НОЙ И ХАМ- св. Кирил Александрийски

 След всичко станало около ковчега и след преминаването на потопа, Ной се отдал в разработка на земята. Нека разкажем какво се е случило около това време между него и син му Хам. Тези, които са избрали за дните си евенгелския живот, непременно ще се убедят от разказа ни, че няма нищо по-високо от почитта към родителите и ще избягнат подигравките над тях, като твърде опасно проявление, макар те да изпадат понякога в неприлично състояние, увличани от немощта на природата си. Божественият закон ни наставлява, че ние дължим на родителите си непрекъснато почит! Законът, като повелява да обичаме от всичката си душа и от всичкото си сърце Бога, един по битие и един по естество, казва: "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята, която Господ, Бог твой, ти дава" (Изх.20:12), защото родителите някак си изобразяват Бога и подражават Нему! Речено е: "Помни, че ти си роден от тях: и какво можеш им дай, както са дали те на тебе?" (Сир.7:30). Затова е казано още: "Око, което се присмива на баща и нехае да се покорява на майка, ще бъде изкълвано от долински гарвани и от орлови пилци изядено" (Притч.30:17)! Доказателство за това, че проклятие и присъда преследват всеки, който мисли да не почита родителите си и да не им оказва всяко внимание, служи примера с Хама. Писано е: "Ной почна да обработва земята и насади лозе; и пи вино, опи се, и лежеше гол в шатрата си. И Хам, баща на Ханаана, видя голотата на баща си и излезе, та обади на двамата си братя. А Сим и Иафет взеха дреха и като я метнаха на рамената си, тръгнаха заднишком и покриха голотата на баща си; лицата им бяха обърнати назад, и те не видяха голотата на баща си. Като отрезвя Ной от виното си и узна, що бе сторил над него по-малкият му син, рече: проклет да е Ханаан; ще бъде роб на робите у братята си. После рече: благословен да е Господ Бог на Сима; а Ханаан ще му бъде роб; да разшири Бог и Иафета, и той да се посели в шатрите Симови; а Ханаан ще му бъде роб" (Бит.9:20-27).
Ной, вследствие на неочаквано упиване, се разголил и в такова положение бил в дома си - невидим за външни люде. Разслабеният по дух Хам използувал неприличното зрелище за престъпна подигравка, когато е бил длъжен да покрие и защити баща си, победен от пиянството и подхвърлен на срам, поради излишна употреба на вино! Не само това - пренебрегвайки почитта към родителя, той се опитал да направи и другите свидетели на това зрелище, обръщайки стареца на някаква театрална сцена, и убеждавайки и братята си да се смеят на случката. Те, обаче, стояли по-високо от неговия лош съвет. Те порицали случката и покрили с дреха неприличната гледка, като вървяли заднешком. Сим и Иафет предпочели да останат благочестиви и да уважат чреслата на баща си, чрез които са добили живот. Ной за това благословил тях, а Хама проклел.

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки