е дал ясен белег за Антихриста в следните думи: "Никой да ви не прелъсти по никой начин; защото оня ден не ще настъпи, докле първом не дойде отстъплението и се не открие човекът на греха, синът на погибелта, който се противи и превъзнася над всичко, що се нарича Бог, или светиня, за да седне като Бог в Божия храм, показвайки себе си, че е Бог. Не помните ли, че още когато бях при вас, ви говорих това? И сега знаете онова, що го задържа да се открие той в свое време. Тайната на беззаконието веч действува, само че няма да бъде извършена, докато се не отдръпне оня, който я задържа сега; тогава и ще се открие беззаконникът, когото Господ Иисус ще убие с дъха на устата Си, и с блясъка на Своето пришествие ще изтреби тогова, чието явяване, по действие на сатаната, е с всяка сила и с поличби и лъжливи чудеса, и с всяко неправедно прелъстяване ония, които загинват, задето не са приели любовта на истината за свое спасение" (2 Сол. 2:3-10). Така ни говори блаженият Павел. Сега е вече отстъпление, защото людете отстъпиха от правата вяра - едни проповядват "синобащинство", други пък се осмеляват да говорят, че Христос е приведен в битие из небитие, т.е. че е сътворен. По-рано еретиците били явни, а сега Църквата е изпълнена със скрити еретици, защото човеците от истината и гъделичкат слуха си с ереси и заблуди. Ако проповедта е снизходителна към заблудата им, те я слушат с удоволствие; ако пък словото се отнася до разкаянието им - те се отвръщават от него. По-голямата част от людете отстъпиха от истинското учение - по-скоро избират лошото, отколкото да предпочетат доброто. Това, именно е и отстъплението -затова сме длъжни да очакваме врага: и той вече е започнал да изпраща своите предшественици и е готов да пристигне за плячката! Затова бди над себе си, човече, и пази душата си! Църквата те уверява сега пред живия Бог и предварително ти казва за идването на Антихриста - при теб ли ще стане това, не знаем; или пък след теб, също така не знаем; за теб, обаче добре е да знаеш това и да се предпазваш! Плашат ме войните на народите; плашат ме разцепленията в Църквата; плаши ме ненавистта между братята. Антихрист ще дойде с всякакви лъжливи личби и чудеса - той ще се превъзнесе над всички идоли; отначало ще покаже притворно човеколюбие, а впоследствие ще разкрие жестокост, особено пък към светиите Божии. Той ще бъде лют звяр, грамаден змей, непобедим за човеците, готов да ги погълне. О, макар и да е речено това, дано даде Господ да не стане през наши дни.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки