ЕРЕТИЦИТЕ- св. Кирил Йерусалимски

Порокът подражава на добродетелта, и плевелите се опитват да се наричат пшеница - и по вид те се оприличават на пшеницата, обаче, по вкус се изобличават от онези, които умеят да ги различават. И дяволът се преобразява в светъл ангел, не за да се върне там, където е бил, а за да обложи с мрака на слепотата онези, които водят равноангелски живот, и да ги въведе в заразата на безверието. Много вълци ходят в овчи кожи - кожите им са овчи, но не и копитата и зъбите! Нещо повече - бидейки облечени с кожи на кротки животни и измамвайки с външност незлобливите души, те изпускат из зъбите си тлетворната отрова на нечестието. По тази причина нужни са ни божествена благодат, трезвен ум и зорки очи, та ядейки плевели за пшеница, да не претърпим някаква вреда; и приемайки вълка за овца, да не му станем плячка; и считайки пагубния дявол за благотворен ангел, да не бъдем погълнати от него, защото Писанието казва: "Дяволът като рикащ лъв обикаля и търси кого да глътне" (1 Петр. 5:8). Затова именно Църквата напомня, затова се чете Светото Писание, затова се предлагат проповеди.
За благочестив живот са нужни две неща: благочестиви догми и добри дела - и догмите без добри дела не са благоугодни Богу; и делата, извършвани без благочестиви догми, не се приемат от Бога. Каква е ползата добре да знаеш догмите, и в същото време срамно да блудствуваш?! Също така - каква полза да бъдеш напълно целомъдрен и в същото време нечестиво да хулиш?! По тази причина голяма придобивка е да изучиш догмите, но потребна е за целта трезва душа, защото много са онези, които увличат с философия и празна измама. Езичниците увличат със сладкоречието си, защото приличат на чужда жена, от устата на която тече мед (Притч.5:3). Това са тези, които от обрезанието, от детство, та до старост, поучавайки се в Божествените писания, и застарявайки в невежество, измамват приидващите с неправилно тълкувание на тези Писания. Еретиците, с Христовото име, с добри сладостни речи като мед, въвеждат сърцата на простите хора в заблуда, прикривайки отровата на злочестивото си учение. За всички тях в съвокупност Господ говори: "Пазете се да не ви прелъсти някой" (Мат.24:4). Бягай от всяко съблазнително влияние и не се доверявай на лукавия! Не обръщай внимание на звездоброенето, на птицегаданието, на баснословните езически предзнаменования и предсказания, а пък чародейството, вълшебството и пребеззаконното извикване на мъртви - не допускай и до слуха си! Над всичко презри всички еретически събрания и всячески запази душата си с пост, милостиня и четене на словото Божие, та са добри дела и благочестиви догми да изживееш останалото време в плът и да добиеш небесен венец в Христа - амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки