ВЯРАТА- св. Кирил Йерусалимски

 Вярващият в Бога човек е нещо велико - той е по-богат от всяко богатство. За вярващия целият свят е богатство, понеже презира и тъпче богатството. Които богатеят във видимото и които печелят много - те са душевно бедни, защото, колкото повече събират, толкова повече се разяждат от желания за това, което не са постигнали. Човекът пък на вярата е богат и в облекло (1 Тим. 6:8) и оставяйки доволен от това, пренебрегва богатството. Достойнството на вярата е велико у нас, които носим името Христово, пък и всичко, което се твори в света, даже и от тези, които са чужди на Църквата, твори се с вяра. С вяра законите на съпружеството съчетават в единство отдалечени помежду си люде; според вярата в брачните си задължения, чуждият човек става участник във владеенето на слуги и имения, принадлежащи на другия. С вяра се крепи и земеделието; който не вярва, че ще получи плод, той не може да се труди над ралото. С вяра людете се пускат по море, доверявайки се на нищожно дърво, предоставено на капризните вълни, и хранейки неизвестни надежди за бъдещето си; вярата за тях е по-надеждна от всяка котва. По тази причина по-голямата част от човешките дела се крепят на вярата - в това сме уверени не само ние еднички, но и тези, които са вън от Църквата. Речено е, че "без вяра невъзможно е да се угоди Богу" (Евр. 11:6). Ще дръзне ли човек да служи на Бога, ако не вярва, че Той съществува и е мездовъздаятел за всичко? Ще пази ли момата девство, и момъкът целомъдрие, ако те не вярват, че за непорочността им следва неувяхващ венец? Вярата е око, което просвещава всяка съвест и дава познание. За нея пророкът казва: "Ако не вярвате, то е, защото не сте удостоверени" (Ис. 7:9). Вярата затваря устата на лъвовете (Евр. 11:33). Писанието казва за Даниила: "Извадиха Даниила из ямата, и никаква повреда не се намери по него, защото той вярваше в своя Бог" (Дан. 6:23). Има ли нещо по-страшно от дявола? Но и против него нямаме друго оръжие, освен вярата - този невеществен щит против невидимия враг. Дяволът отправя към нас стрели, за да ни улучи когато сме в мрак и в нетрезвост. Затова да не забравяме думите на Апостола: "Над всичко вземете щита на вярата, с който ще можете угаси всички нажежени стрели на лукавия" (Еф. 6:16). Дяволът често подхвърля разжежената стрела на похотта за срамни плътски удоволствия - но вярата, напомняйки за съда и изстудявайки ума, изгасва тази стрела. Пазете се с благоговение да не би някой да се занемари и стане плячка на врага, или пък някой еретик да не изврати предаденото вам - защото вярата е талант, който ние сме придобили, и залог, за който Бог ще иска отчет от всекиго.


Няма коментари:

СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ, АКО ТОЗИ БЛОГ ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИТЕ ТУК Generated image

Популярни публикации

АВТОРСКО ПРАВО

Обръщам се към посетителите на блога, ако някоя публикация Ви хареса, споделете я. При копиране, моля, цитирайте автора и източника-http://gbabulkova.blogspot.com

Съдържанието в блога е под закрила на Закона за авторското право. Използването и публикуването на част или цялото съдържание на блога без мое разрешение е забранено.


Мои рисунки