ПЪРВИТЕ БРАТЯ- св. Кирил Александрийски

 Каин и Авел се родили от Адама - те били някак нежни и цветущи издънки, произлезли отначало из един и пръв корен; чрез тях човешкото естество се упражнило първично в плодородие и проявило начална способност да расте, да се множи и да укрепва в сила. Когато от юношество преминали в по-зряла възраст и веч се оказали по години мъже, тогава те се насочили към различни занятия. Каин, наслаждаван от свежата зеленина на природата и привличан от земята, украсена с прекрасни дървета и зрели плодове, мислил, че при грижа и труд, земята ще бъде по-добре разработена и ще изглежда по-прекрасна. Така той започнал да води живот приличен на земеделски и желаел да постигне целта си, ползувайки се от всичката си телесна сила. Природата му дала умение за това, а Божественият неизречен закон начертал в ума му познание за това, което е желаел - към това Каин проявявал старание и посвещавал труд. Мъдрият пък Авел оставил лопатата и труда над дърветата, пренебрегнал сърпа и се отправил към стадата овци. Към такава мисъл, може би, са го склонили агнетата, които, блеейки с тънък гласец в подражание на своите майки, леко подскачали по цветущата трева с нежните си и едва закрепнали краченца; а също така и блеещите кози, които без особен труд са прескачали най-високите стръмнини на скалите.
Когато двамата братя се определили в занаятите си -единият земеделство, а другият пастирство, след време у Каина градините се напълнили с гъсти дървета и зрели плодове, у Авеля пък се събрало голямо множество животни; тогава вроденият в човека закон за богопознанието подтикнал тези двама мъже да изпълнят дълга си към Бога: да принесат благодарствена жертва на Този, Който всичко твори и Който е подател на всяко добро! Свещеният и премъдър Авел принесъл най-отбраното и най-хубавото от своето стадо - към него прибавил и мазнини. Каин постъпил твърде небрежно: той оставил най-хубавото от плодовете си за свое удоволствие, а с второстепенното почел Бога на всичко - с това той Го оскърбил. "Господ погледна благосклонно на Авеля и на дара му; а на Каина на дара му не погледна благосклонно. Каин се много огорчи, и лицето му се помрачи" (Бит.4:4-5). Той знаел причината за приемането на Авеловата жертва и за отвращението от неговия принос, но не предпочел да изправи грешката си - напротив, изпаднал в силен гняв и пръв от людете извършил неукротимото убийство!
Каин извършил седмократен грях: първо - неправилно разделил и не посветил на Бога това, което е превъзходно; второ - като познал греха, не се покаял, не изкупил простъпката си с добро, но се възпламенил от гняв и се раздразнил от прославата на ближния си, на когото трябваше да подражава, а не да го счита враг и да го гледа с криво око; Трето - неукротимата завист е предпоставката на дивото убийство; четвърто - поканата му: "да идем на полето" - доказателство за измама и коварство; пето - самото престъпление: нечестивото скверноубийство; шесто - излъгал Бога; и седмо - мисълта, че може да избегне наказанието, въпреки Божията воля, ако бъде лишен от телесен живот недоброволно! Тутакси той се подхвърлил на проклятие и станал предмет на отвращение, защото, как може всечистото и най-свято Естество да гледа човек, който е достигнал крайния предел на всяко зло?!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки