ХРАНАТА И ОБЛЕКЛОТО- св. Кирил Йерусалимски

 Храната е необходима за поддръжка на тялото, за да живее и твори безпрепятствено, но не и да се отдава на разкош и суета. Относно храната нека за вас послужат като ръководство следните правила, защото мнозина изпадат в грешка при разсъждението си за ястията. Едни безразлично пристъпват към идоложертвените храни; други са строги към себе си, но осъждат тези, които ядат; трети пък при разсъждение за храната, оскверняват душата по различни начини, поради незнание ползата или вредата от това какво да ядат и какво да не ядат. Ние постим, като се въздържаме от вино и месо, не защото презираме виното и месото като мръсотия, а защото се надяваме за награда - надяваме се, че като презрем плътското, ще се насладим от ожидаваната духовна трапеза; надяваме се, че като посеем сълзи в настоящето, ще пожънем радост в бъдещия век. Никой, обаче да не пренебрегва тези, които вкусват и ядат вследствие на телесна немощ; не бива да се порицават и тези, които употребяват по малко вино "поради стомаха си и честите си боледувания" (1 Тим. 5:23); не бива да осъждаме и тях като грешници и да не се отвръщаваме от месото като от нещо чуждо. Такива люде е имал в предвид Апостолът, когато е писал: "Забраняват да се встъпва в брак и съветват въздържание от ястие, що Бог е създал да ги ядат с благодарност верните, и онези, които са познали истината" (1 Тим. 4:3). Затова, като се въздържаме от месо и вино, нека се въздържаме не като от мерзости; в такъв случай въздържанието ни не ще получи въздаяние; но, считайки ги за добри и полезни, нека ги пренебрегваме заради предстоящите по-добри духовни блага. Пази душата си да не вкуси нещо какво да е принесено на идолите - предпазването от тези храни не е само моя грижа сега, грижили са се за това и Апостолите; грижил се е и Иаков, епископът на нашата църква. Апостолите и презвитерите написали до всички народи съборно послание "да се въздържат от осквернени идоложертвени храни, от блудство, удавнина и кръв" (Деян. 15:20). Съществуват много хора, които са толкова зверонравни и живеят подобно на псета, че подражавайки на дивите зверове, пият ненаситно кръв и безпощадно изпояждат удавнината. Ние, обаче, като раби Христови, като ядем, нека ядем с благоговение и благодарност. Нека се обличаме и с прости дрехи, които да ни служат не за кичливост, нито пък за суета, а като необходима покривка за предпазване от студ и за прикриване на телесна срамота. Под предлог за прикриване на срамотата, не изпадай в друга срамота, чрез употребата на скъпи и излишни дрехи!


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки