СВЕТО МИРОПОМАЗАНИЕ- св. Кирил Йерусалимски

 Като се кръстихте В Христа и като се облякохте В Христа (Гал.3:27), вие станахте сходни с образа на Сина Божий (Римл.8:29), защото Бог, Който ни е предупредил да ни осинови за Себе Си чрез Иисуса Христа (Еф.1:5), направил ни е подобни на славното Христово тяло (Фил.3:21). Поради това, като станахте причастници Христови (Евр.3:14), справедливо се зовете помазаници; за вас е казал Бог: "Не се докосвайте до Моите помазани" (Пс.104:15). Вие станахте помазаници, като приехте това, което изобразява Светия Дух. Всичко над вас се извърши образно, защото вие сте образ Христов, както Христос, като се умил в реката Йордан и предал на водите благоуханието на Божеството, излязъл из водата, и на Него слязъл Светият Дух, така също и вие, като излязохте из купела на свщената вода, даде ви се светото миропомазание, което изобразява от себе си това същото, с което е помазан Христос. А това е Дух Светий, за Когото и блажени Исаиа, в пророчеството си за Христа, от лицето на Господа е казал: "Духът на Господа Бога е върху Мене, защото Господ Ме помаза да благовестя на бедни ... " (Ис.61:1).
Отначало се помиропомаза челото ви, за да се освободите от онзи срам, що навсякъде е носил със себе си първият човек, който престъпил закона, и за да гледате с открито лице славата Господня (2 Кор. 3:18). След това се миропомазаха ушите ви, за да придобиете уши, способни да слушат божествените тайни, уши, за които е казал Исаиа: "Господ Бог ми отвори ухото, за да слушам ... " (Ис. 50:4-5), а в Евангелието Спасителят казва: "Който има уши да слуша - нека слуша" (Мат.11:15). След тях се миропомазаха ноздрите ви, щото, като приехте божественото миро върху себе си, да можете да кажете: "ние сме Христово благоухание пред Бога за онези, които се спасяват" (2Кор.2:15). След това се миропомазаха гърдите ви, за да "се облечете във всеоръжието Божие и да можете устоя против дяволските козни" (Еф.6:11). Както Иисус Христос след светото кръщение и слизане на Светия Дух, победил врага Си, така и вие след свещеното кръщение и тайнствено миропомазание, като се облечете във всеоръжието на Светия Дух, да можете да се противопоставите на вражеската сила и да я сразите, казвайки: "Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява" (Фил.4:13).
Като се сподобихте с това свето Миропомазание, вие се именувате вече християни, оправдавайки това име чрез възраждането си, защото по-рано, преди да се сподобите с тази благодат. Вие не бяхте в действителен смисъл достойни за това звание, но се приближавахте само към това, за да бъдете християни. Не гледай и не мисли, че това миро е просто. Както хлябът в светата Литургия след призива на Светия Дух не е вече прост хляб, но тяло Христово - така и това свето миро след молитвения призив не е вече просто и обикновено миро, но дар на Христа и на Светия Дух; това миро от присъствието на Божеството Му е станало действено. Пазете това свето помазание неосквернено: защото, ако то пребъде във вас, ще ви научи на всичко; то е свето и е духовна охрана за тялото и спасение за душата.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки