ТЯЛОТО- св. Кирил Йерусалимски

 Никой не бива да говори, че тялото е чуждо на Бога. Който вярва, че тялото е нещо чуждо на Бога, че душата живее в него като в чужд съд - той е готов да предаде тялото и на блудство. За какво сте осъдили това достойно за удивление тяло? Какво в него не е прекрасно? Кое в него не е дивно устроено? Не е ли редно презрителите на тялото да размислят: върху дивния строеж на очите, върху особеното разположение и ролята на ушите, върху назначението на обонянието, върху двойното служение на езика - вкус и реч, върху дейността на дробовете - да вдишват и издишват въздух? Кой е направил сърцето непрекъснато да бие? Кой е произвел разновидните кръвоносни съдове и туптящите вени? Кой така премъдро е свързал костите с мускули? Кой е наредил част от храната да се поглъща от тялото, а другата определил за съответното изхвърляне? Кой е скрил в прилични места неблагообразните органи на тялото? Кой е промислил за самосъхранението на човешкото същество, което може да оскъдее, да се запази непрекъснато чрез телесното общение?
Не говорете, че тялото е виновно за греха, защото, ако тялото е причина за греха, то защо мъртвият не може да греши? Постави меч в ръката на току-що починал - убийство не ще се получи. Нека премине всякаква красота покрай току-що умрял младеж - блудно пожелание не ще се породи. Защо е това? Защото съгрешава не тялото само по себе си, а греши душата посредством тялото. Тялото е само оръдие - то е нещо като дреха и риза за душата. Не очерняй тази своя прекрасна риза -не осквернявай плътта си с прелюбодейство, защото тялото е храм на Светия Дух. Ако пък си я почернил - изпери я с покаяние, изпери я докато е време! Не аз ви съветвам за това - апостол Павел ви говори: "Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който пък живее във вас и Когото имате от Бога, и че не принадлежите на себе си? (1 Кор. 6:19). В думите за целомъдрието да се вслуша преди всичко чинът на монасите и девиците, които водят в света равноангелски живот, а след тях и целият църковен сонм. За вас е приготвен славен венец - не подражавайте на Исава: не разменяйте високото достойнство с мимолетна наслада! Които преуспяват в целомъдрието, да не надменничат пред тези, които водят брачен живот, защото Апостолът казва: "Бракът е нещо честно у всички, и брачното легло - чисто" (Евр.13:4). Ти, който пазиш непорочност, нима не си роден от съчетани в брак? Не отричай цената на среброто, задето притежаваш злато! Живущите пък в първи брак да не обиждат встъпилите във втори брак. Въздържанието е прекрасно и достойно за удивление дело, но извинително е да се встъпи във втори брак, за да не живее немощният блудно. Отстранете от себе си всяко блудство и всяка непотребност - пазете телата си чисти за Бога, та и Бог да се грижи за тях.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки