ПЪРВОЧОВЕКЪТ- св. Кирил Александрийски

Височайшият художник на всички неща - Бог, във всичко, което трябва да създаде, се е ползувал от Своята всетворческа сила т.е. Сина, защото "всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало " (Йоан 1:3). Бог в началото, и преди всичко друго, е създал небето и земята, и ги е извикал в битие, макар те никога и да не са съществували. Несъмнено, Той е създал всичко, което Му е угодно и което стои над всеки разум - във всяко от сътворените неща от Създателя е било Словото, и само с едно мановение е давало живот на всяко нещо! След създаването на всичко, което изпълнило въздуха, земята и водата, и след одобрението му от Твореца, настъпило най-после време и за сътворението на този, заради когото всичко друго е било приведено в битие - разбирам: човека, защото наистина е било необходимо, щото Творецът на всичко, бидейки благ по естество, или по-право, бидейки самата благост, да бъде познат от нас. Необходимо било земята да се напълни от тези, които биха умели да славословят Бога и които от красотата на създанието биха разкрили славата на Създателя. Поради това, като произвел предварително в подобаваща красота небето и земята, и всичко, което е на тях, Бог пристъпил към сътворението на човека, битието на което Той имал по-рано в мисълта Си. Бог е направил всяко друго създание мигновено чрез повеление и го е привеждал в битие чрез словото Си, като Бог. Доколкото човекът е животно благообразно и твар богоподобна, за да не бъде приравнен по сътворение с другите твари, които нямат подобие с височайшата слава, Бог удостоил създаването му с предварителен съвет и с лично участие.
Като образувал фигурата на тялото му от земя. Той го направил разумно животно; за да се различава пък от всичко чрез разумността на природата си. Бог го надарил с нетленен и животворящ дух, защото е писано: "И вдъхна в лицето му дихание за живот и стана човекът жива душа" (Бит.2;7). След това го удостоил с рая на сладостта и му дал власт над всичко, което е на земята: поставил го началник над плаващите и летящите, подчинил му стадата на дивите зверове, дори му направил подвластни и породите на отровните животни! Човекът, обаче, за да има страх, Бог му заповядал да се подчинява на естествените закони. Така човекът станал отображение на височайшата слава и образ на боголепната власт на земята! Човекът, достигнал такава слава и блага, във всеки случай бил длъжен да знае, че Бог му е предстоятел, цар и господар - за да не би той да изпадне твърде леко в помисъл за освобождение от властта и господството на Твореца си. Той тутакси му дал закон, престъпването на който е имал за непременно следствие наказваща заплаха. Докогато е съществувал един и само един човек, на земята не е имало никакъв способ за грешене.
Бог, като взел едно от ребрата на Адама, сътворил му жена, която да съжителствува с него, да му ражда деца, като същество еднородно с него и изобщо да пребивава с него. Когато, обаче, поради измама от дявола, тя била увлечена в престъпление и вкусила от забраненото дърво, а заедно с нея прегрешил и самият праотец Адам, природата им тутакси била осъдена на смърт. Бог казал на жената: "С болки ще раждаш деца" (Бит.3:16); на Адам пък рекъл: "Проклета да е земята поради тебе" (Бит.3:17)! Така прародителите ни се лишили от рая и станали роби на тлението!

Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки