ВЕЛИКДЕНСКИ РАЗМИСЛИ- св. Григорий Нисийски

 Братя, през тази светлозарна нощ, която съедини блясъка от кандилата с ранните лъчи на слънцето и произведе непрекъснат от промеждутъчна тъмнина ден, нека размислим върху пророчеството, което гласи: "Тоя ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него" (Пс. 117:24)! Делото на този ден не е тежко и трудно, а е радост и веселие, доколкото така говори словото Божие: да се зарадваме и да се развеселим в него! О, прекрасно знамение! О, сладостно повеление! Кой ще закъснее да се подчини на тези заповеди? Кой няма да счете за себе си вредно да отстрочи за дълго такова едно занимание? Радостта и веселието в този ден са заповед, чрез изпълнението на която се унищожава присъдата за грях, и скръбта се превръща в радост. Такова е решението на мъдростта: в деня на радостта да се забравят всички злини! Този ден ни заставя да забравим за първата против нас присъда - или по-добре речено: не да забравим, а съвсем да я унищожим, защото той напълно заличил всяка следа от произнесеното върху нас осъждане.
Тогава детерождението ставало в болки - сега раждането става без мъки; тогава сме се раждали от плът, за да бъдем плътски - роденото пък сега е дух от дух; тогава бяхме синове човечески - сега сме рождени чеда Божии; тогава сме били смъкнати от небето на земята - сега Възкръсналият ни направи небесни; тогава чрез греха е царувала смъртта - сега пък чрез оправдание животът получава власт! Тогава един открил входа за смъртта - сега чрез Единия се въвеждаме в живота; тогава чрез смъртта сме се лишили от живот - сега смъртта се унищожава чрез живота; тогава от срам сме се крили под смоковницата - сега, облечени в слава, се приближаваме към дървото на живота; тогава за престъпление сме били изгонени от рая - сега чрез вяра се заселваме в рая! Който обича, отново му се предлага за храна плодът на живота; отново райският извор, разделяйки се на четири евангелски потоци, напоява цялото лице на Църквата, така че се упойват и нашите души, които Сеячът на словото е преминал с плуга на учението, и те обилно охранват плодове на добродетели.
При това положение, какво е нужно да направим? Какво друго, освен да подражаваме на пророческите планини и хълмове в ликуването им, както е речено: "Планините скачаха като овни, и хълмовете - като агнета" (Пс. 113:4). И така: елате да се възрадваме в Господа, Който съкруши силата на врага и въздигна заради нас великото и победно знамение - кръста, над падналия противник! Да възкликнем - възкликването е тържествен изблик за победа, изтръгнат от сърцата на победителите и отправен над победените. Доколкото войнството на нашия неприятел е унищожено и самият той, който има власт над злата армия от демони, е прогонен, погубен и даже обърнат в нищожество, нека кажем: "Господ е Бог велик и Цар велик над всички богове" (Пс. 94 :3); Той е благословил венеца на времената според благостта Си и Той ни е въвел в тази духовна радост чрез Христа Иисуса, Комуто нека бъде слава во веки - амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки