ВРАТАТА НА ВЯРАТА- св. Кирил Йерусалимски

 Светото кръщение е велико дело - то е: изкупление за пленените, прошка на прегрешенията, смърт за греха, пакибитие за душата, светла одежда, свят и неразрушим печат, колесница за небето, райско наслаждениие, подготовка за вечността, дар за осиновление. Змията стои на пътя и следи пристъпващите към него - гледай да не те угризе с неверие. Тя вижда множеството на спасяваните и "търси кого да погълне" (1 Петр. 5:8). Ти пристъпваш към Отца на духовете, но си длъжен да минеш покрай тази змия. Как ще минеш? "Обуй нозете си в готовност да благовестиш мира" (Еф. 6:15), та, ако те ухапе да не ти причини вреда. Запази се с вярата, която живее в тебе и се въоръжи с твърдата надежда - тази здрава обувка, за да минеш покрай врага и влезеш при Господаря. Приготви сърцето си да приеме благовестието, за да станеш участник в светите Тайни. Често се моли, за да те сподоби Бог с небесните и безсмъртни Тайни. Не провеждай нито деня, нито нощта без молитва -освободят ли се очите ти от сън, упражнявай духа си в молитва. Ако видиш, че срамен размисъл завладява ума ти, въоръжи се със спасителната мисъл за Страшния съд. Упражнявай ума си в учението на вярата, за да отстраниш и забравиш лошото. Ако се случи някой да ти каже: "Защо отиваш - за да се потопиш във вода ли? Нима няма в града баня?" Знай, че това е лукаво внушение от змията. Слушай не устата, която говори, а Бога, Който действува. Пази душата си, за да я направиш неуловима за врага, и като пребъдеш в надеждата, да станеш наследник на вечното спасение.
Това ви заповядваме и на това ви учим като човеци: не постъпвайте така, щото нашето здание да бъде "сено, слама или тръстика", та като "изгори делото"; да понесем загуби, но живейте така, щото нашето дело да бъде "злато, сребро и драгоценни камъни" (1 Кор. 3:12 и 15). Мой дълг е да кажа, твой - да се съгласиш с това, а Божий - да го осъществи. Да напрегнем ум, да устремим душа, да приготвим сърце. Ние се подвизаваме за душата - надяваме се за вечните блага. Бог, Който знае сърцата ни, познава кой е искрен и кой е лицемерен - Той е силен да запази искрения, и лицемерния да направи верен, както може и неверния верен да стори, ако само Му отдаде сърцето си. Бог унищожи "съществуващото против вас ръкописание "(Кол. 2:14). Да ви дарува прощение за по-раншните ви грехове, да ви насади в Църквата Си, да ви приеме в Своето войнство, да ви облече в оръжието на правдата, да ви изпълни с небесните блага на Новия завет и да ви даде неизгладимия во веки печат на Светия Дух в името на Христа и Иисуса, нашия Господ - амин.


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки