ИЗПОВЕДТА- св. Кирил Йерусалимски

Внимавай и не се предавай на незаслужено неверие в силата на покаянието! Угодно ли ти е да знаеш, колко е силно покаянието? Желаеш ли да узнаеш силното оръжие на спасението и да научиш колко е силна изповедта? Езекия срази сто осемдесет и пет хиляди врагове с това, че се изповяда. Наистина и това дело е велико, но то е малко в сравнение с онова, което ще ти кажа. Същият Езекия сполучи с покаяние да отмени произнесената върху него присъда от Бога. Когато се разболял тежко, пророк Исаия му казал: "Направи завещание за дома си, защото ще умреш, няма да оздравееш" (4 Цар. 20:1). Какво би могло да се очаква след това? Каква надежда оставала за спасение след реченото от пророка: "защото ще умреш"? Езекия, обаче не оставил покаянието и, помнейки написаното: "Ако си оставахте на мястото и мирувахте, щяхте да се спасите“ (Пс.30:15), "обърнал се с лицето си към стената и се помолил Господу, думайки: О, Господи, спомни си, че аз ходих пред лицето Ти вярно и с предано Теб сърце, и върших каквото беше угодно пред очите Ти. И заплака Езекия силно"(4 Цар.20:2-3). Езекия продължил: "Ако Ти си спомниш за мен, това е достатъчно за моето изцеряване, понежи Ти не принадлежиш на времето и Сам си законоположник на живота. Нашият живот не зависи от датата на рождението и от съчетанието на звездите, както бледословят някои, а от Твоята воля, която определя на всекиго колко да живее". Този, на когото, според пророческото известие, бе отнета всяка надежда за живот - получи прибавка към дните си от петнадесет години живот, удостоверена с личба от слънцето, което извърши обратно движение. Ако Езекия с покаяние е можал да отмени Божието определение - нима Иисус Христос ще откаже прошка за грехове на тези, които биха се покаяли? Размисли се, въздъхни и се помоли, да ти прости Бог греховете и да те измъкне из палещия пламък, защото изповедта може и огън да угаси, може и лъвове да укроти. Ако не вярваш, спомни си какво е постигнало Анания и другарите му. С какво изгасили те огъня? Колко вода е била необходима, за да се изгаси пламък, висок 45 лакти? Където е бушувал такъв пламък, там се е изливала река от вяра - там, в противодействие на бедствието, казвали: "Господи, Ти си праведен във всичко, що направи с нас, защото ние съгрешихме и постъпихме беззаконно" (Дан.3:27 и 29). И покаянието угасило пламъка. Ако не вярваш, че покаянието може да угаси геенския огън, то убеди се в това от станалото с хвърлените вързани трима мъже в горящата огнена пещ! Затова, братя, като имаме много примери на грях, покаяние и спасение, изповядайте се пред Господа, за да получите опрощение на греховете си, да се сподобите с небесния дар и да наследите царството небесно с всички светии в Христа Иисуса, Комуто да бъде слава във вековете - амин.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки