ВЪЗКРЕСЕНИЕТО- св. Кирил Йерусалимски

 Слезлият в преизподнята Христос пак възлязъл и погребаният Иисус наистина е възкръснал на третия ден. Ако някога иудеите те смутят в тази истина, веднага ги посрещни с тези въпроси: ако Йона се спасил от утробата на кита след тридневен престой, защо Христос да не може да възкръсне от гроба след три дена? Ако мъртвец, докоснат до останките на Елисея, възкръсва, не е ли толкова повече възможно да възкръсне чрез силата на Отца, Творецът на човеците? И тъй, наистина Христос е възкръснал и отново се явил на учениците Си. Свидетели на Неговото действително възкресение са дванадесетте апостоли, които са доказали истината за възкресението не с уврекателни думи, а с подвизи, които стигат до мъки и смърт! При това Светото Писание казва: "С устата на двама или трима свидетели да се потвърди всяка дума" (Мат. 18:16). Възкресението на Христа се потвърждава не от двама или трима, а от дванадесет свидетели - още ли ще продължаваш да се съмняваш във възкресението?!
Да преминем и към нашето възкресение - и то е основна истина на нашата вяра. Моля те, пази тялото си и знай, че ще възкръснеш от мъртвите, за да се представиш на съд с тялото си. Ако ти идва на мисъл някакво основание, за да не вярваш в това, като за дело невъзможно, то като се поразмислиш върху сам себе си, заключи за невидимото и бъдното. Разсъди и ми кажи: къде и какъв си бил сам ти преди петдесет, сто или повече години? От каква нищожност, от какво незначително същество, ти си възрастнал до такъв ръст и си достигнал такава голяма красота? При това Този, Който те е въвел в битие, без да си съществувал, нима Същият не може отново да те възкреси, когато вече съществуваш и си умрял? Кой възкресява пшениченото зърно, което ежегодно за нас се сее и умира? Трудно ли ще бъде за Него да възкреси и нас, заради които умря и възкръсна? Виждаш, че дърветата стоят сега толкова месеци без листа, цвят и плод, обаче след преминаването на зимата всички, някак си като възкръснат от мъртвите, оживяват - не е ли толкоз по-удобно да оживеем ние? По Божията воля, жезълът на Моисея се превърнал в противно на естеството му същество, змия -нима човекът подхвърлен на смърт не може да бъде възстановен за живот? Не давай ухо на тези, които казват, че това тяло няма да възкръсне - то ще възкръсне, понеже сам Господ казва: "Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре ще живее" (Йоан. 11:25); апостолът пък ни предупреждава: "Ако вярваме, че Иисус умря и възкръсна, то и починалите в Иисуса Бог ще приведе с Него (1 Сол. 4:14).

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки