ДУШАТА- св. Кирил Йерусалимски

 Придобивайки знание за нашата славна и всесвята вяра, познай и сам себе си: кой си ти - именно, познай, че човекът е двойствен, че се състои от душа и тяло, и че сам Бог е творецът на душата и тялото. Знай също, че твоята душа е свободна и е възвишено Божие дело; че е създадена по образа на нейния Творец; че е безсмъртна по Божия милост; че е същество живо, разумно, нетленно по промисъла на Бога; че има власт да прави каквото желае. Ти грешиш, не защото така си роден, и не случайно попадаш в блудство, и не по стечение на звездите, както празнословят някои, си принуден да се отдаваш на безпътство. Отбягвайки отговорност за своите лоши дела, защо приписваш причината им на невинните звезди? Не слушай звездобройците, защото за тях Божественото писание говори: "Нека излязат ония, които наблюдават небесата, звездобройци и предсказвачи по новолуния, и да те спасят от онова, що трябва да ти се случи. Ето, те са като слама: огън ги изгори; не избавиха душата си от пламъка" (Исаия 47:13-14). Знай също и това, че душата, преди още да е дошла в този свят, в нищо не е съгрешила - влизайки, обаче в света несъгрешили, ние грешим сега по произвол. Не слушай този, който направо тълкува реченото: "Ако пък върша това, що не желая" (Римл.7:16), но помни думите Господни: "Ако поискате и послушате, ще ядете благата земни; ако пък се отречете и упорствувате, меч ще ви изтреби" (Исаия 1:19-20). И още: "Както предоставихте членовете си да бъдат роби на нечистотата и беззаконията за беззаконни дела, тъй и сега предоставете членовете си да бъдат роби на правдата за свети дела" (Римл.6:19). Сам Бог обвинява и говори : "Аз те посадих като благородна лоза - най-чисто семе, а как се ти превърна у Мене в дива издънка от чужда лоза?" (Иер.2:21).
Душата е безсмъртна - и всички души в мъжете и жените са подобни; различни са само телесните членове. Няма особен род души, които по природа съгрешават и друг род души; които пък по природа творят правдата: и едното и другото зависят от свободната воля на човека, зашото душите на всички по своята същност са еднородни и подобни. Душата е свободна – дяволът, макар и да може да те подбуди, няма власт да те принуди против волята ти. Представя ти блуден помисъл - ако желаеш, ще го приемеш, ако пък не желаеш, ще го отхвърлиш. Ако по необходимост ти би живял блудно - защо Бог е приготвил геената? Ако по естество, а не по желание ти би вършил правдата - защо Бог е приготвил неизречени венци? В овцата има кротост, но тя никога няма да получи венец за тази добродетел, понеже е кротка не по съзнание, а по инстинкт, по природа.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки