СВЕТОТО КРЪЩЕНИЕ- св. Кирил Йерусалимски

 Едва встъпили, вие съблякохте от себе си хитона, с което видимо изобразихте, че "събличате вехтия човек, заедно с делата" (Кол.З:9). Като съблякохте дрехите си, вие останахте голи, подражавайки в това на съблечения Христа на кръста. Който в такова състояние" отне силата от начала и власти, и явно ги изложи на позор и на кръста възтържествува над тях" (Кол.2:15). Наистина чудно дело! Вие бяхте голи пред погледите на всички и не се срамувахте, защото действително се уподобихте на първосъздадения Адам, който бил гол в Рая и не се срамувал (Бит.2:25).
След като се съблякохте, вие бяхте помазани със заклинателен елей от горните коси на главата до нозете, и станахте съучастници на добрата маслина - Иисуса Христа; защото, отсечени от дивата маслина и присадени на добрата маслина, вие станахте участници в елея на истинската маслина. Знак за това участие е заклинателният елей. Както духването на светиите и призоваването на Божието име, подобно на силен пламък изгаря и прогонва демоните - така и заклинателният елей, с молитва и призоваване на Бога, добива такава сила, която не само изгаря и заличава следите на греха, но изгонва и всички невидими сили на лукавия.
След това вие бяхте въведени в светата купел на Божественото кръщение, както Христос от кръста бил носен за приготвения Му гроб. Всеки от вас беше запитан: вярва ли в името на Отца и Сина и Святаго Духа? Произнесохте вие спасителното изповедание, потопихте се три пъти във водата и пак излязохте из водата - с това изобразихте тридневното погребение на Христа. Реченото от Соломона по друг случай подхожда да се каже и вам; има "време да се родиш, и време да умреш" (Екл.3:9). Това за вас има обратно значение: вие имате време да умрете и време да се родите - едновременно вие извършихте и едното, и другото.
Никой да не мисли, че кръщението е благодат само за прошка на греховете, а не едновременно и осиновление, както е било Йоановото кръщение, което е опрощавало само греховете. Напротив - знаем тъкмо, че то, както служи за очистването на греховете и предава дара на Светия Дух, така служи и за вярно изображение на Христовите страдания. Слушай за това Павла: "Или не знаете, че всички ние, които се кръстихме в Христа Иисуса, в Неговата смърт се кръстихме? И тъй, ние се погребахме с Него чрез кръщението в смъртта, та както Христос възкръсна от мъртвите чрез славата на Отца, тъй и ние да ходим в обновен живот (Римл.6:3-4).
Моля ви да запазите всичко речено в паметта си, та да мога аз, недостойният да кажа, за вас: обичам Ви, защото ме помните за всичко и държите преданията тъй, както съм ви ги предал" (1Кор.11:2). Силен е Бог, Който ви представи "като оживели от мъртвите“ (Римл.6:13), да ви дари и "да ходите в обновен живот"(Римл.6:4).

1 коментар:

Беден - Богат каза...

Страхотен пост, чудесен блог! Признавам, че редовно го посещавам! Поздрави на авторите на публикации!



Разгледайте проект Sharena Cherga ✧˖° - с любов към България 🇧🇬
Също така ... Open Bulgaria ✧˖° 🇧🇬

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки