СВЕТИ ЧЕТИРИДЕСЕТ МЪЧЕНИЦИ- св. Григорий Нисийски

 Светите Четиридесет мъченици по отечествен закон и древен обичай служели в редовете на римската войска, но по вяра били християни и по богопочитане - благочестиви. Тогавашния владетел, бидейки един от многобожниците, по жесток съвет от демоните издал закон да бъдат гонени християните, и заповядал на всички свои поданици да принесат жертви и кадене пред идолите - тези пък, които биха се съпротивили на тази заповед, след разновидни телесни мъки, да бъдат наказвани със смърт. За блажените мъченици жестокостта на тиранина и богоненавистното разпореждане били повод да разкрият своята доблест. Предвождани от силата на Духа, те се отделили от останалите войници и образували избрано Христолюбиво опълчение, което открито се противопоставило на това гнусно предписание и с една уста изповядвало евангелската вяра, подчертавайки, че не скърби за този временен живот, а предоставя телата си на всякакъв род жестокости и мъки.
Жестокият враг, след разни изкушения и терзания, ги подложил, в люта зима, на измръзване. Както ураганната буря, като мине над местност покрита с дървета, ги раздрусва всецяло, изтръгва ги от корен и ги настила по земята, така и кръвожадният враг подложил строя на блажените на зимния мраз. Тези благородни фиданки на рая, това украшение на човешкия род, тези корени на нашия духовен растеж, тези войници на Павла и копиеносци на Христа, били предназначени да се борят против варварите и да извършат подвиг против общия враг на човечеството - те са разрушителите на идолите и строителите на църквите! Коварният изобретател на мъченията през лют студ хвърлил изповедниците в езерото, а срещу езерото устроил топла баня - вратата на последната била отворена, и злохитрия мъчител изкушавал страдалците да намерят спасение в нея. Както Даниил не се изкусил от съблазнителни храни, презрял идоложертвените ястия и предпочел тревите - така и мъчениците предпочели леда и смъртта пред временната топлина и избавление. Един само, измъчен от студа, в самия край на победата, по коварството на тиранина, се отправил за банята - жизнелюбецът съжалил изтощената си вече плът, отпаднал от надеждата, но не получил и временния живот, защото веднага след престъплението си починал пред вратата. Нещастен Иуда между мъчениците - нито останал ученик, нито пък се обогатил, но сам си сложил на врата примка!
Сеятелят на доброто, подобно на Авраама, открил овца за жертва из числото на враговете: открил сред хулителите изповедник, из сборището на гонителите - мъченик! Един от служителите на тиранина, като се удостоил с видението на Ангелите, слезли над мъчениците, подобно на Павла пред Дамаск, обърнал се към Христа, съблякъл дрехите си и се причислил към измръзващите в езерото. Преблажените достигнали това, към което се стремили. Виновникът на мъките, като не можал да понесе търпеливо победата на мъчениците, встъпил във война с мъртвите им тела - той заповядал да изгорят жилищата на светите души и с това едновременно се явил подражател на дивите зверове и на жестоките хора, защото първите разкъсват хвърлената дреха на бягащите от тях люде, а вторите -предават на пламък жилищата на оттеглилите се неприятели. Блажени сме - по думите на Апостола - че сме заобиколени от такъв голям облак свидетели на истината: нека се радваме в надеждата, нека сме търпеливи в молитвата, нека се приобщаваме към паметта на мъчениците, защото св. Четиридесет мъченици са крепки защитници пред врагове и надежни ходатаи в молитва пред Господа.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки