ЕРЕСИТЕ- св. Кирил Йерусалимски

 Дяволът е победил чрез ереси не само езичниците. Мнозина вече и от лъжеименните християни, които недостойно носят благоуханното име Христово, се осмеляват нечестиво да разделят Бога от тварите, създадени от Него. Разбирай злоименните и безбожни еретици - преструвните христолюбци и съвършените христоненавистници. Който хули Отца на Христа, той е враг и на Сина. Тези еретици се осмеляват да твърдят, че има два Бога - единият добър, а другият - зъл. Какво голямо заслепение! Те именуват двата Бога два източника на добро и зло, и твърдят, че и двата са неродени...
Изобретател на всички ереси е Симон Влъхв - този, който се опитал да откупи неоправдаемата благодат на Светия Дух. Вреда на Църквата нанесли и Керинт, Менандър, Карпократ, Евионей и Маркион - тези уста на безбожието, които проповядвали различни добри и зли богове. Приемник на Маркиона бил злоименният Василид, човек ужасен по нрави. Поборник на злобата бил и Валентин - провъзвестникът на 30 богове. Отвръщай се от всички еретици, особено пък от онзи, който е съименник на беснотата - манията, по име Манес - той е изобретател на злобата, вместилище на всяка нечистота и тиня на всички ереси! В Египет е бил някой си Скитиян, сарацин по рождение, който нямал нищо общо нито с иудейството, нито с християнството. Нека ни избави Господ от такива заблуждения. На вас пък да дари сила против змията, та когато тя се опита да ухапе петата ви, да ѝ смажете главата. Задръжте в паметта си нашата проповед. Може ли да има съгласие между Евангелието и тяхното учение? Може ли да се сравни светлината с тъмнината? Какво общо има между благоредието на Църквата и мерзостите на манихеите? В Църквата има порядък, има познание на истината, има благочиние, има непорочност; в нея и погледът към жена с пожелание е осъдителен, и бракът е честен, и въздържанието е постоянно, и девството е равноангелско; тук храната се яде с благодарност, тук се отправя признателност към Твореца на всичко, тук се покланят на Отца Христов, тук се учат на страх и трепет пред Този, Който дава дъжд, тук се отправя славословие към виновника на всяко добро!
Присъедини се към овците и бягай от вълците. Не се отделяй от Църквата. Отстранявай се от тези, които някога са били подозирани в нещо такова. Ако времето не ти покаже покаянието им - не им се доверявай необмислено. На теб е съобщена истината за единоначалието на Бога. Разпознавай билките на учението. Бъди опитен търговец, избирай доброто, а от всякакво зло се въздържай (1 Сол. 5:22). Ако Пък и сам ти някога си бил еретик - то, като познаеш заблуждението си, възненавиди го. Нека Бог запази всички ви непоколебими, несъблазнени и утвърдени във вярата на Христа, Комуто слава във вековете -амин.


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки