КЪМ ОГЛАШЕНИТЕ- св. Кирил Йерусалимски

 Сега по призвание, а скоро и по благодат, вие сте ученици на Новия завет и участници на Христовите тайни. "Направете си ново сърце и нов дух" (Дан.18:31), за да доставите радост на небесните сили. Ако, според Евангелието, небесата се радват за един каещ се грешник - то колко повече радост ще достави на Ангелите спасението на толкова души?! Като стъпихте в добрия и превъзходен път, тичайте с благоговение към попрището на благочестието. Единородният Син Божий, който е готов да ви дари избавление, стои пред вас и ви говори: "Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя" (Мат.11:28). Вие, покритите с тежестта на грехопадението и оковани пленници на собствените си грехове, чуйте този пророчески глас: "Измийте се, чисти бъдете, премахнете лукавствата от душите си пред Моите очи", за да чуете радостното възклицание на ангелския хор: "Блажени са онези, на които беззаконията са простени, и чиито грехове са покрити" (Пс.31:1). Вие, които току-що сте запалили светилниците на вярата, запазете ги в ръцете си неугасими, за да се удостоите да изпеете брачната песен пред Онзи, Който на тази всесвета Голгота отвори рая за повярвалия разбойник.
Ако някой тук е още роб на греха, нека се приготви с вяра за доброволно възраждане и осиновление, нека смъкне от себе си бедственото робство на греха и да приеме блаженото синовство на Господа, за да стане наследник на Царството небесно. Посредством проповедта "отхвърлете от себе си вехтия, според предишното ви живеене, човек, който изтлява в прелъстителни похоти" (Ефес.4:22), за да "се облечете в новия, който се обновява в познанието, по образа на своя Създател" (Кол.3:10). Придобийте с вяра залога на Светия Дух, за да бъдете приети във вечните обители. Пристъпете към печата на тайнството, за да станете удобопознаваеми за Господаря. Съпричислете се към словесното и свето Христово стадо, което е определено да стои от дясната Му страна, за да наследите приготвеното за вас блаженство. Тези пък, които още са покрити с греховни люспи, сами се поставят от лявата страна на Христа, защото не пристъпват към Божията благодат, която се дарува от Христа при възродителното кръщение. Разбирам не възраждането на тялото, а духовното възраждане на душата, защото тялото се ражда от видимите родители, а душата се възражда от Бога посредством вярата. "Вятърът духа, където иска, и гласа му чуваш" (Йоан 3:8), тогава ако си достоен, ще чуеш: "Хубаво, добри и верни рабе" (Мат.25:21), докажи, обаче, явно, че нямаш в съвестта си никаква нечистота на лицемерието. Ако някой от тук предстоящите мисли да изкуси благодатта, много се лъже и не познава силата ѝ.


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки